🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Театър ДКК да се закрие

За две години през Държавната консолидационна компания се извървя върволица от директори с нулева публичност

Откакто е създадена, ДКК винаги е била една от най-непрозрачните държавни структури
Откакто е създадена, ДКК винаги е била една от най-непрозрачните държавни структури
Откакто е създадена, ДКК винаги е била една от най-непрозрачните държавни структури    ©  Цветелина Белутова
Откакто е създадена, ДКК винаги е била една от най-непрозрачните държавни структури    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Създадената през 2010 г. Държавна консолидационна компания (ДКК) напълно може да се определи като една от най-тъмните бизнес зони на властта. Тя обединява 10 напълно несъвместими държавни дружества - от производителя на кисело мляко "Ел Би булгарикум" през строителната "Монтажи" до държавния оръжеен гигант ВМЗ. И през 13-те си години изключително рядко е давала информация за себе си и подопечните си дружества.

Холдингът влезе в публичния радар преди две години, когато като служебен икономически министър Кирил Петков разкри злоупотреби и опита да изсветли дейността му. Накратко - разпределени на тъмно над половин милиард лева за неясни ремонти на язовири и строителство на правителствен комплекс. Именно тогава - чак през 2021 г., ДКК се сдоби със сайт, както и с публичен имейл.

През сравнително краткия си живот холдингът, особено напоследък, е превъртял много директори. Никой от тях не е оставил видима следа в паметта на обществото, защото в повечето случаи се е появявал по телевизията да се оправдава едва след като е бил освободен.

Фирмената история показва, че дружеството е преживяло общо 30 промени на целия борд или на отделни членове, като половината от тях са през последните две години. Какво обаче правят тези директори не е ясно, тъй като за последните две години дори няма публикувани отчети.

Сега икономическият министър Богдан Богданов направи поредни промени. И макар голямото скрито харчене да се случи при втория кабинет на ГЕРБ, с малки изключения тъмнината какво се случва в дружествата и холдинга остава непробиваема. Това ще е и тестът за новите директори. Ако продължат постарому, стои въпросът за смисъла на този холдинг. Дотук единствената му сигурна роля е била да стои като плътна завеса пред информацията и да пази задкулисието. И ако новите назначения не вдигнат завесата, по-добре театърът ДКК да се закрие.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар