🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Онлайн плащане на фиша от КАТ - скок в бъдещето, но с единия крак

МВР пусна нова е-услуга за проверка на невръчени актове, която през първите 24 часа от съществуването си не работи

Най-много глоби се налагат от МВР чрез електронни фишове.
Най-много глоби се налагат от МВР чрез електронни фишове.
Най-много глоби се налагат от МВР чрез електронни фишове.    ©  Велко Ангелов
Най-много глоби се налагат от МВР чрез електронни фишове.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За цялата 2022 г. Министерство на вътрешните работи (МВР) е наложило глоби на обща стойност 188.3 млн. лв. В това число влизат 28.5 млн. лв. от наказателни постановления, 24.9 млн. лв. от издадени фишове, както и 134.9 млн. лв. електронни такива. По сметката на МВР за същата година обаче са събрани 54.2 млн. лв., което прави под 30% събираемост. Най-слабо се събират глобите от най-голямото перо - електронните фишове и този проблем се задълбочава с годините. Обобщени данни за 2023 г. все още няма, но едва ли е настъпила сериозна промяна.

Това до голяма степен се дължи на сбъркания процес по връчване на самите фишове. Хората просто не разбират за това, ако не ги спре полицай, ако не трябва да си подновяват шофьорската книжка или ако не ги проверят при влизане в страната. Електронната проверка до момента не работеше, тъй като реално бе възможна единствено за актове, които вече са ни връчени, а плащането трябваше да става на гише. Фишове просто нямаше как да се проверят и платят онлайн.

От 21 януари това трябва да е вече в историята, тъй като заработи нова електронна услуга на КАТ - онлайн проверката за невръчените фишове, наложени от КАТ, както и възможност за тяхното плащане. Проверката на сайта за електронни административни услуги на МВР се осъществява по ЕГН и номер на шофьорската книжка (СУМПС) или документ за самоличност за физическите лица. За фирмите тя включва ЕИК/Булстат на юридическото лице, единния граждански номер и номера на личната карта на законния му представител.

Хубаво е, но не е готово

Гласност на новата е-услуга на МВР даде през неделния ден бившия министър на електронното управление, сега депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов. В пост във Facebook той напомни, че още през лятото на 2023 г. е прието изменението в Закона за движението по пътищата (ЗДвП), което урежда това.

Веднага обаче заваляха коментари на последователите му, които сигнализираха за неработеща система или невъзможно онлайн плащане. За някои от проблемите Божанов отговори, че "ескалирам", а за други потребителите на социалната мрежа казват, че се появяват периодично.

Дължа пари, но за какво?

Един от проблемите, за който сигнализират гражданите, е че не могат да видят кога са извършили съответното нарушение и къде. Налична е информация за сумата и позоваването на член от ЗДвП, но не и ден и място. Друг потребител отбелязва, че няма снимка, както и информация какво е било ограничението и измерената скорост.

Друго неудобство е невъзможността да се посочи друго лице за извършило нарушението в случаите на проверка по юридическо лице. В тези случаи "виновник" е човекът, който е записан като законен представител на фирмата. Така отново ще се наложи посещение на гише.

"Капитал" тества новата електронна услуга сутринта в понеделник и също беше възпрепятстван да направи проверка по физическо лице. Вероятно това е заради големия интерес към услугата в първите часове, но звучи несериозно сайтът да МВР да не успее да се справи с всички заявки за проверка. Все пак идеята на е-услугите е да помагат на гражданите, а не да създават нови проблеми. Също така, когато пускаш нещо ново и се хвалиш за него, следва да си си свършил работата и да си подготвен за голямо натоварване.

Остава да видим дали това ще повиши събираемостта на глобите. Данни за това може би ще получим през 2025-а.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dww09397658 avatar :-|
    Anna Yordanova

    Кога ще заработи сайта за плащане на глоби от КАТ

    Нередност?
  • 2
    veneliniliev avatar :-@
    Венелин

    Здравейте! Новият сайт на Пътна полиция за проверка за електронни услуги е ужаесен и отвратителен. Налага се да го ползвам редовно във връзка с работата си - забива редовно, бавен е, няма цялата информация по закон, не може да се посочи друго лице, ако то е шофирало. Ако трябва да платя например три фиша, трябва три пъти да влизам в сайта. В предишната версия поне това го нямаше. Не виждам нищо похвално в този нов сайт. Тези които са го правили са си оставали ръцете. Ужасно е.

    Нередност?
Нов коментар