🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 20 юли

Новата метростанция "Витоша" вече работи ;Досегашните управител и подуправител на Националния осигурителен институт Бисер Петков и Весела Караиванова най-вероятно ще запазят постовете си за още един мандат; Системата за пръстова идентификация на пациентите ще заработи пробно в пет болници в София и Русе; Части от имоти в северозападния район на столицата ще бъдат отчуждени за изграждането на Северната скоростна тангента; Пазар "Красно село" минава на слънчева енергия

Разширението на метрото от станция "Джеймс Баучер" до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрик Ибсен" и ул. "Сребърна" в кв. "Хладилника" вече е факт с откриването на новата станция "Витоша" в сряда.
Разширението на метрото от станция "Джеймс Баучер" до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрик Ибсен" и ул. "Сребърна" в кв. "Хладилника" вече е факт с откриването на новата станция "Витоша" в сряда.
Разширението на метрото от станция "Джеймс Баучер" до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрик Ибсен" и ул. "Сребърна" в кв. "Хладилника" вече е факт с откриването на новата станция "Витоша" в сряда.    ©  Надежда Чипева
Разширението на метрото от станция "Джеймс Баучер" до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрик Ибсен" и ул. "Сребърна" в кв. "Хладилника" вече е факт с откриването на новата станция "Витоша" в сряда.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

39 млн. лв.

дава екоминистерството на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за изграждане на 6 центъра за реакция при бедствия и кризи. Част от средствата, които са по европрограмата по околна среда, ще са за обучение на ученици, общински служители и доброволци.

Новата метростанция "Витоша" вече работи

Разширението на метрото от станция "Джеймс Баучер" до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрик Ибсен" и ул. "Сребърна" в кв. "Хладилника" вече е факт с откриването на новата станция "Витоша" в сряда. Строежът на поредните 1.3 км метро продължи 2 години и струваше 42 млн. лв. Станцията има 7 изхода, а транспортната информация в нея е представена по модел, разработен от неправителствената организация "Спаси София". Ново е номерирането на изходите и входовете на станцията. Целта е за пътниците да бъде по-лесно да се ориентират, запомняйки една цифра вместо имена на улици. Въвеждат се нови за България международно разпознаваеми символи и елементи, които сочат връзките към околното пространство и значимите обекти. Цялата информация на табелите е двуезична - на български и английски език.

Досегашните управител и подуправител на Националния осигурителен институт Бисер Петков и Весела Караиванова най-вероятно ще запазят постовете си за още един мандат. Според сайта на Народното събрание единствено техните кандидатури са издигнати до края на днешния ден, когато изтича срокът за номинациите. Вносители са депутати от различни парламентарни групи - ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт, Народен съюз. Бисер Петков е доктор по икономика и е управител на НОИ от септември 2011 г. с четиригодишен мандат, но Народното събрание досега бавеше процедурата по новия избор. В мотивите за номинирането му е посочено, че през петте години е провел множество реформи, оптимизирал е управленската структура и е въвел множество електронни услуги

Системата за пръстова идентификация на пациентите ще заработи пробно в пет болници в София и Русе. Това са столичните "Света Анна" (Окръжна), Първа многопрофилна болница, Акушеро-гинекологичната "Света София", Специализираната болница за активно лечение по онкология и многопрофилната болница в Русе. В останалите лечебни заведения в страната системата ще стане задължителна най-късно на 1 октомври, съобщи Националната здравноосигурителна каса. На 26 юли изтича срокът, сключен с фирмата - изпълнител на проекта - консорциума "Стемо – Гама консулт", за изпълнение на договора. След тази датата касата ще информира всички болници, че трябва да започнат технологичния процес по внедряването на системата, за който са предвидени максимум два месеца – до 26 септември, заяви Мартин Банков, главен експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в касата.

Части от имоти в северозападния район на столицата ще бъдат отчуждени за изграждането на Северната скоростна тангента и Околовръстния път, реши правителството днес. Имотите са в землищата на кварталите "Бенковски", "Обеля" и "Връбница", а финансирането на процедурата по одържавяването им е за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура". Решенията на Министерския съвет могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок от съобщаването на заинтересованите страни. С друго постановление от днес правителството реши да отнеме от Агенцията по заетостта правото на управление върху имот в гр. Джебел. Имотът, който е публична държавна собственост, ще премине в управление на областния управител.

Пазар "Красно село" минава на слънчева енергия. От октомври столичният пазар "Красно село" започва да се захранва със слънчеви батерии, съобщиха от общинското дружество "Пазари Юг" ЕАД в сряда. Поставянето на фотоволтаични панели върху наскоро подменените покривни конструкции на пазара ще се финансира от програмата за енергийна ефективност. Това е следващ етап от обновлението и модернизацията на пазара, където наскоро бяха подменени сергиите за търговия. Има и ново осветление, което е намалило разходите за електроенергия почти пет пъти. Именно тази редукция позволява преминаването към използването на слънчева енергия, обясняват от "Пазари Юг" ЕАД. В дружеството преди време се вля друга общинска фирма - "Озеленяване", чиято загуба за 2015 г. бе 1 млн. лв. Въпреки изплащането й "Пазари Юг" приключва миналата година на печалба от почти 900 хил. лв.

Правителството прие методиката за определяне на минималното концесионно възнаграждение за плажовете и минималните критерии, по които ще се избират концесионерите, съобщи след заседанието на Министерския съвет министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА. Предстои новите процедури, които ще се обявяват до края на годината, да са по новата методика, с което цените за чадърите и шезлонгите за следващото лято ще бъдат драстично по-ниски, твърди министърът. Предвижда се базовата цена за чадъри и шезлонги да зависи от местоположението на плажа - ако той се намира на територия с население под 10 000 души, тя ще е 2 лв., над 10 000 души - 3 лв., и в национален курорт - 4 лв. При оценката на офертите тежестта на минималните цени на чадър и шезлонг ще е 40%.

Пощенска банка е реализирала факторинг за 664 млн. евро през 2015 г.

Пощенска банка е с най-голям дял на пазара на факторинг услугите по изкупени вземания - 35% на вътрешния пазар и с над 68% дял от експортния факторинг. Това съобщиха от банката, като цитират данните на финансовата институция и Factors Chain International (FCI), най-голямата световна организация на факторинг компаниите с над 400 членове в 90 държави. Общият оборот на факторинг услугите на Пощенска банка към края на 2015 г. възлиза на 664 млн. евро, а на целия български пазар - над 1.895 милиарда евро. Банката е привлякла както нови корпоративни клиенти, така и нови контрагенти на настоящите си клиенти, става ясно от съобщението. В него обаче не се посочват пазарните дялове на другите големи играчи.

Чадърите и шезлонгите по морето догодина може да поевтинеят

Правителството прие методиката за определяне на минималното концесионно възнаграждение за плажовете и минималните критерии, по които ще се избират концесионерите, съобщи след заседанието на Министерския съвет министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА. Предстои новите процедури, които ще се обявяват до края на годината, да са по новата методика, с което цените за чадърите и шезлонгите за следващото лято ще бъдат драстично по-ниски, заяви министърът. Предвижда се базовата цена за чадъри и шезлонги да зависи от местоположението на плажа - ако той се намира на територия с население под 10 000 души, тя ще е 2 лв., над 10 000 души - 3 лв., и в национален курорт - 4 лв.

Android 7.0 ще е готов още през лятото

Android 7.0, известен с името Nougat, ще е готов навреме за първоначалния срок през това лято. Платформата вече завърши основната фаза на разработката, като остават довършителни работи и ще е готова за мобилните устройства, съобщава онлайн изданието ZDNet. Google измести традиционния график на новия Android малко по-рано, за да могат производителите да разполагат с повече време да внедрят платформата в новите си устройства за коледния сезон. Досега компанията пускаше новата версия през есента и така на пазара за коледното пазаруване имаше съвсем малко нови мобилни устройства с нея. Тази година те трябва да са повече, защото компаниите ще имат предостатъчно време. Първи, както винаги, с новата версия на Android ще могат да се сдобият притежателите на устройства от серията Nexus на Google. Това ще стане още през лятото с официалното пускане на Android 7.0.

Все още няма коментари
Нов коментар