🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Сосиете женерал Експресбанк се продава, до май държавата ще самооцени заменените преди 10 години гори, защо виртуалните екипи са хит и още

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската банкова група Societe Generale се изтегля от всички страни от Централна и Източна Европа, където не е сред лидерите, а в още по-общ план - в целия регион секторът е в режим на преразпределяне. Това включва и българската й Сосиете женерал Експресбанк, която е седма по големина на местния пазар и в която според три източника на "Капитал" в момента финансов и правен анализ (т.нар. due diligence) прави унгарският собственик на Банка ДСК – OTP Bank. Първоначалният план е бил за пряко договаряне между двете банкови групи, но според два източника на "Капитал" се е появил и друг интерес - в края на февруари индикативна оферта за пакета е подал и фонд на американската компания за управление на активи Apollo Global Management. Но тя е била много ниска...

Една от големите спънки пред провеждането на различни обществени поръчки са т.нар. серийни обжалвания, които позволяват с процедурни трикове търговете да се забавят с месеци. На заседанието на правителството миналата седмица вицепремиерът Томислав Дончев, притиснат от премиера Бойко Борисов, обеща, че "след няколко месеца работа" са готови промени в закона, които да ограничат тези практики. Съмнително е обаче доколко са реално необходими – първо, рискът да нанесат повече вреди е реален и, второ – ще бъдат изстрел в празното, тъй като проблемите в обществените поръчки не са точно там, където правителството ги вижда.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България" от стъпването на германската търговска верига на българския пазар през 2007 г. Под нейно ръководство оттогава досега местното дружество в групата успява да влезе в топ 3 по продажби сред веригите в страната след "Кауфланд" и "Метро кеш енд кери" към 2016 г., а вероятно вече се е придвижило и до второто място. Днес компанията има 87 магазина в 46 града в страната, в които работят над 2300 служители, а амбициите й са до 2020 г. да се превърне лидер в сектора. За бъдещите планове, предизвикателствата пред осъществяването им и мениджърските решения по пътя четете в интервюто на "Капитал" с Милена Драгийска.

Три години след крайния срок и десет години след управлението на кабинета "Станишев" най-накрая има развитие по един от най-големите скандали в страната - замените на гори, при които държавата даваше на разни хора в продължение на години уедрени парцели, основно по Черноморието и в зимните курорти, а срещу това получаваше разпокъсани имоти в далеч по-изостанали региони. Този скандал доведе не само до много протести, а и до второто решение на Европейската комисия спрямо България за предоставяне на неправомерна държавна помощ на частния сектор през 2014 г. Години наред земеделското министерство не успява да проведе успешна обществена поръчка дори за избор на оценител, който да прецени каква е разликата в стойността на получените и дадените парцели. През последните месеци обаче агенцията по горите е възложила оценка на заменките на ... компания под контрола на земеделското министерство. А през май трябва да излязат резултатите.

През последното десетилетие, работата от разстояние добива все по-голяма популярност и в момента виртуалните екипи са превръщат в предпочитан модел за много иновативни компании с ясно формулирани цели. Новият термин с доста разтеглива дефиниция обикновено се отнася до група от хора, които работят по един и същ проект (или в една компания), но вместо да го правят на едно място, от стандартен офис, са разпръснати физически, понякога по цял свят. Според световните бизнес анализатори тази тенденция се разраства всяка година, а компании като Google не крият, че едни от най-креативните, полезни и доходоносни идеи на служителите им са родени извън офиса. Защо обаче виртуалните екипи се превръщат в толкова желан модел?

Все още няма коментари
Нов коментар