🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-скоро кинжалът, отколкото плащът

Смяната на председателя на разузнаването

Скрийншот от nova.bg    ©  Скрийншот от nova.bg
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предложеният за смяна председател на Държавна агенция "Разузнаване", който излезе в дълъг неплатен отпуск от май до септември, даде 7-минутно изявление за журналисти пред портите на агенцията. И изведнъж се оказа, че говори не професионалист с хладен ум, а политик с горещо сърце. Той заговори за импийчмънт на президента, нарече го римски император и го обвини, че с указите си нарушава конституцията, както и че зад смяната му виждал дългата ръка на Кремъл. А причината според него била успешните действия срещу "зловредното влияние" на руските специални служби.

Както се казва - а по-добре да беше мълчал. Обвиненията срещу него са, че не е подавал "еднаква по обем и съдържание" информация, както повелява законът за разузнаването. Това означава, че е укривал данни от върховния главнокомандващ, което, освен че е тежко нарушение на закона, показва и политическо пристрастие към ГЕРБ и Борисов. Последният неотдавна заяви на пресконференция, че, освен че го е пуснал в дъъъълъг отпуск, след това му се обадил и му казал да го прекрати. Остана неясно в качеството си на какъв точно му се е обадил. И не на последно място - ако дългата ръка на Кремъл може да кадрува в българското разузнаване, това означава, че още се разпорежда на територията на България, което пък от своя страна означава, че "успешните действия" срещу руски шпиони не са чак толкова успешни. А ако това е така, защо си позволява 4-месечен неплатен отпуск.

Изглежда, наложената практика шефовете на специални служби да не говорят пред медиите е добре да се спазва, защото, щом си отворят устата, и излиза едно доста неприятното усещане, че тези хора или са политически пристрастни, или се занимават основно с интриги, или обслужват частни интереси. И тогава остава въпросът - защо го правят с нашите пари?

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Егати държавата, щом аз съм ѝ шеф на разузнаването!

    Нередност?
Нов коментар