Данък "Работа от вкъщи": идея и дебат

Пътища за възстановяване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Люк Темпълман, експерт в "Deutsche Bank Research", в изданието Konzept #19 за възстановяването от корона кризата

Отдавна се нуждаем от данък върху дистанционната работа и COVID-19 го направи очевидно. Икономическата ни система е създадена за хора, които работят във физическа близост, лице в лице. Популярността на т.нар. домашен офис (home office) растеше и преди пандемията. Но сега делът на работещите по този начин се увеличи многократно. Според S&P Global Markets две трети от организациите казват, че поне три четвърти от техния персонал могат да работят ефективно от дома си. Проучване на Deutsche Bank показва, че над половината от сега работещите от вкъщи биха искали да продължат така два или три дни в седмицата и след като пандемията отмине.

Според проучване на Deutsche Bank над половината от работещите дистанционно искат да продължат частично и след пандемията.

Има отрасли, развити около концепцията за работа в офис и ако офисите изчезнат, те ще се изправят пред много трудности. Ако голяма част от активите в икономическата инфраструктура станат излишни, възстановяването ще се удължи. Работата от дома пък означава спестяване на редица разходи - за пътуване, обяд, дрехи и т.н., заедно с нематериални ползи като удобство и гъвкавост. Тези ползи - материални и нематериални, имат стойност. И тя обикновено надвишава разходите. Стресът от жонглирането с работа и деца и трудностите с настройването на домашния офис не трябва да се подценяват, но предимствата определено са повече. Затова и по-голямата част от хората искат да запазят в някаква степен този режим на работа.

Самият данък (извън периодите, когато правителството съветва хората да работят от вкъщи) би следвало да се плаща от работодателя, ако не осигури на служителя постоянно бюро. Ако служителят иска да работи дистанционно, ще бъде удържан от дохода му за всеки ден извън офиса. Данъчната ставка? Тези, които могат да работят от дома си, обикновено имат доходи, по-високи от средните. В Германия за заплата 40 000 евро годишно данък 5% води до малко над 7.50 евро на ден. В сравнение със сумата, която служителят може да похарчи за пътуване до работното място, обяд и т.н., данък на това ниво означава, че няма да влоши финансовото му състояние. А компаниите може да са и по-добре, тъй като спестяванията от намаляване на офиса ще са повече от разходите за данъка. В Германия това облагане ще се равнява на близо 16 млрд. евро., от които може да се предоставя финансова помощ за 12-те процента хора с доходи до 12 600 евро.

Ще има възражения, че никой не трябва да бъде наказван за избора си как да работи. И все пак проблемите на социалната среда винаги са се решавали чрез данъци. В миналото, когато в Обединеното кралство е било обществено неприемливо да се въведе данък върху доходите, е имало данък върху прозорците. С промяната на обществото този данък отпадна и в крайна сметка беше въведен подоходен. Ако сегашното общество се придвижва към промяна, данъчната система трябва да се движи заедно с него. Няма смисъл правителството да подкрепя средносрочно бизнеси без дългосрочно бъдеще. Но и от икономическа гледна точка има смисъл да се подкрепят хората, които са изгубили местата си по причини извън техния контрол - докато се преквалифицират или направят следващата си стъпка. Редно е да се признае, че т.нар. съществени работници поемат COVID риск срещу ниски заплати. Тези, които имат късмета да могат да се "откачат" от икономиката "лице в лице", им го дължат.

Очаквана реакция

Идеята за данък "домашен офис" отприщи вълна от недоволство в социалните мрежи, написа през седмицата "Дойче веле". Някои икономисти не са убедени в неговата ефективност. "От моя гледна точка това противоречи на интуитивното чувство за справедливост, работещите от вкъщи ще имат усещането, че са финансово наказани. Ако искаме да преразпределяме, можем да коригираме доходите. Дали някой работи у дома, не е показател за икономически резултати", коментира Ян Шнеленбах, професор по икономика в Бранденбургския технически университет.

Управляващите в Германия обсъждат дали да създадат нова правна рамка за дистанционна работа. Не се предвиждат нови данъци, напротив, говори се за данъчни облекчения. Според германските християндемократи мобилната работа спестява време, трафик и вредни емисии, но от друга страна, покачва и разходи - като тези за вода и електричество.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 11

    Материалът е нелогичен и едностранен. По презумция данъци се налагат да финансирането на някаква обществена услуга. Например, осигуровките са данък за обещанието държавата да те издържа, когато не работиш.

    В конкретният случай не виждам какво допълнително получават работещите от вкъщи, за което те трябва да компенсират държавата. Напротив, както са отбелязали от ХДС в Германия, работата от вкъщи спестява вредни емисии, намалява амортизацията на пътищата и допринася за по-чист въздух, по-малко трафик и съответно загуба на време.

    Нередност?
  • 2
    kjymma avatar :-|
    kjymma
    • - 1
    • + 7

    Младежа от снимката по-горе вероятно е бил зает с раждането си, или най-много да е бил на етапа "ходя прав под масата", когато преди 30-ина години стана сгромолясването на утопията, наречена "социализъм".

    "Добрата държава" ще го играе справедливия разпределител на средства, които преди това ще бъдат иззети от тези, които са ги спечелили (изработили).

    Нередност?
  • 3
    kop38350917 avatar :-|
    kop38350917
    • - 2
    • + 8

    Капитал, вие сте новото Работническо дело.

    Нередност?
  • 4
    pav4o01 avatar :-@
    Павел
    • + 7

    Тоест фирмата ще спестява милиони от наем, ток, вода, интернет, консумативи, тийм билдинги и какво ли още не, ама аз трябва да плащам данък, защото съм си вкъщи и харча повече за ток, вода, интернет, консумативи и какво ли още не? Ай ще ви таковам онаковата. А не мога ли да се пусна фрийлансър, да си пусна консултантски договор със същата фирма на минимум осигуровка и тия 2к в данъци да си ги прибирам в джоба, като ще сме толкова хитри всички? Всички ще спестят така, а държавата ще изгуби 50% от данъците си... Мислете малко, че винаги има начин да се заобиколят тия глупави данъци за щяло и нещяло, целта е обедняване на хората...

    Нередност?
  • 5
    smileislife avatar :-P
    SML
    • + 6

    Преди 10 години Дойче Банк беше най-мощната финансова институция на света... нивото им на компетентност в сферата на пазарите и икономиката беше ненадминато. След това ги натисна кризата, натрупаха се грешни мениджърски решения и загуби решения и това резултата - анализ достоен за в. Дума. Самата идея да налагаш данъци на една индустрия, защото друга умирала в следствие на икономически и социални промени е безумна... със същия успех може да предложи данъци върху производителите на автомобили, понеже производителите на каруци не се справят..

    Нередност?
  • 6
    efi1606042532693784 avatar :-|
    Симона Стоянова
    • + 5

    Откачените левичари, Джон...

    Нередност?
  • 7
    0xdeadbeef avatar :-|
    0xdeadbeef

    Според мен търсенето и предлагането ще определи преразпределение на доходите и нещата ще си дойдат на мястото. Няма нужда държавата да пипа там, където не й е работа.
    Иначе да - след като веднъж се е завъртяла печатницата за пари, ще има инфлация и може би ще е необходимо вдигане на данъците.

    Нередност?
  • 8
    chromax avatar :-|
    Tsvetan Vuchkov
    • + 3

    Искате ли друго доказателство, че данъците са кражба?

    Нередност?
  • 9
    rainbou1 avatar :-|
    rainbou1
    • + 1

    Истинският проблем не е това - истинският проблем ще дойде, когато работодателите започнат да се усещат, че за някои неща ще могат да назначат някой от Индия и околните страни да ги свърши за 2 пъти по-малко пари...

    Нередност?
  • 10
    dgdimitrov avatar :-|
    Quo Vadis?
    • - 1

    До коментар [#9] от "rainbou1":

    Towa otdavna sa se usetili, problema e 4e znaest i rabotest indiec e na sustata cena kato izto4no evropeec

    Нередност?
Нов коментар