Вечерни новини: 17 април

Директорът на агенцията по храните подаде оставка; Държавните компании бяха посъветвани да искат по-нисък скок на цената на тока; "Макс телеком" вече е с нов собственик; Пазарът на имоти започна годината с повече сделки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цитат на деня

"Специално този служител е инженер, един от най-кадърните специалисти от МВР. Така че отвертката е по-скоро метафора. Не става въпрос на умишлено унищожаване на записи, става въпрос за аварирала техника."


Гл. секретар на МВР Калин Георгиев пред БНТ по повод информацията, че началник в СДОТО е опитал да изтрие с отвертка информация от подслушващата техника

Число на деня 44174

е общият брой сделки с имоти в страната за януари-март, при 35 821 за същия период на миналата година (ръст от 23%). Над половината от тях са в областните градове, което показва съживяване на градските пазари.

БЪЛГАРИЯ

Директорът на агенцията по храните подаде оставка: Директорът на агенцията по храните Йордан Войнов депозира оставката си, след като по-рано днес премиерът Марин Райков публично обяви, че "той следва да бъде освободен" от поста заради сключения договор за дезинфекция на българо-турската граница с частна фирма. Вчера Войнов обяви пред "Капитал Daily", че е излязъл в дълъг отпуск заради започналата проверка от прокуратурата за сключение договор, "за да няма съмнения и спекулации, че може да й повлияе". Дни преди това обаче имаше неофициални информации, че е възможно да бъде и освободен от поста. На този етап не е ясно кой ще заеме поста на Войнов, като в момента функциите ръководител на агенцията изпълнява зам.-директорът й Венцислава Тасева. (Капитал)

Служебният премиер поиска подслушването да бъде извадено от МВР: Службите, свързани с използване на специални разузнавателни средства, следва да бъдат изнесени извън МВР, каза служебният министър-председател Марин Райков на специална пресконференция в Министерски съвет. С това той застана зад идеята на главния прокурор Сотир Цацаров, който преди седмица поиска същото. "Не може този, който държи тоягата, да държи и микрофона", каза тогава Цацаров. "Трябва да има структура, която да бъде, може би, под парламентарен контрол, за да няма съмнение по тази тема. Дължим на българското общество сигурност, че подобни съмнения са невъзможни. Дали това ще стане, не зависи от мен", допълни премиерът. (Медиапул)

Държавните компании бяха посъветвани да искат по-нисък скок на цената на тока: Премиерът Марин Райков изрази днес пред медиите съжалението си, че именно държавните компании в енергетиката са дали най-високите предложения  за поскъпване на тока от 1 юли на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). По данни на регулатора НЕК е предложила зелената надбавка да поскъпне със 177% и с 50-60% за електроенергията от заводски и топлофикационни централи и дългосрочните си договори, а ЕСО предлага цената за разполагаемост да нарасне с 60%. Очаквам да има ревизия на това, което ЕСО и НЕК са подавали като информация, добави и министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев.  "Това, което НЕК и ЕСО са подали като заявка към ДКЕВР, трябва да бъде ревизирано, и ще бъде ревизирано, тъй като там не са отчетени възможностите за промяна в микса и допълнителните резерви, които съществуват в системата", каза министърът, цитиран от БТА. (Дневник)

Красимир Стойчев и Младен Мутафчийски са били агенти на ДС: Бившият член на съвета на директорите на "Слънчев бряг" и собственик на хотели Младен Мутафчийски, бившият собственик на "Макс телеком" Красимир Стойчев и известният с фалита на банка "Славяни" Георги Агафонов са били агенти на бившата ДС. Това става ясно от публикувани днес решения на комисията по досиетата. Комисията е извършила проверка на длъжниците към банка "Балканбанк" и банка "Тексим" на суми над 1 милион неденоминирани лева (по критерий дължима главница) към момента на отпускане на кредитите. (Дневник)

"Галъп": 59% от избирателите искат протестите да продължат: Впечатляващ процент от избирателите (59%) смятат, че протестите трябва да продължат, а над 40% са на мнение, че изборите нищо няма да променят. Това показват данните от редовното национално представително месечно изследване на "Галъп Интернешънъл", публикувано днес от в."Преса". Това според социолозите показва висок латентен протестен потенциал, което означава, че е напълно възможно събитията от края на зимата да се окажат не кулминация, а само прелюдия към кулминация. Изследването на "Галъп" е правено преди избухването на скандала с подслушването. Според данните от него месец преди предсрочните парламентарни избори електоралните нагласи на българите не посочват отчетлив победител. (Дневник)

И за децата в четвърти клас вече ще има занималня: От 15 септември и за децата в четвърти клас ще има възможност за целодневно обучение. Това е записано в прието днес от кабинета постановление, което влиза в сила в началото на следващата учебна година. С новите правила целодневното обучение се въвежда в държавните и общински училища. Това ще става само по желание на родителите и ако училището разполага с необходимата база за провеждането на занималнята. (Дневник)

Журналист получи анонимни смъртни заплахи: Журналистът Христо Христов, който е основател и поддържа специализиран сайт desebg.com е получил анонимна смъртна заплаха, насочена и към семейството му. Заплахата е отправена върху къс хартия от интервю на Христов под заглавие "Пагубно е безразличието към близкото минало" от 2011 г. за сп. "Диалог" на Даниела Горчева в Холандия, написа Христов в сайта си. Той се е обърнал към МВР, а правозащитници вече са сезирали служебния вътрешен министър. (Дневник)

СВЯТ

По-евтиният ток победи екологията: С 334 гласа против (315 "за" и 63 "въздържали се") Европейският парламент отхвърли във вторник предложението на Европейската комисия да се замразят 900 млн. тона кредити за емисии на въглероден диоксид през 2013 - 2015 г. Целта на комисията беше да се повиши цената на емисиите, за да се стимулират отново инвестициите в по-чисто индустриално производство. Въглеродният пазар обаче би могъл да повлияе върху цената на електроенергията като допълнителен разход за централите. Такъв беше и аргументът на българските евродепутати, обявили се срещу предложението на комисията. (Капитал)

ФБР показа парчета от бомбите в Бостън: Разследването на експлозиите в Бостън разпространи за медиите снимки на това, което според ФБР и министерството на вътрешната сигурност може би са останки от бомбите и чантите, в които са били оставени на улицата. На тях се виждат останки от тенджери под налягане, сачми, пирони, кабели, батерии, платки и разкъсана синтетична материя, за която се предполага, че е от чантите с бомби. Специалният агент на ФБР Ричард ДеЛориърс заяви на пресконференция, че разследването е в самото си начало, никой не е поемал отговорност и обхватът на евентуалните заподозрени и мотивите им е изключително широк. Дори да имат някаква идея и водеща версия, от ФБР не дават никаква насока на публиката и само призовават да се помогне за събиране на максимално информация за събитията. (Дневник)

Аплодисменти изпратиха лейди Тачър за последен път: Десетки хиляди лондончани и чужденци изпратиха с асплодисменти баронеса Маргарет Тачър по пътя й към катедралата "Сейнт Пол", където се състоя церемонията по погребението й. Тя беше проведена с пълни военни почести и охранявана от 4000 пазители на реда, като въпреки няколкото протеста през целия ден нямаше данни за сериозни инциденти. Около стотина души скандираха срещу това, че правителството е платило 10 млн. паунда за церемонията по погребението на най-дълго управлявалия приемиер в новата история на Великобритания. Почитателите на Тачър обаче бяха с десетки хиляди повече. Някои свеждаха глави при преминаването на процесията, след което ръкопляскаха в знак на уважение към Желязната лейди. (Капитал)

БИЗНЕС

"Макс телеком" вече е с нов собственик: Само преди месец "Макс телеком" обяви амбицията си да бъде първата компания, която да изгради действаща мобилна мрежа от четвърто поколение по технологията ЛТЕ (Long Term Evolution). Тогава изпълнителният директор Красимир Стойчев заяви, че проектът вече е задвижен и се чака операторът да има нов мажоритарен собственик. Той вече е факт в лицето на частния инвеститор Даниел Купсин, който е базиран в Лондон. Купсин става едноличен акционер в "Макс телеком", като все още няма информация, каква сума е платил за пълния пакет акции. (Капитал)

Оманският акционер в Инвестбанк е увеличил дела си до близо 32%: Оманският акционер в Инвестбанк е увеличил дела си до 31.74%, а този на Петя Славова е намалял до 67%. Това е станало чрез увеличение на капитала на кредитната институция с 20 млн. лв. до 131.3 млн. лв., става ясно от документите, публикувани в Търговския регистър. Освен това в надзорния съвет влиза и ново лице – Димитрийка Андреева. Тя ще представлява оманския акционер Адил Саид Ахмед ал Шанфари. (Капитал)

Преврат в Zamunda: На хакерска атака стана жертва популярният български торент тракер Zamunda. Група хакери са успели да свалят бекъп с базата данни на тракера, съобщиха от Zamunda. Паролите на потребителите са криптирани и няма опасност за тяхното разгадаване от хакерите, уточняват от компанията. Това обаче не означава, че липсва риск за потребителите, защото чрез този бекъп хакерите могат да направят сайтове-копия на Zamunda, които да прилъжат потребителите да влизат със своите имена и пароли в тях. Това се твърди от "официалния" сайт zamunda.net. Ситуацията стана още по-интересна след появата на втори сайт, zamunda.se, който твърди, че е новата версия на тракера и привлича потребителите. Бърза проверка показва, че двата домейна действително водят до различни сървъри. (Капитал)

Пазарът на имоти започна годината с повече сделки: Пазарът на имоти е започнал годината с повече покупко-продажби сравнено с 2012 г. Това се вижда от данните на Агенцията по вписванията за броя на транзакциите на имотния пазар за първите три месеца на 2013 г. Новината безспорно е добра за пазара, още повече, че традиционно първите месеци на годината се характеризират със слаба активност. А и в началото на 2013 г. от агенциите за недвижими имоти отчетоха и леко отдръпване на клиентите, провокирано от стачките и оставката на правителството. Общият брой сделки с имоти в страната за януари-март е 44 174, при 35 821 за същият период на миналата година (ръст от 23%). Над половината от тях са в областните градове, което показва съживяване на градските пазари. (Капитал)

Кои са най-добрите PR агенции в България: All Channels Communication Group за втора поредна година е най-добрата PR агенция в България, а кампанията "Каменица Refresher" (на същата агенция) е най-голямото достижение на PR бранша за 2012 г. Изборът направи 18-членното межународно жури, което оценяваше заявките на ежегодините награди на Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА), които се проведоха във вторник вечерта. В това издание на конкурса 26 PR  агенции подадоха общо 80 заявки за участие в БАПРА Bright Awards, което е рекорд в четиригодишната история на конкурса. През изминалата година 20 агенции се състезаваха с общо 67 номинации. (Капитал)

Без спирачки за спада на продажбите на коли в Европа: Европейските продажби на автомобили са спаднали с над 10 процента през март, като най-големите губещи са PSA Peugeot Citroen, Ford и Volkswagen, а в Германия дилърите отчитат най-слабо търсене от 20 години, съобщи Bloomberg. Регистрациите на нови автомобили в Европа са се понижили до 1.35 млн. през март спрямо 1.5 млн. през същия месец на миналата година, показват данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили (European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA)). От асоциацията отбелязват, че това е 18-ти пореден месец на спад в продажбите за региона. За цялото първо тримесечие продажбите са се понижили с 9.7% до 3.1 млн. автомобила, показват още данните на ACEA. (Капитал)

Intel прогнозира лаптопи със сензорни екрани за $200 до края на годината: Intel обяви своите амбициозни очаквания за пазара на компютри до края на тази година. Според компанията е силно вероятно да се появят лаптопи със сензорни екрани и Windows 8, чиято цена ще е около $200, съобщи изпълнителният директор Пол Отелини по време на обявяването на финансовите резултати на Intel за първото тримесечие на годината. Устройствата ще използват процесорите от ново поколение Bay Trail, които ще са четириядрени, допълват от компанията. Според тях ултратънки ноутбуци, които са със сензорни дисплеи и използват новите Atom процесори, ще могат да се продават за $200, с което да конкурират популярните малки таблети със 7-инчови екрани като Google Nexus 7. (Дневник)

Все още няма коментари
Нов коментар