🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Необичайният път на новия кмет на Букурещ Никушор Дан, НКЖИ даде търг за 380 млн. лв. на фалирала фирма

Таксите за поддръжка разпалват войни в затворените ваканционни комплекси; 5G мрежата прохожда и в България; Защо и как да сменим доставчика на ток

Въпреки калната кампания третият опит на Никушор Дан да стане кмет на Букурещ се оказа щастлив
Въпреки калната кампания третият опит на Никушор Дан да стане кмет на Букурещ се оказа щастлив
Въпреки калната кампания третият опит на Никушор Дан да стане кмет на Букурещ се оказа щастлив    ©  Reuters
Въпреки калната кампания третият опит на Никушор Дан да стане кмет на Букурещ се оказа щастлив    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Математик без харизма е новият кмет на Букурещ. Победата му не е изненада, а резултат от 12-годишна битка срещу корумпираните политици на Румъния

"Щастлив съм, защото виждам, че всички сте толкова щастливи", каза Никушор Дан в неделя вечер, след като първите екзит полове го обявиха за новия кмет на румънската столица Букурещ.

Заобиколен от своите еуфорични доброволци, които скачаха и крещяха от радост, Никушор Дан остана изключително сдържан. Очите му бяха пълни със сълзи, но той не ги остави да се стичат по бузите му. Емоциите му никога не са били нещо, което той е искал да бъде виждано пред камерата. Това беше краят на мръсна кампания, по време на която той беше открито обвинен от кмета Габриела Фиря и нейните политически съюзници, че взема пари от големите строителни предприемачи, за да ги представлява в юридическите битки срещу местните власти. Наистина болезнено обвинение за човек, посветил последните 12 години от живота си, за да защити града именно от такива предприемачи, заплашващи да съборят исторически сгради и да унищожат всяко парче зелена площ със съучастието на кметове от всеки район в Букурещ. Прочетете тук.

2. Държавната НКЖИ даде търг за 380 млн. лв. на неизвестно българско дружество в консорциум с испанска фирма с опит. Година по-късно испанската фирма фалира

Неизвестна българска фирма с 3 млн. лв. оборот и 5 хил. лв. капитал спечели в консорциум поръчка за 380 млн. лв. за строителство на жп линия. Новината дойде в края на 2018 г., а въпросната поръчка е за ремонта на жп отсечката Костенец - Септември. Проектът е ключов по линията София - Бургас - основната задача по европрограмите, поверена на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Включва двойна електрифицирана линия от 24.5 км, три нови тунела, дълги общо 4.6 км, 23 мостове и виадукти от 2.49 км, нова жп гара Костенец и реконструкция на гара Белово, както и нови системи за управление на железопътно движение.

Търгът привлече шест кандидата, но само два минаха напред. Сложният проект беше спечелен от българската "Транс логистика", която тогава беше непозната за строителния сектор. Първото ѝ място нямаше да бъде възможно без ракетата носител в консорциума от трите - испанската Contratas Iglesias (с 30% в обединението), която има референциите за опит и се очакваше да се справи със сложните неща, като тежкото тунелно строителство. Третият участник в консорциума с 5% участие е румънската Arcada Company. На 30 юли НКЖИ съвместно с министъра на транспорта Росен Желязков се похвали, че модернизацията на ключовия жп проект започва. Това, с което пропуснаха да се похвалят, е, че испанската фирма с опита е фалирала година по-рано. Само шест месеца след спечелването на търга и преди подписването на договора с НКЖИ. Това, изглежда, не е спряло инфраструктурното дружество.

3. Войни в затворените ваканционни комплекси. В основата са таксите за поддържане на общите зони и неясното законодателство

Пандемията усили и без това тлеещото напрежение в много ваканционни комплекси в българските курорти. То е по оста собственик на апартамент - инвеститор и/или фирма за пропърти мениджмънт. Накратко, част от чужденците не могат или не искат да плащат такса за поддръжката. Не я намират за справедлива, особено сега, когато пътуванията са ограничени и нямат възможност да ползват имотите си в България. Мнозина от тях искат да продават и пазарът е наводнен с вече използвани ваканционни апартаменти.

На инвеститорите (пропърти мениджърите) се налага да поемат разхода за поддръжка и данъци, но настояват за гаранции, че ще могат да съберат таксите, за да си възстановят дадените пари. Някои от тях се оттеглят и оставят комплексите на разрухата. А въпросът с таксите е валиден за десетки хиляди апартаменти в курортите. Вижте подробности тук.

4. 5G мрежата прохожда и в България. БТК представи първоначална версия, но с ограничено покритие и капацитет. Реалният старт ще е поне след две години

До голяма степен изненадващо, най-големият телекомуникационен оператор в България по приходи БТК обяви, че пуска в експлоатация своята 5G мрежа, която съвсем доскоро бе в тестов режим. Логично новината доведе след себе си и редица въпроси, сред които и доколко наистина става дума за работеща 5G мрежа - технология, която обещава свръхвисоки скорости на пренос на данни, но едва след години.

Отговорът накратко е, че мрежата е 5G, но с много уговорки, поне засега: ограничено покритие, още по-ограничен капацитет и първоначално едва един модел смартфон, който може да се включи към нея. Още по темата - в този текст.

5. Защо и как да сменим доставчика на ток

Множество реклами напоследък убеждават потребителите, че могат да намалят сметките си за ток след бърза и лесна смяна на доставчика на електроенергия. Причината за тази активност е фактът, че от началото на октомври всички компании в България са задължени да излязат на свободния пазар на ток. Това означава, че договорите им със досегашните снабдители ще бъдат автоматично прекратени и тези, които не са избрали нов доставчик, ще преминат към служебно определен такъв, без да могат да предоговарят тарифите. От тази либерализация на енергийния пазар могат да се възползват и домакинствата - реално те и досега имаха тази възможност, но заради активизирането покрай бизнеса те ще имат много повече възможности и варианти за избор и посредничество.

Процедурата по смяна на доставчик е опростена, но има подводни камъни, за които трябва да се внимава. Какви са стъпките за излизане на свободния пазар на електроенергия и има ли полза от това прочетете тук.