🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 30 юли

Още 3.8 млн. лв.за военното НДК; Цветни пътеки ще насочват пътниците на летище София към различните превозни средства за града; Производителите на праскови ще получат субсидии по 200 лв. на декар, обяви министърът на земеделието Десислава Танева; Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви на пресконференция на АБВ, че ще се търсят още варианти за повишаване на доходите на хората през следващата година

Вторият Суецки канал бе построен за по-малко от година
Вторият Суецки канал бе построен за по-малко от година
Вторият Суецки канал бе построен за по-малко от година    ©  Reuters
Вторият Суецки канал бе построен за по-малко от година    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

38 са готовите депа за отпадъци в България вече, а по други 9 се работи в момента, обяви зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков в Балчик.

от снимката: Египет завърши изграждането на новия Суецки канал, обяви ръководителят на проекта в сряда. На новия канал се гледа като на символ на национална гордост и основен шанс за стимулиране на икономиката, която страда от голяма безработица, коментира "Ройтерс".

Проектът, чието изпълнение беше надзиравано от армията, беше завършен за 11 месеца и струваше 8 млрд. долара. Новият канал върви паралелно на стария 145-годишен канал и е част от по-големия ангажимент за разширяване на търговията по най-бързия за корабоплаването маршрут между Европа и Азия.

Още 3.8 млн. лв.за военното НДК

Още 3.8 млн. лв. ще се отпуснат още днес за довършването на сградата на съда, или т.нар. Военно НДК, съобщи Бойко Борисов, след като инспектира сградата заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов, финансовия министър Владислав Горанов, главния прокурор Сотир Цацаров и кмета на София Йорданка Фандъкова. Така цената на преустройството на сградата продължава да се увеличава, като общо отпуснатите суми се покачват до 62 млн. лв. Идеята е Софийският районен съд и районната прокуратура да се преместят в сградата, която трябва да бъде готова в края на годината. Борисов заяви, че средствата са заделени от приходите, генерирани от борбата с контрабандата и ДДС измамите.

Цветни пътеки ще насочват пътниците на летище София към различните превозни средства за града, като една от целите е да се предпазят пристигащите от скъпите таксита, съобщиха от летището. Трите маршрута са маркирани в различни цветове и графично изображение на съответния превоз. Жълтият цвят ще води до такситата на превозвача, с който "Летище София" има сключен договор. Сините пътеки ще показват пътя към метрото, което от няколко месеца свързва терминал 2 с центъра на София, а червените пътеки водят към автобусната спирка, на която спират автобусните линии 84 и 384. Световната практика показва, че цветовите визуализации в комбинация с графичните изображения на транспортните средства ориентират по-добре пристигащите пътници и ги улеснят при избора им на транспорт, съобщават още от летището.

Сметната палата съобщи за открити несъответствия в 91 декларации на хора, заемащи високи постове, и информацията за тях, която фигурира в различни държавни регистри. Според закона в такива случаи председателят на Сметната палата трябва да уведоми изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, който да предприеме действия по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Сигнал се подава и към председателя на Държавна агенция "Национална сигурност". Няколко депутата и членове на ръководства на партии, областни и зам. областни управители, кметове и зам.-кметове са забравили да декларират дялове в дружества, акции или имоти на съпрузи и деца. Сред тях са депутатът Росен Петров от "България без цензура", Славчо Бинев от Патриотичния фронт, Валентин Павлов от Реформатерския блок, Димитър Димитров от БСП, Иван Станков от АБВ, Пеър Беков от ГЕРБ.

Производителите на праскови ще получат субсидии по 200 лв. на декар, обяви министърът на земеделието Десислава Танева на откриването на празника "Златна праскова" в с. Гавраилово, област Сливен. Сумата се получава от обединяването на три механизма за подкрепа – схемата за единно плащане на площ, преразпределителното плащане и обвързаната подкрепа. След като кампанията по директните плащания за тази година приключи, производителите на праскови, които са заявили подпомагането си по обвързана подкрепа, ще получат над 4.5 млн. лв., обяви още Танева. Очаква се Европейската комисия да вземе решение за продължаване на подкрепата към производителите на плодове зеленчуци.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви на пресконференция на АБВ, че ще се търсят още варианти за повишаване на доходите на хората през следващата година. Според Калфин, цитиран от агенция "Фокус", актуалните теми и следващия сезон ще са минималната работна заплата и механизмът, с който тя трябва да се повишава, както и начини за подпомагане на хората в предпенсионна възраст за връщане на пазара на труда. Калфин обяви още, че "за следващата година ще търсим и разширяване на доходите на хората и всякакво насърчаване на трудовите доходи". Вицепремиерът добави, че се подготвят законопроект, свързан с равните възможности в заплащането на мъжете и жените, както и нов закон за социално подпомагане.

Икономическото доверие в Европейския съюз достигна 14-месечен връх, но това в България се влошава, показва последното проучване на Европейската комисия. Индексът, който измерва икономическото доверие в ЕС, се повиши до 106.6 пункта (това е най-високото му ниво от май 2014 г.), но индексът за България спадна до 103.9 пункта. Въпреки това показателят се задържа за осми пореден месец над 100. За България се влошава доверието в индустриалния и строителния сектор, както и в търговията на дребно. Подобрение се регистрира при индекса, който измерва доверието в сектора на услугите.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле иска дирекциите за конкурентоспособността и единния пазар да бъдат отделени от Европейската комисия, съобщават медиите в страната и EU Observer. Шойбле смята, че ЕК повече не може да съвместява ролята си на "пазител на договорите" и нарастващата си политическа роля на европейско правителство в зародиш. Германският министър не е против по-политическата роля на ЕК, но смята, че в такъв случай трябва да има отделни технически органи, които да поемат дейностите, свързани с конкуренцията и проблемите на вътрешния пазар, тоест да не се смесват техническата и политическата роля в Европейската комисия. Позицията на Шойбле е провокирана от тежките преговори между Гърция и кредиторите й, в които участваше и Европейската комисия.

Израелец нападна днес с нож шестима участници в годишния парад "Гей Прайд" в Ерусалим, съобщи полицията. Две от жертвите са в критично състояние и са в болница. Заподозреният нападател е ултраортодоксален евреин. Гей парадите отдавна са източник на напрежение между светското мнозинство в Израел и ултраортодоксалното еврейско малцинство, което възразява срещу публичното афиширане на хомосексуализъм.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 1

    Добра идея на летище София, и красива.

    Нередност?
Нов коментар