Сутрешен блок - 8 юли

Нетаняху има лична мисия в България, шведски хирурзи присадиха първия изкуствен орган, а НАСА изстрелва последната си совалка днес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво е "Сутрешен блок"



В "Сутрешен блок" ви представяме най-важните новини от първите страници на вестниците и новинарските агенции. За по-удобно сме разделили рубриката на континенти и България, като постепенно ще допълваме покритието си.

Идеята е да можете да погледнете какво става по света и у нас, докато пиете кафето си. Както винаги, разчитаме на вашето мнение, критики и предложения.

България

Лична мисия Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща по време на посещението си в България да работи за увеличаване на израелските инвестиции в България. "Приемам като лична мисия да увелича израелските инвестиции в България", заяви Бенямин Нетаняху на пресконференция в Министерския съвет в четвъртък. Срещата с журналисти беше част от двудневното правителствено посещение на Израел в България. ("Дневник", "Капитал")

Черна каса Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев скочи срещу финансовия министър Симеон Дянков и поиска той да ревизира изказването си за депутатските пари. В сряда от Бургас вицепремиерът се обяви за законови промени, за да се изчисти въпросът с допълнителните депутатски възнаграждения, които дори не се облагат с данък. Така на практика се оказва, че парламентът върти черна каса. Пред "Труд" зам.-шефът на ГЕРБ Димитър Главчев лансира идеята парламентарните групи да се регистрират като неперсонифицирани дружества по Закона за задълженията и договорите. Така безотчетни сега пари ще се облагат с данък. ("Труд")

Черни очила Половината от слънчевите очила, продавани у нас, са опасни. Това показва проверка на дирекция "Надзор на пазара" в началото на миналия месец. В продължение на три дни са проверени 783 вида и марки слънчеви очила в над 200 търговски обекта в цялата страна, каза за "24 часа" Лиляна Цанкова, експерт по личните предпазни средства в дирекцията, която е към Държавната агенция по метрология и технически надзор. От един вид, марка, модел очила може да има в складовете по 500 бройки, така че направената проверка се отнася за хиляди очила. При 392 вида са констатирани несъответствия. Това е над 50% от проверените. Което означава, че тези модели няма да могат да предпазят очите от увреждания, казва експертът. Възможно е да се стигне дори до ослепяване. ("24 часа")

Октоподът президент Обвиненият като лидер на "Октопода" Алексей Петров и съоснователката на гражданско сдружение ГЕРБ Душана Здравкова ще участват като кандидат-президентска двойка в предстоящите избори през октомври. Близкият до Петров Инициативен комитет "Единение и екипност" и граждански сдружения съобщиха официално в четвъртък, че номинират двамата за изборите тази есен. Алексей Петров заяви пред БНР, че "екипът" го издигнал за президент в сряда, а Здравкова уточни пред Медиапул, че още няма окончателно решение дали двамата ще участват в изборите. ("Медиапул")

Европа

Закриват News of The World Един от най-старите и продавани вестници във Великобритания, News of The World ще бъде отпечатан за последен път тази неделя. След скандала с нелегални подслушвания, в който медията се забърка тази седмица, собственикът Рупърт Мърдок е дал заповед за затваряне на неделния таблоид. Очаква се дейността на повече от 200-те служители на News of The World да бъде пренасочена към ежедневника The Sun, който също е част от компанията на Мърдок News International. ("Reuters", "CNN")

ЕЦБ вдигна лихвения процент Европейската централна банка вдигна лихвените проценти за втори път от април насам, този път от 1.25% на 1.5%, с цел да държи инфлацията под контрол. От институцията съобщиха, че се очакват и още лихвени увеличения въпреки дълговата криза в Гърция и забавения икономически растеж в по-голямата част от евро-блока. ("Wall Street Journal")

Първата трансплантация на изкуствен орган Шведски хирурзи извършиха първата в света трансплантация на синтетичен орган. Учени в Лондон са разработили изкуствена трахея, която впоследствие са покрили със стволови клетки на пациента. По този начин не е необходим донор, и рискът органът да бъде отхвърлен е нулев. ("BBC")

САЩ и Канада

Исторически ден за НАСА Днес ще се състои изстрелването на последната совалка на НАСА в космоса. Полетът на "Атлантис" до международната космическа станция ще бъде 135-тата и последна мисия на НАСА. Американската телевизия CNN е събрала кадри от предишните 134 изстрелвания в емоционално видео, което можете да видите тук. ("CNN")

Обама бори федералния дефицит Президентът на САЩ Барак Обама обяви снощи, че заедно с лидерите на Конгреса е достигнал до решение за намаляване на федералния дефицит с повече от 4 трилиона долара за следващите 10 години. Планът включва сериозни данъчни промени, както и намаляване на разходите по програми като Medicaid (здравно осигуряване на хора с нисък доход) и Medicare (здравно осигуряване на възрастни хора). ("Wall Street Journal")

Свят

Ядрен бизнес Нови разкрития покрай най-тежкия случай на контрабанда с ядрени оръжия бяха направени вчера. Пакистанският ядрен физик Абдул Кадир Кан разпространи документи, които уличават двама негови сънародници, генерали в армията, в продажба на ядрена технология на Северна Корея в замяна на милиони долари в брой и бижута. Самият Кан се призна за виновен през 2004 г. в продажбата на части и инструкции за ползване на атомни центрофуги на Либия, Иран и Северна Корея. ("Guardian")

Солидарност в Сирия Сирия обвини САЩ в намеса във вътрешните дела на страната след като американският посланик пътува до града Хама, известен с концентрацията на антиправителствени протести. По-рано от администрацията на САЩ обявиха, че визитата е с цел да демонстрира солидарност с протестиращите. Сирийски военни танкове са барикадирали покрайнините на града, а 22-ма души са били застреляни от представители на армията през последните няколко дни. ("BBC")

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimiterptsvetkov avatar :-?
    uran
    • - 1
    • + 4

    Тъжно е да наблюдаваш как пенсионират читави хора и читава техника. Програмата Спейс Шатъл е символ на американското лидерство.

    Нередност?
  • 2
    Consumer avatar :-|
    Consumer
    • - 2

    koito se e zahvanal s evrei ne e prokopsal

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    arimancer avatar :-|
    zeromancer
    • + 3

    "Първата трансплантация на изкуствен орган."

    Ей това е новината!

    Нередност?
Нов коментар