Какво се случи през седмицата

Министерство на отбраната
Министерство на отбраната
Министерство на отбраната    ©  Министерство на отбраната
Министерство на отбраната    ©  Министерство на отбраната
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Интензивни валежи и наводнения отново взеха човешки жертви

Поредните поройни валежи това лято, този път в района на град Берковица, в селата край Димитровград, в Старозагорско и по Южното Черноморие предизвикаха отново бедствено положение. Миналия уикенд заради образували се приливни вълни, пресичащи пътя от Бургас до Созопол в района на Отманли, загинаха две жени. Те се удавиха в автомобилите си. В спасителните акции и за оценка на мащабите на бедствието се включи и хеликоптер (на снимката). Пороят отнесе част от рехабилитираната жп линия Пловдив - Бургас, край гара Михайлово. Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов поиска да се глобяват общините, които не взимат превантивни мерки. Седмица преди бедствието те са получили писма да изчистят коритата на реките, канализацията и др. По предварителни изчисления за 10 години са платени щети за около 1 млдр. лв.

"Алфа рисърч" : Има вероятност за дясноцентристко управление 

В 43-то Народно събрание е възможно да се формира дясноцентристко мнозинство, а повечето от избирателите предпочитат в управлението да участват ГЕРБ (42%) и Реформаторският блок (24%). Нагласите на българите са за коалиционно правителство, съставено от партии с близки платформи (39%) или еднопартийно правителство (36%). Това показват данните от последното социологическо проучване на "Алфа рисърч", поръчано от Дневник.bg. Форматът "широка коалиция" се харесва от едва 19%. Присъствие на БСП във властта одобряват 25%, но коалиция между ГЕРБ и социалистите получава едва 5% подкрепа. Най-малко желани в следващо управление са ДПС (6%) и националистите (9%). Изводите на социолозите са, че това се дължи на дискредитираното правителство на Пламен Орешарски с мандата на социалистите в коалиция с ДПС, с негласната подкрепа на "Атака".

Движението олицетворява модела на свързаност на властта с корупция и зависимост от олигархично-корпоративни интереси според 67% от хората, още повече че символ на тази обвързаност е бившият депутат, а сега отново кандидат за поста от листите на ДПС Делян Пеевски. 30% от българите считат, че ГЕРБ се противопоставя на този модел, но 34% я възприемат като част от него. При социалистите числата са съответно 18% и 45%, а най-близко до схемата на ДПС е "България без цензура" - за 51% от избирателите, като само 9% от българите мислят, че тя й е опонент. Партийната система обаче все още не е разочаровала напълно гласоподавателите. Стабилни партии (32%) с ярки и отговорни личности (45%) в управлението и силни граждански групи за натиск (22%) - е формулата, която в най-голяма степен е склонно да подкрепи общественото мнение на прага на предстоящите избори.

В допитване "Алфа рисърч" установява и нагласите на българите по отношение на банковата криза - 54% от хората се страхуват, че ще възникнат нови проблеми и финансовата стабилност ще се разклати, а други 34% предвиждат изолирани проблеми, без сериозни последици. Само 10% са на мнение, че проблемите са напълно овладени и няма да има нови.

Съдът не уважи жалба на Цветан Василев срещу задържането му 

Софийският градски съд остави без разглеждане жалба на Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ, срещу искането на прокуратурата за процесуална принуда и задържане под стража за 72 часа. Според магистратите към момента Цветан Василев не е лишено от свобода лице, жалбата е преждевременна и в този смисъл - недопустима. Прокурорът Иван Гешев, който ръководи разследването, заяви, цитиран от БГНЕС: "Явно г-н Цветан Василев иска да получи от съда индулгенция за бъдещо преследване. Няма такъв процесуален ред. Явно г-н Цветан Василев има особено чувство за екстериториалност и чувство, че за него законите на страната не важат... Следващото нещо, което очакваме от него, е да поиска гаранция, че ако се завърне в страната, ще бъде оправдан." Според адвокатите на банкера клиентът им не се крие, а прокуратурата не е положила достатъчно усилия, за да го призове. Според тях в началото на юли, преди повдигането на обвинението, са подавали адреси, на които той пребивава, но не е призован по линия на международната помощ в Австрия.

Кабинетът отпусна още 6 млн. лв. за президенството и БНТ 

Служебното правителство одобри отпускането на допълнителни средства за администрацията на президента Росен Плевнелиев, за БНТ и за Съвета за електронни медии (СЕМ). "Дондуков" 2 получи близо 1 млн. лв., които не достигаха на държавния глава и вицепрезидента Маргарита Попова за международните им ангажименти до края на годината. Сумата е точно 980 хил. лв. - 179 хил. лв. са разходи за персонал. Бюджетът на президента за 2014 г. беше орязан с 12%, които не се "наваксват" с допълнителното финансиране. Според премиера Георги Близнашки няма нищо страшно в отпускането на парите. Той твърди, че бюджетът на Плевнелиев е орязан, когато държавният глава е решил да подкрепи гражданските протести през изминалата година. Пет млн. лв. от гласуваните от правителството пари е за БНТ. С тях ще се платят задълженията към цифровия мултиплекс - "Фърст диджитъл". Сумата е толкова, с колкото бе намален бюджетът на телевизията за 2014 г. СЕМ взе 105 хил. лв. за издръжка и за мониторинг на дейността на доставчиците на медийни услуги. 

"Булсатком" ще изстреля сателит за 150 млн. долара 

Сателитният оператор "Булсатком" има солиден напредък в проекта да изстреля свой  спътник, съобщиха от компанията. Ако събитията се развият по план, първият български телекомуникационен сателит ще е в орбита през 2016 г. Компанията се е договорила със Space Systems/Loral (SSL) за производството на съоръжението, наречено BulgariaSat-1. Цялата дейност се финансира с кредитна линия от американската външнотърговска банка Ex-Im Bank на стойност 150 млн. долара.

"Ремотекс - Раднево" се продава на търг 

Активите на силно задлъжнялото машиностроително предприятие "Ремотекс - Раднево" се продават на търг от частен съдебен изпълнител по искане на кредитори на дружеството с начална цена от 7.9 млн. лв., става ясно от обявление. Като взискатели по едно от делата са посочени Първа инвестиционна банка и "Ексайт къмпани". Предприятието стана известно с протестите на работниците си за неполучени с месеци заплати и намерението на бившия икономически министър Драгомир Стойнев да го национализира. Това не се случи и в момента негов собственик е "Полет 21" - дружество на гръцкия гражданин Йоаннис Гиофкос.

Carpetmax купува бизнеса на Baumax в България 

Австрийската Baumax обяви, че е продала осемте си магазина на българското дружесто "Хедус" АД. Фирмата купувач е свързана със собствениците на магазините за килими Carpetmax. Самата тя е учредена миналата година с капитал от 593 хил. лв. Акционери в нея са "Ей Си карпет" с над 99% от капитала и Пейо Николов, който е вписан и като директор. Цената не се съобщава. Сделката се случва само няколко месеца, след като основният конкурент – германската Praktiker, също се раздели с бизнеса си в България. Купувач отново е български ритейлър - собствениците на веригата "Технополис".

Държавата може да подпомогне БДЖ със 172 млн. лв. 

Европейската комисия смята за допустима държавната помощ за преструктуриране на БДЖ. Това се казва в специално писмо, изпратено от главна дирекция "Конкуренция" до министъра на транспорта. Искането на страната е да се отпуснат на превозвача от държавния бюджет 172 млн. лв. на порции през следващите няколко години. Те ще послужат за погасяването на задълженията на компанията, които са към различни кредитори, но поради финансови проблеми не се изплащат. Разрешението от Брюксел трябва да даде нов тласък на преговорите с кредиторите за разсрочване на задълженията по втория облигационен заем, по който просрочията са 76 млн. лв. при общи задължения на БДЖ от 600 млн. лв.

ЕК може да пусне парите за екология през октомври 

Спряната от миналия ноември Оперативна програма "Околна среда" може да започне да функционира нормално и плащанията от Брюксел да бъдат възстановени в края на следващия месец заедно с една от двете спрени оси на програма "Регионално развитие". Това стана ясно след срещата между вицепремиера Илияна Цанова и Европейската комисия. За целта обаче страната трябва да докаже, че системите за одит и контрол работят нормално. През седмицата правителството обяви, че спрените плащания по двете програми ще струват на държавния бюджет още 750 млн. лв., както и че парите трябва да се усвоят до края на годината, а неплащането им ще доведе до много по-големи загуби.

Отвори MegaMall в "Люлин" 

Австрийската инвестиционна компания Real4You откри първия си търговски център в България – MegaMall, в столичния квартал "Люлин". В проекта са вложени над 50 млн. евро и той става реалност седем години след първата копка. В центъра има приблизително 100 магазини и заведения. Инвеститорите обясниха голямото му забавяне с кризата и слабия наемен пазар и отбелязаха като успех факта, че отварят с 80% отдадени площи. Концепцията на MegaMall е да бъде основно място за пазаруване и срещи. В търговския център няма кино, а развлекателните площи се свеждат до детския център Capella Play.  

Излезе докладът за малайзийския полет MH17 

Малайзийският самолет, който падна в Източна Украйна на 17 юли, е бил "ударен от множество обекти, които са пробили самолети с висока скорост", твърди доклад на холандския Борд за авиационна сигурност, публикуван на 9 септември. Това не е финалният документ за катастрофата, но според експертите няма доказателства за техническа или човешка грешка. Британската BBC отбелязва, че изнесените данни са достатъчни, за да се смята, че самолетът е бил ударен от шрапнел или ракета. Докладът не отправя обвинения и не посочва отговорни за катастрофата. Според украинското правителство и редица западни държави има доказателство, че проруските сепаратисти в Източна Украйна са свалили полет MH17 със системата за противовъздушна отбрана "Бук". Те обаче твърдят, че нямат военното оборудване, което би могло да свали пътнически самолет. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че за катастрофата е виновна Украйна, защото самолетът е свален над нейна територия. 

ЕС налага нови санкции на Русия 

Брюксел задейства нови санкции срещу Русия заради ролята й в украинската криза. Те са насочени срещу руските сектори на енергетиката, финансите и отбраната. Блокират се заемите от пет големи държавни банки и се ограничава правенето на бизнес от страна на ЕС с фирми в сферата на петрола и отбраната. Мерките са насочени към руските компании "Роснефт" и "Транснефт", както и към петролния клон на "Газпром", като техният достъп до финансовите пазари ще бъде ограничен. Добавени са и още 24 имена на руски висши представители към списъка с наказани физически лица, включващ забрана за пътувания и замразяване на средства. Тези мерки могат да бъдат отхлабени или премахнати, ако примирието в Украйна се задържи. САЩ също заявиха, че ще се присъединят към ЕС с по-строги санкции срещу руските сектори на енергетиката, финансите и отбраната. Москва обяви, че подготвя отговор, като спекулациите са, че могат да бъдат въведени ограничени срещу автомобилите, внасяни от ЕС.

Обама обяви създаването на широка коалиция срещу "Ислямска държава"  

САЩ ще оглавят "широка коалиция" срещу джихадистката организация "Ислямска държава", съобщи президентът Барак Обама в свое обръщение в сряда вечерта. Кампанията няма да ангажира американски войски в сухопътни сражения на чужда територия. Ще се действа основно с въздушни удари и подкрепа от партньорските сили на място. В Ирак ще бъдат изпратени 475 американски военни, които ще подпомагат с обучение, разузнаване и екипировка иракската армия и кюрдските сили "пешмерга." Те ще се грижат и за сигурността на американските дипломатически сгради. В страната вече има над 1000 души американски военен персонал. На 15 септември във Франция ще бъде проведена международна конференция за сигурността, която трябва да координира усилията за борба с групировката. В същото време ЦРУ съобщи, че в редиците на "Ислямска държава" се сражават най-малко 31 хиляди бойци, което е три пъти повече от първоначалните оценки.

Сделки и проекти

"Българско вино" е инвестирало 700 хил. лв. в обновяване на изба "Меди Валей". Средствата са осигурени от "Доверие обединен холдинг", което е акционер в избата пряко и чрез дъщерното си дружество "Индустриален холдинг доверие".

Германският производител на храни за животни HL Hamburger Leistungsfutter влиза като партньор с 40% дял в българската компания за фуражи "Топ микс", с което ще й помогне да се разраства. В замяна на участието си германската компания ще подкрепи нови инвестиции в българския завод. Цената на сделката засега не е ясна.

Шведската компания Electrolux купува бизнеса за битови електроуреди на големия си американски конкурент General Electric за 3.3 млрд. долара, съобщава Reuters. По този начин европейската компания ще изпревари своя основен съперник на пазара в Северна Америка Whirlpool.

Най-голямата европейска авиокомпания за нискотарифни полети Ryanair Holdings сключи споразумение с американския производител Boeing за доставка на 100 пътнически самолета 737 MAX за 11 млрд. долара, съобщава Financial Times. В споразумението има клауза, според която е възможно да бъдат поръчани още 100 самолета от същия модел, което увеличава цената на договора до 22 млрд. долара.

Френско-холандската авиокомпания Air France-KLM обяви, че ще инвестира 1 млрд. евро в разрастването на своето подразделение за нискотарифни полети в Европа Transavia, чиито самолети ще бъдат увеличени от 50 на 100 до 2019 г., съобщава Reuters. Така авиопревозвачът смята да върне печалбите си от полетите на къси разстояния