🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нулева година

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от причините българската политика да е толкова години в почти пълен застой е, че голяма част от сегашното поколение играчи в нея успяха да отблъснат много хора от случващото се със серия неприятни изпълнения - злоупотреби, грозни скандали и неизпълнени обещания. Ефектът от това е, че в момента много българи имат само политически разочарования, но не и пристрастия. Само последните няколко дни дадоха два много явни примера как се случва това.

Срещу премиера започна кална война, в която до момента бяха публикувани няколко снимки, за които се твърди, че са от спалнята на Борисов, и един аудиозапис. Съдържанието и на двете е такова, че ако човек се плъзне по повърхността на скандала, ще се отврати за много време от случващото се в българската политика. Това е напълно разбираема реакция, но от нея има неприятни последствия. Когато малко хора се интересуват какво става във властта, контролът върху нея е много по-малък и съответно безобразията - по-големи.

По тази причина се постарахме да обобщим най-важното от този случай - това, което наистина има смисъл да се знае, така че да спестим всички подробности на обраслия с много плява скандал. (Вижте всичко тук.)

Разбира се, дори и човек да се интересува от политика, в броя има и други неща. Темата от корицата в него е за това какво се случва с университетите заради коронавируса. Кризата, която предизвика заразата, и мерките срещу нея се отразиха в много сектори, но образованието е особено засегнато заради основната мярка за справяне с вируса - спазването на дистанция и ограниченията за събиране на много хора на едно място. Това прави класическото преподаване практически невъзможно. Университетите трябва да пазят здравето на студентите си, но също и на преподавателите, които са един от най-ценните им активи. Ефектът от всичко това е, че през следващата академична година преподаването ще бъде в най-добрия случай хибридно - част онлайн, а за по-малки групи и на живо.

За големите университети обаче това е сериозен проблем. Част от причината много хора да плащат високите такси там е заради социалните контакти и усещането за общност. Това не може да бъде постигнато онлайн. Така много студенти решават да пропуснат една година, като причината за това е и че несигурността навсякъде прави идеята да се замине в друга страна много по-малко привлекателна. Това пък лишава университетите от приходи от такси и поставя на изпитание бизнес модела им. (Още по темата - тук.)

Проблемът нямаше да бъде толкова голям, ако имаше някаква яснота какво ще се случва през следващите месеци. Близкото бъдеще обаче продължава да бъде неясно дори и за хората, които са експерти в епидемиите по принцип и тази в частност. Тук може да прочетете интервю с един от ключовите хора в щаба за борба с коронавируса - доц. Ангел Кунчев. В него той внимава да не даде категорична прогноза, но въпреки това описва възможните сценарии за времето до края на годината. Изводът накратко е, че още трябва да се внимава - опасността може и да намалее, но няма да стане от само себе си.

Все още няма коментари
Нов коментар