🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стига влачене по корем

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има една добра и няколко лоши новини. Ще започнем от лошите:

През последните поне десет години България се влачи по корем. Движи се, но много бавно, а често не и в правилната посока. Да бъдеш последен в групата на едни от най-богатите държави нямаше да е лошо, ако разликата със средното ниво не беше толкова голяма. Наистина срамното в тази ситуация е, че тази разлика се запазва вече толкова дълго време. В това, че преди 14 години България беше "най-бедната" страна от Европейския съюз, нямаше да има нищо лошо. Истинският проблем е, че тя продължава да е най-бедната държава в съюза. И не просто продължава, а не може по никакъв начин да скъси разликата с останалите. Това не е само в икономиката. България е страната с най-ниска продължителност на живота в ЕС - заради лошото здравеопазване, на последно място в международните класации за качество на образованието. Има и още, но идеята е ясна. Ако последното място беше само в една класация за кратко време, всичко щеше да бъде наред. Когато обаче е почти навсякъде за повече от десетилетие, значи има сериозен проблем.

Той е в държавното управление. Проблемите, които водят до всички последни места във всички класации, могат да бъдат решени само за няколко години от умни политики, адекватни закони, повече резултатни и честни хора в администрацията и съдебна система, която произвежда справедливост, вместо да пази статуквото.

Когато влаченето по корем продължава толкова дълго време, е лесно да си помислиш, че това е нормалното състояние на нещата. Не е.

Докато България се придвижва така през последните десет години, Румъния имаше постоянно едни от най-високите стойности на икономически ръст в Европа. Световната банка сега определя северната ни съседка, която при влизането в ЕС дори изоставаше от нас, като "държава с високи доходи". Накратко - може.

България днес има огромна нужда от промяна. Добрата новина е, че тя е напълно възможна и изборите дават възможност този процес поне да започне буквално от неделя.

В този брой на "Капитал" ще откриете няколко теми, които се опитват да направят взимането на решения през следващите дни по-лесно:

  • Тук ще откриете текста, който описва какъв е залогът на тези избори, как могат да се разпределят местата в следващия парламент и какви са възможните коалиции. Ако се чудите дали да гласувате, там ще намерите аргументи, както и достатъчно информация да направите лична стратегия кого да подкрепите.
  • Следва историята за това колко пари се очаква да влязат в България през следващите няколко години, защото това е основната мотивация за хората около властта в момента.
  • Ако ви е интересно какви са официалните намерения на всички основни партии за икономиката, тук ще намерите най-важното от предизборния дебат, който "Капитал" организира по-рано през седмицата.
  • Част от пакета теми за изборите са и конкретните инструкции как да се гласува, защото тази година заради епидемията има някои особености. И последно - ако се затруднявате как да вземете решения кого да подкрепите, в същия текст ще видите удобна схема.

В неделя всеки от нас ще получи за малко, но много голяма власт да промени живота на всички през следващите години. Влаченето продължава вече много дълго. Време е да се изправим.

В броя ще видите още:

Все още няма коментари
Нов коментар