От санирането и естественото раждане до Гърция и Париж: най-четените текстове през миналата година

Какво предпочетоха читателите на "Капитал" през 2015 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази година беше като цяло по-спокойна и тиха откъм събития, сравнена с 2014 г. Но в някои отношения това е добре - през 2015 г. имаше важни събития, но нямаше фалит на банка, нито спрени еврофондове. Правителството не падна, нямаше нови парламентарни избори. "Стабилността", както би казал Бойко Борисов, се настани на мястото на хаотичното лутане от последните две годии.

За да разберем какво ни вълнуваше през годината, ето кои бяха най-четените текстове в www.capital.bg през последните 12 месеца.

Януари

Затвор за нашите деца

Потресаващият разказ от първо лице за един ден в единствения детски поправителен дом (или с други думи затвор) в България. Децата там са подложени непрекъснато на психически и физически изпитания, а атмосферата напомня повече на XIX, отколкото на XXI век. Заради "Бойчиновци" Министерството на правосъдието обмисля промяна в наказателната политика спрямо малолетни. 

Февруари

Как инж. Станков овладя санирането

Истерията със санирането започна малко след избирането на ГЕРБ, които обещаха да платят с държавни пари цялата програма за обновяване на панелни блокове. Разбираемо, това насочи вниманието на хората към възможностите на програмата. И тъй като нито министерството на регионалното развитие, нито общините бяха добре подготвени със съвети и предложения, истории като тази на блок 10 в столичния квартал "Изгрев", който е един от малкото добри примери за саниране, придобиха популярност. Запознайте се с домоуправителя на блок 10 - инж. Станков.

Март

Billa - продавачът се продава

Новината, която "Капитал" научи, за недоволството на германската REWE спрямо присъствието й на българския пазар, предизвика бум от интерес. Billa е една от първите вериги, влезли в България, и вниманието към нея е разбираемо. Новината, че има оферти за закупуването на Billа и Penny беше потвърдена от няколко източника. Малко по-късно се оказа, че сделка все пак няма да има, Billa остана на пазара, но Penny беше закрита и магазините й сега ще бъдат разпродадени.

Април

Мантра за живот

Едно от най-стойностните неща, които намирате всяка седмица в хартиения "Капитал", е приложението Light. За април най-четеното на сайта беше една от онези истории, които ни помагат в непосилната лекота на битието (по Кундера). Историята на Биляна Савова, битката й с множествената склероза и желанието й за живот определено си заслужава да бъде прочетена отново и отново. Защото, както тя казва, "Хармонията поражда хармония, страхът - страх. Когато се страхуваш, вземаш много грешни решения и избори. Хората непрекъснато се притесняват за нещо, а няма за какво".

Май

Защо се стопява естественото раждане

Най-четена през май се оказа историята за увеличаващия се брой раждания със секцио в България. Защо броят на майките, родили с цезарово сечение преди години е бил в пъти по-малък, сама ли е България в тази тенденция и има ли наистина проблем в това - разказът на Зорница Стоилова се опита да намери отговори.

Юни

Ако Гърция фалира

Ново лято, нова гръцка криза. Този обичай в ЕС се запази и тази година. Идването на власт на Сириза разтресе европейската политика и Гърция този път наистина стигна до ръба и малко отвъд - със затварянето на банки, блокирането на държавните разходи и сериозното предложение на германския финансов министър за изхвърлянето на Атина от еврозоната. Нормално, читателите на "Капитал" решиха за най-важно да се информират за ефектите за България, ако все пак немислимото се случи и Гърция наистина фалира (което тя направи, технически, поне веднъж).

Юли

IT служители в Пловдив с милиони бонус заради смяна на собственика

Юли опроверга старата максима, че лошите новини са най-добрите новини. Истината е, че едни от най-четените текстове в "Капитал" винаги са добри истории - за отварянето на заводи, за създаването на нови работни места, за нови инвеститори и стартъпи. Юли доказа тази максима по категоричен начин - новината, че служителите на международна компания с отдел в Пловдив ще получат процент от сумата, за която тази компания се продава, стана най-четената през месеца. 

Август

Господарите на късмета

Най-четените текстове понякога имат доста проста рецепта - намираш важна тема, разравяш всичко необходимо по нея, откриваш хората, свързани с темата и понякога те се оказват достатъчни сами по себе си. Историята за това как "Национална лотария" и "Лотария България" изместиха държавните лотарии (с удивителното безсилие на държавния тотализатор) е интересна сама по себе си, тъй като хиляди хора играят на двете игри с надеждата да спечелят. Но фактът, че двете лотарии са свързани с Васил Божков, допринесе безспорно за това този текст да е най-четеният през горещия август.

Септември

Математиката и скритата цена на интелектуалната бедност

Изненадващо, математиката се оказа най-интересна за читателите през септември. Външният текст на Джон Майтън, създател на системата JUMP Math, се оказа достатъчно вълнуващ за доста хора, които са поискали да разберат в какво се състои този метод. Може би причината за това се крие в падащите резултати на българските ученици по математика или пък в мита, че тя е непосилно труден предмет в училище.

Октомври

Как да гласуваме на местните избори и националния референдум

След бурната 2014 г. и двата избора, които направихме тогава, 2015 г. предостави възможност на хората да гласуват за кметове, както и за единствения одобрен въпрос за референдум - да има ли електронно гласуване. Фактът, че въпросите и отговорите, свързани с изборите, бяха най-четени през октомври, показа колко малко информация наистина имаше през тази кампания. Това беше най-тихата, най-сдържаната и умишлено най-слабо информиращата кампания за избори в близките години. И не става дума само за референдума, който беше пренебрегнат очевидно от всички големи партии.

Ноември

Тероризъм в Париж, Франция е затворена

Ако октомври беше на изборите, ноември мина под добре познатата сянка на тероризма. Франция беше атакувана в сърцето от няколко души с автомати и бомби, които отнеха живота на над 120 души в Париж и държаха столицата в страх часове наред. Последствията от този акт тепърва ще се усещат, но някои от тях са видни - засилената кампания срещу "Ислямска държава", както и все по-шумният дебат за бежанците и за мюсюлманските общности в Западна Европа.

Декември

Как Доган и Пеевски отстреляха Местан

Или по-известна сред журналистите като "Как Доган и Пеевски откраднаха Коледа". Драматичните събития в ДПС, развили се точно по празниците, доведоха до падането на главата на Лютви Местан и до първата публична изява на Ахмед Доган от години насам. Ситуацията е все още в развитие, но е очевидно, че това ще е темата както на декември, така вероятно и след празниците.

А ние ви пожелаваме да прекарвате повече време в четенето и на други, по-приятни теми тези дни. Тук ще откриете доста такива.