🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случва при рецесия?

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кризите имат неприятния навик да идват неочаквано, когато си най-малко подготвен за тях. Сега обаче може да е различно. За опасността от глобална рецесия се говори поне от година, но през последния месец сигналите за това стават все по-силни. Tова не означава, че присъдата е издадена - макар и трудно, негативните сценарии могат да бъдат избегнати.

Темата от корицата в този брой на "Капитал" събира няколко текста, които описват как изглежда икономиката, погледната от различна височина:

  • Голямата картина описва какво е значението на рецесията, как може да бъде избегната, какви са най-вероятните сценарии, по които може да се развие, и какво се случва при всеки от тях.
  • Ролята на централните банки и правителствата ще е ключова, за да се минимизират ефектите от рецесията. Тяхната задача обаче не е никак лесна, защото едновременно с това те се опитват да се борят и с инфлацията (всичко за това - тук).
  • В сложното уравнение има още едно неизвестно - цените на суровините. Те имат отношение и към инфлацията, но прогнозата за тях e още по-трудна, защото зависят от развитието на сложни събития, като например войната в Украйна.
  • В България небето засега е безоблачно, но гръмотевиците на рецесията вече се чуват на хоризонта.
  • За пазара на недвижими имоти (и най-вече жилища) рецесията е един от най-големите рискове през следващата година.

Ако икономиката в Европа тръгне надолу, това ще се случи и в България, като това тук ще се насложи върху друга криза, с която вече повечето хора свикнаха - политическата. През следващата седмица се очаква сегашната мъгла малко да се разсее и да се разбере дали ще има още едно правителство в рамките на този парламент, или ще има нови избори през октомври. След няколко дни ще стане ясно на кого президентът ще връчи третия мандат за съставяне на кабинет и дали тази партия ще успее да предложи успешна формула за ново мнозинство.

Аргументи срещу нови избори има много. В броя може да се види защо БСП ще е съгласна този парламент да не се разваля - сериозна част от нейното партийно ръководство вече работи на различни места в държавната администрация.

Друга история, която припомня защо беше сглобена коалиция от толкова разнопосочни партии е тук. Тази седмица Бойко Борисов се опита да изпере едно от мазните петна по политическия си костюм - сюжетът със снимките на чекмеджето с пачки и кюлчета в спалнята му. Това стана с любезната подкрепа на Европейската народна партия, с решаващата асистенция на българската прокуратура и неоценимата помощ на част от българските медии.

И за десерт - в никакъв случай на пропускайте първите снимки от телескопа "Уеб" и най-вече обяснението за тяхното значение. Те са пътуване както в пространството, така и близо 13 млрд. години назад във времето. Тази перспектива помага новините за евентуална рецесия да изглежда по-незначителни.

В броя ще видите още:

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар