🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С вързани ръце през мъглата

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има моменти, когато историята започва да се движи с бясна скорост. Случват се събития, които разместват сериозно пластовете и предопределят бизнеса и живота на хората за поколения напред. Двете големи кризи на последните години - пандемията от ковид и войната на Русия в Украйна, промениха вериги на доставки, предизвикаха огромна вълна на инфлация по целия свят, заплашиха по различен начин глобализацията на икономиката и създадоха несигурност, каквато не се помнеше от поколения. В тази буря се раздават картите за следващите десетилетия и държавите, които ги изиграят умно, ще получат шанс хората в тях да живеят по-добре - щастливи, здрави и богати.

"Toва, което епохалната промяна няма да засегне, са ценностите, зад които стоим. Но ние трябва много по-ясно да определим целите си и да ги адаптираме към новата реалност, за да можем след две години да кажем, че сме преминали през най трудната част от икономическото блато." Това каза преди две седмици германският президент Щайнмайер в реч, която за много хора в Германия беше историческа. Изразът "епохална промяна" в нея се използва шест пъти. "Светът вече е напълно различен, каза германският президент, и това означава, че трябва да изхвърлим стария начин на мислене и старите надежди." (Вижте началото на част от промените за Германия тук.)

В тази обстановка България четвърти месец е без правителство, а общо година и половина няма стабилно парламентарно мнозинство. Държавата се управлява от синдици, които се сменят толкова бързо или правят толкова малко, че не могат дори да им се запомнят имената. По време на "епохалната промяна" България продължава да затъва в политическото блато, в което я закара над десетгодишната доминация на ГЕРБ и ДПС. Това естествено не е ок.

Много хора са бесни от това, че през последните месеци политиката толкова драматично не успява да произведе смислени резултати, и това е напълно разбираемо. В сегашната ситуация смислени политици и качествено управление може да смекчат много от трусовете и да трасират път към модернизация и успех. Обратното е ясно - бездействието по време на толкова големи промени може и да не доведе до рязка криза, но със сигурност ще означава още по-сериозно затъване.

Един от големите парадокси на днешния ден е, че рядко през последните десетилетия политиката е била толкова важна и в същото време никога разочарованието от нея не е било толкова голямо. Политиката е счупена точно когато имаме най-голяма нужда от нея. Темата от корицата в този брой на "Капитал" е за това - как тя може да се поправи.

Ефектите от застоя може да се видят в още поне една тема в този брой. България, по всичко личи, няма да успее да влезе в зоната за свободно движение в ЕС, така наречения Шенген. Холандия, Австрия и Швеция са държавите, които официално блокират падането на границите с Европа с формални причини, но истинските всъщност са предизвикани от неефективното управление на страната през последните години.

Добрата новина е, че това не е устойчива ситуация. Бурните времена трудно търпят бездействието. Кризите обикновено ускоряват решенията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    "България четвърти месец е без правителство"
    Пълни глупости пише анонимният автор!

    Нередност?
Нов коментар