Какво се случи през седмицата

БСП и ДПС се разбраха, че вотът на недоверие на кабинета ще бъде след гласуването на бюджета; 61 съдии от СГС са подкрепили номинацията на Величка Цанова за председател; 2017 г. вероятно е сред трите най-топли години, откакто се води статистика; Парламентът прие бюджетите за НЗОК и на НОИ за 2018 г. на първо четене; В концесията на летище Пловдив остават само два кандидата; Мерки за облекчаване вноса на чуждестранни работници прие парламентарната комисия по вътрешна сигурност

Ядрената заплаха от Северна Корея и търговските въпроси са основните акценти от първата азиатска обиколка на американския президент Доналд Тръмп
Ядрената заплаха от Северна Корея и търговските въпроси са основните акценти от първата азиатска обиколка на американския президент Доналд Тръмп
Ядрената заплаха от Северна Корея и търговските въпроси са основните акценти от първата азиатска обиколка на американския президент Доналд Тръмп    ©  Reuters
Ядрената заплаха от Северна Корея и търговските въпроси са основните акценти от първата азиатска обиколка на американския президент Доналд Тръмп    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

3.5% е новата прогноза на ЕБВР за ръста на българската икономика през 2017 г. Това е повишение с 0.3 пр. пункта спрямо предвижданото преди месеци.

БСП и ДПС се разбраха, че вотът на недоверие на правителството ще бъде развит чак след окончателното гласуване на бюджета. За темата на вота двете политически сили тепърва ще преговарят, като той няма да бъде за цялостна политика. Засега темите са четири: корупция или национална сигурност, предложени от БСП, и здравеопазване или демографска политика, предложени от ДПС.

Идеята на премиера Бойко Борисов за премахване на давността за престъпления при приватизацията за броени дни еволюира до увеличаване на давността на 35 години, което сега е запазено само за убийство на две и повече лица. Според юристите подобна законова промяна е несъстоятелна и противоречи на конституцията и международни актове. Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обяви, че до края на седмицата проектът ще е прецизиран и съобразен с всички стандарти. Повече по темата - тук.

61 съдии от Софийския градски съд (СГС) са подкрепили номинацията на Величка Цанова за председател на съда, който е сред най-важните съдебни звена в страната. Това прави 54% от съдиите с право на глас – 113. ВСС вече имаше повод да подчертае, че подкрепата на съдиите е един от решаващите фактори.

Свят

ЕК представи предложения за намаляване на емисиите от въглероден диоксид за превозните средства до 2030 г. По този начин трябва да се окаже натиск върху производителите в сектора за разработването на повече хибридни и електрически автомобили. Колите и микробусите трябва да изпускат с 15% по-малко въглероден диоксид до 2025 г. в сравнение с 2021 г. и с 30% по-малко до 2030 г.

Коалиционните преговори в Германия са пред отпушване след отстъпки на Зелените. Продължителният блокаж е на път да бъде преодолян и спечелилата четвърти мандат Ангела Меркел обяви, че иска официалните преговори за коалиция между нейния Християндемократичен съюз, Зелените и Партията на свободните демократи да започнат на 16 ноември. След като Зелените се отказаха от настояването си за въвеждане на забрана за движение на коли с двигател с вътрешно горене до 2030 г., очакването е за отстъпки и от другите формации.

2017 вероятно е сред трите най-топли години, откакто се води статистика, сочи доклад на Световната метеорологична организация. Учените смятат, че 2017 г. вероятно ще бъде с 0.47 градуса по Целзий по-топла от средното за периода 1981 - 2010 г. Това е по-малко от 2016 г., когато температурите бяха с 0.56 градуса над средното. Тази година се състезава с 2015 г. да бъде втората или третата най-топла.

Икономика

Парламентът прие бюджетите за Националната здравноосигурителна каса и на НОИ за 2018 г. на първо четене. В първия се предвижда приходите на касата да бъдат общо 3.8 млрд. лв., или с 407 млн. лв. повече в сравнение с тази година. Депутатите приеха на първо четене и промените в Закона за данъка върху добавената стойност, част от който е ограничаването на плащанията в брой до 5 хил. лв. спрямо сегашните 10 хил. лв. Аргументът на финансовото ведомство за рестриктивната мярка срещу кешовите разплащания е, че по този начин ще се противодейства на сивата икономика.

Между десет кандидата ще бъдат избрани мениджърите на три нови фонда, които ще финансират стартъпи с публични средства. Сред тях са известни в инвестиционните среди имена като братята Милен и Георги Велчеви, партньорът в Neveq Златолина Мукова, бившият директор на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов, но заявления подадоха и непознати на пазара участници. Изборът се провежда от държавния Фонд на фондовете, който насочва над 51 млн. евро от европейските средства към стартиращи компании през следващите три години. Очакванията са при бързо приключване на процедурата парите да започнат да се инвестират от средата на следващата година.

Мерки за облекчаване на вноса на чуждестранни работници прие парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Целта е да се помогне за набирането на висококвалифицирани кадри за бизнеса, тъй като има недостиг на пазара. Сред предложенията е премахване на ограничителния списък с професии и удължаване на срока на валидност от 1 на 4 години на така наречената синя карта, с която чуждестранни работници получават право да пребивават и работят в България. До две седмици текстовете ще бъдат внесени за разглеждане в пленарна зала.

Бизнес

В концесията на летище Пловдив остават само два кандидата, след като Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата на "Силк роуд Пловдив еърпорт" срещу решението на Министерството на транспорта компанията да бъде отстранена от търга за концесионер на летището в Пловдив. Решението може да бъде оспорвано пред ВАС.

"Софарма" планира да започне строеж на два нови завода през първото тримесечие на следващата година. Първият ще бъде екстракционна мощност за производство на лекарство за отказване от тютюнопушенето в Казанлък. Става въпрос за медикамента Tabex. Вероятно за производството ще се ползва площадката на дружеството от групата "Българска роза Севтополис", което неотдавна се вля в "Софарма". Втората инвестиция на "Софарма" ще бъде в нов лиофилен завод в София. Капацитетът на сегашния е запълнен с продукция за експорт и за местния пазар и компанията спешно се нуждае от нова мощност.

Металургичната компания "Етем България", която произвежда алуминиеви профили, е приключила инвестиционния си проект на обща стойност от 60 млн. лв., който беше започнат през 2012 г., съобщиха от дружеството. По този начин софийското предприятие на "Етем" е вече ратифициран производител на изделия за автомобилната промишленост. Компанията е подизпълнител на редица автомобилостроителни компании, като техни продукти се използват в марките Audi, Jaguar, Rolls-Royse, BMW, Lаnd Rover и някои от моделите на Volkswagen.

Сделки и проекти

"еМобилити интернешънъл", която работи под бранда Eldrive в Югоизточна Европа, ще изгради мрежа от зарядни станции в страната. До края на март 2018 г. компанията ще монтира общо 16 станции за бързо зареждане на обекти на Shell и ще стане единственият оператор с национално покритие. Shell пък ще бъде първата верига бензиностанции с такъв проект за електрически автомобили. Към момента Edrive има вече изградени над 30 станции в цялата страна в различни обекти.

Обединението на Сибанк и ОББ е на финала. За 6 декември 2017 г. е свикано извънредно общо събрание на акционерите, става ясно от покана, публикувана в Търговския регистър. Предвидено е на него да се вземе решение за вливане на Сибанк в ОББ. Дотогава трябва да бъде получено разрешение за вливането от БНБ. Това на практика ще е юридическото сливане на двете банки.

Столичният The Mall вече официално е част от портфолиото на южноафриканския инвеститор Hyprop Investments Limited, който придобива втория по големина търговски център в София срещу 156 млн. евро. Сделката, за която беше съобщено през юли, получи разрешението на Комисията за защита на конкуренцията в средата на септември без пазарен анализ от страна на регулатора.

Производителят на комуникационни чипове Broadcom планира да отправи оферта към доставчика на мобилни процесори Qualcomm, пише Reuters, като се позовава на три свои източника. Ако се стигне до сделка, тя ще бъде за над 100 млрд. долара и ще бъде най-голямата технологична транзакция в историята. Новата компания би имала оценка от над 200 млрд. долара. Сливане между двата гиганта би означавало и огромни размествания в сектора, където за момента все още доминира Intel.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар