Какво се случи през седмицата

Предстои референдум за изборните правила, Управителят на БНБ ще подаде оставка, Христо Ковачки отново иска жп-лиценз, В Източна Украйна насилието отново ескалира

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доклад установи нередности при употребата на СРС през миналата година               

Не е ясно как служителите на силовите служби са използвали 41% от заявените специални разузнавателни средства. Това са част констатациите в доклада на Националното бюро за контрол на СРС за 2014 г. Според документа, внесен в парламента в петък, заявителите на 8093 искания за прилагане на СРС от заявените общо 19 698  не са отчели за какво са ги използвали. Заявителите и съдиите не са били уведомявани от прилагащите структури на какво правно основание  е предприето прилагане на разрешения способ, а от бюрото не са получили обяснения на тези случаи. В доклада се казва още, че от приложените СРС са били изготвени 1084 веществени доказателствени средства, от които приобщени към досъдебни производства са над 900. Най-много СРС са искани от МВР  - 1824, на следващо място е ДАНС с 1324 и прокуратурата с 1046 искания. Освен това в пет окръжни прокуратури унищожаването на информация, непослужила за изготвяне на веществени доказателствени средства, е забавено с до десет дни, а в отделен случай - с цяла година. 

Президентът предлага референдум заедно с местния вот               

Повече от година след като предишното Народно събрание, доминирано от БСП, ДПС и "Атака", отхвърли предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждането на национален референдум за изборната система и не взе отношение по внесената от инициативен комитет подписка с над 500 000 души за свикване на допитване, държавният глава отново постави на дневен ред инициативата си. В сряда той внесе в парламента предложение за свикване на национален референдум по три въпроса, по които избирателите да се произнесат. Те са: дали гражданите подкрепят част от народните представители да се избират мажоритарно, да се въведе ли задължително гласуване на изборите и националните референдуми и дали избирателите подкрепят възможността да се гласува дистанционно по електронен път. Идеята е националното допитване да се проведе заедно с местните избори на 25 октомври. На първо четене в парламента депутатите гласуваха промени в закона за референдумите, внесени от ГЕРБ, с които се дава възможност в националното допитване да участват и българите, които живеят в чужбина.  

Тимерманс: Нямам намерение да смекчавам тона в доклада за България               

На публична дискусия, която се проведе в четвъртък в Русе, първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс каза, че няма намерение да смекчава тона си в следващия доклад на ЕК за България. "Усетих решителност у българското правителство да навакса загубеното време, но аз не искам просто обещания, искам да видя резултати", каза още той.  На срещата, в която участваха още президентът Росен Плевнелиев и министърът на правосъдието на Румъния Роберт Кацанчук, бе коментирана още темата за членството на двете страни в Шенген. Тимерманс бе лаконичен, че "всичко зависи от държавите членки". По отношение на единния енергиен съюз на ЕС той коментира, че ако той стане реалност, "ще можем да погледнем Путин в очите и да поставим собствените си условия". Преди да пристигне в Русе, Тимерманс се срещна с премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на правосъдието Христо Иванов във Варна. 

Иван Искров ще подаде оставка до 19 юни               

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е казал на председателя на бюджетна комисия Менда Стоянова, че ще подаде оставката си до 19 юни. От БНБ не потвърдиха информацията официално, но от изказванията на Стоянова става ясно, че Искров е обещал да се оттегли от поста, когато депутатите внесат кандидатура за негов заместник. Оттеглянето на Искров ще дойде година след затварянето и последвалия фалит на Корпоративна търговска банка, за чийто слаб надзор управителят на БНБ отказа да поеме отговорност. Фаворит на ГЕРБ за поста е финансистът от МВФ Димитър Радев.

Германска фирма открива шивашко предприятие               

През юли във Видин ще заработи ново шивашко предприятие. Инвестицията в него за над 2 млн. лв. е на германската компания Slam Group, като ще шие мъжки ризи за известни световни марки. Плановете са предприятието да стартира със 150 души, като поетапно от 3 до 5 години персоналът ще се увеличи до 600 души. Това би превърнало Slam Group в един от най-големите работодатели в Северозападна България. Преди повече от 20 г. Видин беше център на шивашката промишленост с предприятието "Вида". Германската фабрика ще използва сградата на "Техномаркет", която е наета за 10 години.

Христо Ковачки поиска жп-лицинз за трети път      

Христо Ковачки отново е поискал лиценз за товарен жп превозвач, стана ясно по време на заседанието на парламентарната транспортна комисия в сряда. На два пъти транспортното министерство отказва на дъщерното на притежавания от Ковачки "ТЕЦ - Бобов дол" "ТБД - товарни превози" разрешително да транспортира собствените си суровини и продукция с аргумент, че документацията му е непълна и няма доказателства за финансова стабилност. Наскоро тричленка на ВАС върна жалба на кандидат-превозвача срещу отказа. В момента третият пакет документи се разглежда, докато Ковачки дължи на БДЖ 10 млн. лв.

Заработи новият циментов завод в Девня               

Новият завод на италианската Italcementi Group "Девня цимент", чието изграждане струва 320 млн. лв., вече работи. Освен по-голямо производство част от продуктите ще са по нова технология от по-висок клас, например прозрачен цимент. Мощностите ще работят и по-чисто, като половината от горивото ще идва от преработени отпадъци. Капацитетът на новата производствена линия е повече от 4 хил. тона цимент дневно, като 70% от продукцията ще е за местния пазар и 30% за износ.

КЗК глоби доставчиците на ток               

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби трите електроразпределителни компании заради необосновано високите цени, които определят за отдаване под наем на електрическите стълбове за изграждане на мрежи за телевизия, интернет и телефония. Най-голяма е санкцията за "ЧЕЗ Разпределение" - 558 446 лв. За "ЕВН България електроразпределение" тя е 441 380 лв., а за "Енерго-про мрежи" - 167 256 лв. Комисията постанови и прекратяване на нарушението. Кабелните оператори използват стълбовете на доставчиците на ток в по-малките населени места, където не са длъжни да ги поставят под земята. Повече от две години те се оплакват, че ЕРП-тата необосновано вдигат наемите.

Парламентът одобри два пакета медицински услуги               

Здравните услуги, заплащани от касата, се разделят на основен и допълнителен пакет, приеха депутатите на второ четене на Закона за здравното осигуряване. В основния пакет с наредба на министъра ще бъдат включени социалнозначими заболявания, които касата покрива напълно. В допълнителния ще бъдат услуги, за които ще се чака или ще се плаща в брой или чрез застраховател. Депутатите от опозицията гласуваха против с мотив, че граждани, които си плащат осигуровките, ще трябва да си плащат допълнително, за да се лекуват, или да чакат. Здравният министър каза, че смисълът не е пестене на пари, а подобряване на здравните показатели на нацията. 

Сделки и проекти               

"Булстрад Виена иншурънс груп" сключи договор за покупка на "ОББ - Ей Ай Джи застрахователно дружество" при цена от 3.2 млн. евро. Продавачи на акциите са ОББ, Ethniki insurance и AIG. Американската AIG притежава 40% от капитала, а гръцката Ethniki и българската банка държат по 30%. "ОББ - Ей Ай Джи" е от най-малките дружества на пазара – в края на февруари пазарният му дял е 0.4%, докато "Булстрад ВИГ" е лидер със 17.4% за този период.

Българската онлайн платформа за наемане на домашни помощници GoMama получи финансиране в размер на 200 хил. евро и стана част от портфолиото на фонда за рискови инвестиции LAUNCHub. Тази сума ще  бъде използвана на два пъти с цел както подобряване на услугата и повишаване на квалификацията на служителите, така и за разширяване на бизнеса към външни пазари.

Собственикът на един от най-модерните центрове за данни в България - TelecityGroup Sofia, ще бъде придобит от американската Equinix. Водещият оператор на дейта центрове Equinix е предложил 11.45 паунда за акция на TelecityGroup, което оценява базираната във Великобритания компания на 2.4 млрд. паунда.

Шведската мебелна верига IKEA възнамерява да инвестира 1 млрд. евро за възобновяема енергия и други мерки за справяне с климатичните промени през следващите пет години, съобщава Financial Times. Най-големият търговец на мебели обяви, че ще инвестира 500 млн. евро от предвидената сума за вятърна енергия, а други 100 млн. евро – за слънчева енергия. За същия период подразделението за благотворителност на IKEA Foundation ще отдели други 400 млн. евро за помощ на хората в регионите, най-тежко засегнати от глобалното затопляне.

Прокуратурата разследва румънския премиер

Румънският премиер Виктор Понта бе разпитан в петък от прокуратурата за борба с корупцията като заподозрян в редица престъпления, съобщи Mediafax. Според източници на агенцията Понта е заподозрян в документални измами, пране на пари и други престъпления. Те се отнасят към 2007-2008 г., когато е бил практикуващ адвокат. С измамите кантората му е помагала на известния адвокат и политик Дан Шова. Срещу това Понта е получавал 2000 евро месечно, които впоследствие нараснали на 3000 евро, твърди агенцията. Запитан на излизане от сградата на прокуратурата дали ще подаде оставка, премиерът отвърна, че прокуратурата не може да му наложи подобно решение. Понта допълни, че просто е дал показания по делото, нашумяло като случая "Ровинари-Турчени". По него прокуратурата разследва сенатор Шова още от август 2014 г. по три обвинения, сред които злоупотреба със служебно положение и превишаване на пълномощията. Президентът Клаус Йоханис призова премиера да подаде оставка. 

Македония договори предсрочни избори               

Лидерите на четирите основни македонски партии се договориха за предсрочни избори, които трябва да се проведат преди края на април 2016 г. Премиерът Никола Груевски, коалиционният му партньор Али Ахмети, лидерите на социалдемократите Зоран Заев и на втората албанска партия Мендух Тачи се разбраха за това с посредничеството на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. Четиримата не разкриват подробности по споразумението. То включва искането на социалдемократите за няколкомесечен преходен период, в който да се актуализират избирателните списъци. Премиерът Груевски обаче отхвърли настояването да подаде оставка през преходния период и да остави управлението на служебно експертно правителство. Междувременно прокуратурата повдигна обвинение в корупция срещу Заев. Опозиционерът отхвърля обвиненията и смята, че те са политически мотивирани. Македония е в политическа криза, откакто опозицията започна да изобличава властта в корупция със записи на телефонни разговори.

Насилието в Източна Украйна отново ескалира               

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че войската трябва да се подготви за евентуална "мащабна руска инвазия". През седмицата насилието в Източа Украйна ескалира, като и Киев, и проруските сепаратисти отричат да са нарушили първи мирното споразумение от Минск. В сряда бе съобщено за боеве, включително и с танкове, в две области западно от Донецк. Престрелките в контролираните от правителството градове Красногоровка и Мариинка са сред най-тежките след обявяването на примирието. Междувременно Порошенко назначи бившия грузински президент Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област. Той е получил и украинско гражданство. Ходът бе определен като изненадващ, тъй като Саакашвили е известен като спорна фигура. Той проведе радикални реформи в Грузия по време на мандата си от 2004 до 2013 г. Но сегашните грузински власти са го обявили за издирване заради злоупотреба с власт и разхищение на държавни средства и искат екстрадицията му обратно в страната.