Какво се случи през седмицата

КС: Отнемането на книжата заради неплатени глоби е противоконституционно; Брюксел предлага две нови ограничения за износ на ваксини срещу ковид-19 от ЕС; България успешно пласира 300 млн. лв. ДЦК

Над 40 000 души напуснаха домовете си заради наводнения, предизвикани от проливни дъждове в Австралия. Жителите на западните райони на Сидни бяха евакуирани от властите
Над 40 000 души напуснаха домовете си заради наводнения, предизвикани от проливни дъждове в Австралия. Жителите на западните райони на Сидни бяха евакуирани от властите
Над 40 000 души напуснаха домовете си заради наводнения, предизвикани от проливни дъждове в Австралия. Жителите на западните райони на Сидни бяха евакуирани от властите    ©  Reuters
Над 40 000 души напуснаха домовете си заради наводнения, предизвикани от проливни дъждове в Австралия. Жителите на западните райони на Сидни бяха евакуирани от властите    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отнемането на книжата и спирането на колата от движение заради неплатени глоби за пътни нарушения е противоконституционно. Това реши Конституционният съд единодушно, като се мотивира, че по същество това е санкция, която се налага не защото има извършено административно нарушение, а защото държавата не успява да си събере глобите по реда на принудителното изпълнение.

Състав на Софийския районен съд оправда председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова по обвинението, че е всявала неоснователно паника в обществото с две свои интервюта от април 2020 г., в които предупреждава за недостиг на лекарства. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана.

Обзор става най-новата, 266-а, община в България, след като в сряда кабинетът прие решение за отделянето му от община Несебър заедно с още шест околни села. До това се стигна след местен референдум в края на февруари, на който жителите на Обзор гласуваха за отделянето му с голямо мнозинство от 73% при много висока активност. Мотивът им е необходимостта от по-ефективно управление.

Делът на българите, склонни да се ваксинират, вече надхвърля 60%, като над 22% са направили постъпки за имунизация или вече имат ваксина. Въпреки това над 37% от населението е твърдо против имунизациите. Това е изводът от национално проучване на агенция "Екзакта рисърч груп" от периода 12 - 20 март. През декември 41% са били категорични, че няма да се ваксинират.

Свят

Брюксел предлага две нови ограничения за износ на ваксини срещу ковид-19 от ЕС. Едното е изискване за реципрочност - дали страната, към която се изнасят ваксини, е наложила ограничения на износа на такива препарати. Второто е за съразмерност - дали в държавата, получател на европейски ваксини, делът на имунизираните е по-висок, отколкото в ЕС, и дали там епидемията е по-силно разпространена. За да влезе в сила предложението, трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС, а после и от ЕП.

САЩ подготвят инфраструктурен и икономически пакет, който може да струва до 3 трлн. долара и да изпълни ключови елементи от програмата на президента Джо Байдън. Крайната цел е стимулиране на икономиката, намаляване на въглеродните емисии и ограничаване на икономическото неравенство. Съветниците на Байдън трябва да решат каква част от плана да се финансира с повече заеми, което би увеличило федералния дълг, скочил с близо 25% през последната година.

Ердоган призова турците да помагат за стабилизиране на икономиката. Турският президент се обърна с призив към сънародниците си да обърнат в пари златото си и да инвестират спестяванията си, за да допринесат за успокояване на финансовите пазари, потънали от решението му за уволняване на гуверньора на централната банка. Турската лира поевтиня с над 10%, а акциите и облигациите паднаха рязко след изненадващото отстраняване на Наджи Абгал, след като той бе повишил лихвите.

Икономика

8.3% по-малък щеше да е българският БВП без усвоените европейски средства от втория програмен период 2014 - 2020 г., показват симулации на Министерството на финансите.

България успешно пласира 300 млн. лв. ДЦК след проваления аукцион преди две седмици. На предлагането в понеделник петгодишните книжа са пласирани при отрицателна доходност -0.1%, което е леко влошаване на условията спрямо февруари, когато 200 млн. лв. от същата емисия бяха продадени при -0.17%. И този аукцион индикира охлаждащ се интерес от инвеститорите. Поръчките са били общо за 458.5 млн. лв., което превишава предложените 300 млн. лв. 1.53 пъти. През февруари, когато бяха предложени 200 млн. лв. от същата емисия облигации, коефициентът на покритие достигна 2.1. Набраната сума от началото на годината достигна 800 млн. лв.

Тунелът под Шипка ще струва поне 358 млн. лв. "Хидрострой" и "Пътни строежи - Велико Търново", които нямат голям опит в тунелното строителство, са предложили най-ниска цена в търга за тунел под Шипка - 358 млн. лв., и вероятно са най-близо до победа. Това става ясно, след като в петък бяха отворени ценовите оферти в търга, а в понеделник АПИ ги съобщи публично. И четирите отворени оферти са доста над прогнозния праг от 267 млн. лв. без ДДС, или 320 млн. лв. с ДДС.

Фирмите в енергетиката и текстила са с най-висок кредитен риск в България през първото тримесечие на 2021 г., показва анализ на "Кофас България". В енергетиката рисковете са предимно политически, фактор е и липсата на такива регулации, каквито са налични в другите държави от региона. В другия високорисков сектор в страната - текстила, се има предвид потреблението му, което намалява драстично от началото на пандемията. Една добра новина за България е, че фирмите в сектора, ориентирани към експорт, започват да се възстановяват, става ясно от анализа на "Кофас".

Бизнес

Кредитирането остава потиснато през февруари. Общо портфейлите на банките се увеличават със 125.4 млн. лв. за февруари и достигат 61.57 млрд. лв. На годишна база обаче ръстът се понижава до 4.13% при 4.57% през януари и 7.42% година по-рано. Ръстът през февруари идва изцяло от кредитирането на дребно. Лошите и преструктурирани заеми в системата остават практически без промяна - понижение от едва 7.9 млн. лв. до 4.93 млрд. лв., или 8% от общия обем.

От 1 април цената на природния газ ще е рекордно висока за последната година. Природният газ вероятно ще поскъпне с 13% от 1 април до малко над 32 лв./мВтч според изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране. Увеличението ще бъде обсъдено на заседание на 25 март. Това означава, че от началото на следващия месец цената на газа може да стигне най-високата си стойност от повече от година насам. Поскъпването се налага заради увеличението на цените на природния газ на международните борси през март.

Сделки и проекти

Компания на "Булмаркет ДМ" ще прави нов продукт за биодизел от черупки на кашу. Търговецът на горива, в чиято група влиза най-големият производител на биогорива в страната - "Астра биоплант", ще прави нов продукт чрез свързаното дружество "Ел Ен Джи системи". Фирмата купи мощностите на фалиралата "Полисан" в Русе, където компанията ще дестилира масла от черупки на кашу, като полученият продукт ще се продава за преработка до второ поколение биодизел. Предприятието очаква окончателно потвърждение от два чуждестранни клиента, за да започне производство през втората половина на годината.

Седем са кандидатите да строят обхода на Пловдив за 42 млн. лв. Вторият опит на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да избере строител на югоизточния обход на Пловдив за 42 млн. лв. без ДДС привлече само седем оферти. Някои от компаниите са се отказали, а други са се обединили в консорциуми. Обходът на Пловдив е дълъг 4.8 км и се финансира от държавния бюджет.

Софтуерната Acronis се мести на три етажа в NV Tower заради бързото разрастване и растящия брой служители, потвърдиха от българското дружество на международната софтуерна компания с фокус върху киберсигурността. Деветнадесететажната сграда на бул. "Г. М. Димитров" е в напреднал етап на строителство. Очаква се да бъде въведена в експлоатация преди средата на тази година.

Започна кандидатстването за бизнес хакатона на Innovation Starter. Студенти от цялата страна могат да се включат в осмото издание на академията за иновации Bulgaria Innovation Hackathon. Състезанието ще се проведе на 4 и 5 юни под формата на хакатон с елементи на програмиране и прототипиране. Участниците ще имат 24 часа, за да развият бизнес идеите си. Организатор е агенцията за иновации Innovation Starter, а ЕИБ осигурява финансирането на победителите. За поредна година те ще получат награда в размер на 10 хил. лв. за развитие на бизнес идеята им.