🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Отказ от правосъдие

Отводите на старозагорските съдии по делото "Дебора"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди години съдията Румен Янков, после председател на Върховния и Конституционния съд, влиза в заседание, за да разгледа дело. Една от страните му има зъб и иска отвод. Янков обяснява със спокоен тон - отвод се иска, когато съдът не харесва страната, а не обратното. Не в тази притча обаче влиза новината, че съдии от Районния съд в Стара Загора (oколо две дузини) са отказали да гледат делото срещу подсъдимия за нападението над Дебора, "за да се избегнат всякакви съмнения в безпристрастно разглеждане и решаване на делото и за да бъде обезпечена обективността при реализиране на правосъдието, както и правото на независим и безпристрастен съд".

Факт е, че случаят предизвика вълна от обществено възмущение и протести пред съдебните палати. Това възмущение не беше насочено срещу отвелите се съдии от Районния съд, а заради тези от горната инстанция. Въпросът обаче защо след всички гаранции и привилегии, между другото без еквивалент, които магистратите имат - високи заплати, практическа невъзможност да бъдат уволнени и куп други, те отказват да си вършат работата.

Резултатът от това поведение е ясен - разглеждането на делото ще се забави, докато ВКС реши къде в България трябва да се гледа. Вероятно това ще бъде в друг съдебен регион, което пък ще бъде причина за повече разходи и разправии както за пострадалата, така и за подсъдимия. Или казано на езика на съдиите, отказали да си свършат работата - ще ограничи правото на независим и безпристрастен съд.

Или както се казва в определението на ВКС по дело № 390/2017: "Уважаване на всеки отвод на страна, "за да не си мисли тя, че съдът, който се произнася по делото, е предубеден", не само не е в съответствие с нормата на чл. 22 ГПК, но още и позволява на страната сама да избира съдебен състав, да протака недопустимо делото; би могло да се използва и като начин за "освобождаване" от нежелано дело и натоварване на колега".

Масовите старозагорски отводи трябваше да заинтригуват и Висшия съдебен съвет или поне инспектората към него, защото са основание за поставяне под съмнение професионалните качества на съдиите, които не желаят да си вършат работата.

Все още няма коментари
Нов коментар