Още живот и здраве

Коментар | Здравната революция има по-голям икономически потенциал от AI

Икономическото и инвестиционното въздействие на едно по-здраво население ще бъде огромно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пламен Моновски е активен инвеститор на публичните и частните пазари по целия свят, съветва институции и големи частни инвеститори по избора на активи в портфейли

Възможността за добър бизнес в сектора на здравеопазването е гигантска. Оценена на около 20% от БВП в развития свят, тя е много по-голяма от сегашните прогнози за положителните ефекти от повсеместното внедряване на изкуствения интелект. Ако технологиите и най-новите постижения в здравеопазването се използват заедно и с размах, ще бъдат изградени нови огромни компании, по-големи от технологичните трилионни гиганти, които доминират света днес.

Удивително е, че само 1 от 20 лекарства действат, когато се сблъскат със сложността на човешкото тяло. Намирането на ефективни лекарства само по себе си е процес, белязан от случайност. Откриването на лекарства от началото на века следва закона на Ерум (обратното на закона на Мур за експоненциален напредък) и по този начин се забави. Днес сме в състояние да предотвратим леталния изход само при 10% от пациентите.

С навлизането на все по-голяма изчислителна мощ и непрекъснато подобряващите се LLM (Large language model - базиран на изкуствен интелект езиков модел, който е в състояние да обработва огромно количество данни, бел. ред.) вероятно ще навлезем в нова ера, в която същината на това какво означава "лечение" и как се прилага ще се промени до неузнаваемост. Хаосът на емпиризма с неговите проби и грешки ще бъде заменен с предвидимостта на инженерството, с програмируемата медицина. Вместо да вкарваме гени във вируси или да проектираме молекули, ще създадем платформи за откриване на лекарства. Предишните нелечими състояния ще бъдат лекувани.

Сегашното състояние на нещата е ужасно. В много развити общества пациенти не са ходили на лекар повече от пет години. Имплозията на тромави здравни системи като британската NHS изостря тази нежелана тенденция. Отдръпването на пациентите от прегледи освобождава пътя на болестите тихи убийци. Да не говорим, че хората си пият хапчетата по рецепта едва в 50% от случаите.

Тъй като повечето заболявания са хронични и тъй като много от тях се изявяват клинично, когато е твърде късно, всеки бъдещ напредък в здравеопазването ще трябва да разработи подходящи методи за лечението на хроничните проблеми. В свят на все по-оскъдни и скъпи ресурси модерната здравна система трябва да осигури постоянен режим на триаж (класифициране на пациентите по спешност на вниманието - бел. ред.), за да разпредели правилните ресурси там, където са най-необходими. Това ще стане възможно с появата на лични асистенти, базирани на изкуствен интелект. В рамките на няколко години индустрията ще гъмжи от компетентни, отчитащи контекста, непрекъснато подобряващи се и обучаващи се дигитални съветници на лекари, както и емпатични дигитални спътници за пациентите.

Ако си представим например елегантния дизайн на Apple и продуктовия им перфекционизъм и ако приложим това в здравеопазването, можем да решим много преди неразрешими проблеми. Неслучайно Джони Айв, легендарният дизайнер на всички хитови продукти на Apple, създаде своя собствена компания, за да внесе безкомпромисен дизайн в здравеопазването. Някъде в света на стартъпите някой създава фирма, която създава перфектния здравен продукт, лесен за ползване от пациентите, продукт, към който те могат да се пристрастят така, както са се слели с таблета или социалните си профили. Такава фирма със сигурност преосмисля начина, по който ще изглежда здравеопазването в близките години.

Фондът Andreessen Horowitz, кралска особа сред рисковите капиталисти в Силициевата долина, твърди, че прилагането на подхода на софтуерно инженерство към предоставянето на здравни грижи и плащането за тях ще доведе до дългоочакваната революция. Причината за това е, че поведението на индивида (не генетиката!) е основният определящ фактор за дълголетието, продължителността на здравето и лечимостта на заболяванията. А технологиите са в уникална позиция да повлияят на промяната в поведението. Въпросната технология живее в джобовете ни - нашите мобилни телефони.

Някъде в света на стартъпите някой създава фирма, която създава перфектния здравен продукт, лесен за ползване от пациентите.

Мобилните телефони са се превърнали в придатък на личността ни. В известен смисъл homo modernus вече е киборг. Телефоните са най-доброто средство за провеждане на лечение чрез промяна на поведението, но също имат уникална способност да събират данни за нас, така че чрез непрекъснат анализ на нови данни лечението да се подобрява. В крайна сметка най-доброто лечение би трябвало да е свързано не с премахване на симптомите, а с предотвратяване на заболяването.

Икономическото и инвестиционното въздействие на едно по-здраво население ще бъде огромно. Просветени историци смятат, че индустриалната революция във Великобритания и последвалото я имперско могъщество са резултат от честото пиене на чай от пролетариата. Тъй като работниците пиели преварена вода, те не се разболявали толкова често, колкото в други страни, където водата е била замърсена. Да не говорим, че са повишили и производителността си - чрез прием на много кофеин.

Преди около 10 години McKinsey изчисли, че до 2040 г. едно по-здраво население може да даде тласък на световната икономика в размер на 12 трилиона долара. Като се има предвид днешният човешки и технологичен капитал, това число трябва да бъде преразгледано рязко нагоре. По-долу изброявам шест положителни резултата от един по-здравословен свят.

На първо място, хората без здравни проблеми ще бъдат по-продуктивни и ще отсъстват по-малко от работа. Болничните дни в развитите страни са средно 21 годишно; възстановяването на загубените дни ще доведе до значителен ръст в създаването на БВП.

Второ, здравето насърчава натрупването на човешки капитал - желание за образование, умения и опит.

Трето, здравето води до натрупване на физически капитал, доколкото хората работят, за да получат условията, при които ще се радват на продължително здраве.

Четвърто, по-здравите хора спестяват повече, ставайки инвеститори в по-далечното бъдеще.

Пето, по-здравите хора са по-оптимистично настроени, което означава, че предприемчивостта и поемането на пресметнат риск би трябвало да се увеличат.

Шесто, с процъфтяващи кариери и по-добър външен вид хората ще бъдат в значително по-добра позиция да намерят партньор, което ще подобри раждаемостта и ще се справи с депресията от самота на цяло поколение инсели*.

Ясните икономически последици от лечение, което може да реши значителен здравен проблем, са пред нас. Бързият пробив на лекарствата против затлъстяване от Novo Nordisk, Ely Lily, а скоро и от множество други суперголеми фармацевтични компании, не е нищо по-малко от сензация.

Тъй като почти 40% от хората попадат в категорията на затлъстелите, честотата на високо кръвно налягане, натрупване на холестерол/липиди, които на свой ред водят до сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, почти се е удвоила. Съобщава се, че възможността за бърза загуба на до 20% от теглото без значителни странични ефекти води до драматични подобрения в сърдечно-съдовото здраве, 70% спад в предизвиканата от затлъстяване обструктивна апнея, както и връщане в предиабетно състояние. Пациентите вече споделят за голямо увеличение на енергията и увереността си, говорят за процъфтяващи кариери, както и за нарасналите си шансове да намерят партньор. Последното от своя страна може да помогне за справяне с епидемията от самота, пък може да доведе и до прираст на населението!

Като инвеститори ние напълно ще можем да участваме в "здравния" икономически подем. Бъдещите най-големи компании в света по приходи, парични потоци и пазарна капитализация най-вероятно ще бъдат от сферата на здравеопазването. Производителите на храни, които допринасят за по-здравословен начин на живот, ще се справят добре, но останалите ще намалеят. Предприемачеството ще се върне на мода и услугите за намиране на партньори ще процъфтяват. С повече време и богатство в ръцете си хората ще търсят повече знания, лукс и духовност.

Що се отнася до собственото ми портфолио, преди известно време осъзнах привлекателността на здравните технологии. По-долу представям моментна снимка на някои от компаниите, в които съм инвестирал и които обещават да се справят успешно с големи здравни проблеми.

Ochre Bio се занимава с най-големия тих убиец - хроничното влошаване на черния дроб, което ще споходи 1/4 от нас. Визионерският екип на Ochre Bio успешно е извършил секвениране в огромен мащаб чрез техника, наречена "дълбоко фенотипизиране". Вече знаем как се засягат гените и клетките по време на заболяването. Използвайки прецизна РНК терапия, компанията се надява директно да възстанови клетките в тялото, при което трансплантациите на черния дроб ще станат ненужни.

В Elysium Health инвестирах, защото очаквах да се превърне в най-успешната компания за дълголетие в света. Имаме осем носители на Нобелова награда в научния съвет, всички с принос към науката за стареенето. Фирмата бързо увеличава клиентската си база, надявам се повечето да станат столетници.

Вложил съм пари и в Heights, тъй като смятам превенцията за лечение. Тяхната добавка за грижа за мозъка е най-добрата на пазара. Затова от лоялен клиент станах лоялен инвеститор. Heights наскоро пусна вероятно най-добрия пробиотик в света. Вярвам, че това ще доведе до съществена промяна в състоянието на компанията, тъй като подхранва адекватно стомашната флора и по този начин подпомага имунната система, здравето на мозъка и енергийния баланс в тялото.

*Думата е производна от involuntary celibate, от англ. - целомъдрени по неволя. Отнася се за увеличаваща се общност на хетеросексуални мъже, които имат проблем да установят интимна връзка и реагират в социалните мрежи с реч на омразата срещу жените и сексуално активните хора.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар