Какво се случи през седмицата

Конституционният съд отхвърли искането за отмяна на отстраняването на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента; Европа не успя да подготви навреме защитни мерки на американските санкции срещу Иран; Има голям риск Полша да напусне ЕС, предупреди Доналд Туск; Макрон призова за "истинска европейска армия"; Данъкът върху автомобилите ще зависи от екологичната категория

Русия показва танкове от съветско време в 77-ия парад, отбелязващ годишнината от битката за Москва по време на Втората световна война. По времето на СССР парадът на 7 ноември е празник, с който се чества октомврийската революция
Русия показва танкове от съветско време в 77-ия парад, отбелязващ годишнината от битката за Москва по време на Втората световна война. По времето на СССР парадът на 7 ноември е празник, с който се чества октомврийската революция
Русия показва танкове от съветско време в 77-ия парад, отбелязващ годишнината от битката за Москва по време на Втората световна война. По времето на СССР парадът на 7 ноември е празник, с който се чества октомврийската революция    ©  Reuters
Русия показва танкове от съветско време в 77-ия парад, отбелязващ годишнината от битката за Москва по време на Втората световна война. По времето на СССР парадът на 7 ноември е празник, с който се чества октомврийската революция    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

44.5 млрд. лв. разходи одобриха депутатите в пленарната зала на първо четене на бюджет 2019 в сряда.

Оспорваният закон за бюджета на Националната здравна каса за 2019 г. мина на първо четене в парламента, но с обещанието на управляващите, че ще преосмислят и преправят част от най-критикуваните текстове преди второто четене. Става дума за промени в редица други закони, с които се задължават болниците да се прелицензират през следващата година, въвежда се ограничение да не се плаща на болницата за работа на лекар, който не е на основен трудов договор с нея, позволява се на НЗОК да прехвърля плащания от едно перо в друго и т.н.

Със 7 на 5 гласа Конституционният съд отхвърли искането на БСП да се отмени решението за отстраняване на Валери Жаблянов (БСП) от поста на зам.-председател на Народно събрание. Отстраняването на Жаблянов през февруари беше аргументирано с това, че е увредил авторитета на парламента с изказването си, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие".

До 31 декември 2018 г. комисия, създадена от министъра на правосъдието, трябва да предложи трима български кандидати за европейски прокурор, а до 15 януари министър Цачева трябва да внесе предложението за одобрение в кабинета. Комисията е седемчленна и в нея ще влизат зам.-министър на правосъдието, по двама членове на съдийската и прокурорската колегия към ВСС, директорът на Националния институт на правосъдието и преподавател по право от СУ.

Свят

Европа не успя да подготви навреме защитни мерки на американските санкции срещу Иран. Те влязоха в сила на 5 ноември и покриват износа на петрол и енергийния сектор, корабостроенето и корабоплаването, както и финансовите транзакции с Иран. Всеки, който търгува с ирански петрол или извършва транзакции през засегнатите ирански банки, може да загуби достъп до американския пазар и финансова система. Обсъжданият европейски механизъм за търговия с Иран не е готов, а заобикалянето на санкциите потенциално може да започне от началото на 2019 г.

Има голям риск Полша да напусне ЕС, предупреди Доналд Туск. "Това е извънредно сериозен въпрос, драматично сериозен въпрос. Бих искал хората, които са поели по този път, да дойдат на себе си", заяви във Варшава председателят на Европейския съвет. Според него това може да се случи заради процесите, задействани от напрежението между Брюксел и Варшава по отношение на върховенството на закона.

Макрон призова за "истинска европейска армия", за да може ЕС да се защитава самостоятелно от Русия, Китай "и дори САЩ". Според френския президент жертвата на решението на САЩ да се оттеглят от договора с Русия за неразпространението на ядрени ракети със среден и малък обсег е именно Европа. Европейската комисия заяви, че подкрепя по принцип виждането на Макрон.

Икономика

Превозът на стоки с висок фискален риск ще се декларира поне седмица предварително пред НАП. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които са публикувани за обществено обсъждане. Мярката се отнася до всеки търговец или производител, който превозва малко по-големи количества от т.нар. чувствителни стоки, които са например храни и горива. Друга промяна затяга контрола по отношение на задължително доказване на пазарните условия и цени при сделки между свързани лица.

Данъкът върху автомобилите ще зависи от екологичната категория. Въпреки съпротивата от страна на опозицията екологичният компонент във формулата за изчисляване на данъка върху автомобилите беше приет на второ четене от парламента със 107 гласа за и 74 против. В резултат данъкът за най-старите автомобили може да се увеличи с до 30%, а за най-новите - да се понижи.

Най-рано в края на 2019 г. ще бъде ясно дали ще започне строителството на АЕЦ "Белене". Това е най-краткият срок за избор на инвеститори в проекта според одобрената от правителството процедура за реализацията на ядрената централа. Предложената от министъра на енергетиката Теменужка Петкова рамка ще бъде разгледана и от Народното събрание, преди да бъде обявен конкурсът. В документа, който Петкова трябваше да изготви до края на октомври, отново е записано, че проектът трябва да се осъществи на пазарен принцип и без държавни гаранции.

Бизнес

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за пореден път ще проверява пазара на горива, като ще прави отново секторен анализ на производството и продажбите на бензин и дизел. Антимонополният орган съобщи, че се е самосезирал "след серия публикации в медиите за повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива за крайни потребители в редица градове на България". Инициативата на КЗК е поредната в сферата на цените на горивата, но към момента антимонополният орган не може да се похвали с особени успехи.

Софийският районен съд спря достъпа до 40 сайта, които предоставят инвестиционни услуги в България, без да имат право на това. Решението е по искане на Комисията за финансов надзор, която обяви и предупреди за сайтовете в края на октомври. Разпореждането е публикувано в петък, като доставчиците са имали 24 часа да преустановят достъпа до интернет страниците. Проверка на "Капитал" обаче показа, че към повечето сайтове има достъп.

Сделки и проекти

Германската Volkswagen Group планира да изгради нов завод за дъщерната си компания Skoda извън Чехия, като е възможно той да се намира в България или Турция. Информацията е на германското бизнес издание Handelsblatt, като според изданието инвестицията се оценява на 1 млрд. евро, а решението къде да бъде построен новият завод може да бъде взето още следващата седмица. До момента се смяташе, че производството на Skoda в Чехия ще бъде разширено.

Миналата година е била една от най-силните за металургичната индустрия в България, като общата произведена продукция е била 9.6 млрд. лв. 2017-а е била рекордна година и за няколко предприятия като "Аурубис България" и "София Мед", които са достигнали най-високото производство в историята си. Нова програма за 260 млн. лв., която ще бъде изпълнена през следващите четири години, обяви и медодобивният завод в Пирдоп.

"Сименс България" откри във Варна свой инженерен център, който ще обслужва автомобилната индустрия. В него ще се разработват и внедряват системи за индустриална автоматизация, управление и визуализация на производствените процеси в заводите на някои от най-големите автопроизводители в света, съобщиха от компанията. Страната е избрана като място за новия хъб при сериозна конкуренция със съседни държави.

Най-големият онлайн търговец в света - Amazon, се готви да изгради втората си централа в Северна Вирджиния. Това твърдят източници на The Washington Post. Новият комплекс ще носи името HQ2, ще струва най-малко 5 млрд. долара и ще създаде близо 50 хил. работни места. Компанията на Джеф Безос наближава крайния срок, който си беше поставила, за да вземе решение къде точно да се намира тя.