🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Kула от фалшиви проценти

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят." Приписват тази реплика на Марк Твен, но макар че той е цар на политическия цинизъм, авторът й е друг. Тя е толкова популярна обаче, защото навсякъде има опити свободният избор на хората да бъде отменен. Манипулации, лъжи, измами - арсеналът на черната политика е доста богат. Въпросът е къде те успяват и как могат да бъдат спрени.

В темата от корицата на новия брой разказваме за един начин, с който всеки може да се противопостави на част от опитите за влияние. През последните години един от каналите, които се разработват от политическите манипулатори, са фалшивите или подвеждащи социологически проучвания. Разбира се, не всички са такива - има почтени социолози, които се опитват съвестно да разберат и разкажат какво се случва. Тяхната вода обаче бива размътена от кухи агенции или купени изследователи, които подменят реалната картина на настроенията между хората, с измислен вариант, който трябва да направи удобни внушения. Във фалшивите картини силните на деня често са много по-силни, така че да обезкуражат всякакви настроения да се гласува за друг. Идеята е хората да останат с впечатлението, че победителят е предопределен, а опитите за промяна на статуквото са безсмислени.

В броя ще видите няколко текста, които ще ви помогнат да се ориентирате в проучванията, които ще бъдат публикувани през следващите седмици:

Защо хората около властта не искат промяна е ясно - защото печелят от нея. Как точно се случва това може да се види в друг текст от броя, който разказва за фирмите, получили най-големи земеделски субсидии през последните години. Няколко от тях са едни и същи, преобладаващите се занимават с производство на зърно, или може би по-скоро с получаване на субсидии. Идеята на това европейско финансиране е българските фермери да са конкурентни на други пазари с държавно субсидиране. Това изначално е спорна практика, но в България се е превърнало в бутикова услуга, в която милионите на европейските данъкоплатци отиват в няколко човека. Водещият в тази сфера през последните десетина години - Светослав Дичевски с групата "Октопод" (преди време фирмите му бяха обединени около дружеството "Октопод инвест холдинг") е получил през 2020 г. около 25 млн. лв. субсидии и това е след усилията на ЕС да накара българските власти да не дават финансиране само на едри земеделци. Резултатите от това хвърляне на фондове към няколко души е, че в момента българското земеделие непрекъснато се окрупнява от няколко човека, така че те да получават повече "безплатни" пари, и гледат само зърно, защото така е най-лесно. Садят жито - жънат евро. Земеделието, както и строителството е територия за шепа любимци, които се наторяват с милиони от властта, е краткият извод от този текст - вижте го тук.

В броя ще видите още:

Как партиите организират кампаниите си във Facebook

Основателят на Waze разказва защо е напуснал Google

Нови етикети за битовите уреди

Все още няма коментари
Нов коментар