🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Рисковете пред Бюджет 2023; Заради поръчка на МВР България може да не получи 2.6 млрд. лв.

София става център за софтуерни разработки за световните автогиганти; Нов комплекс с къщи между Бистрица и Панчарево за 35 млн. евро; Скъпият долар: лош за бизнеса, добър за инвеститорите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Бюджет 2023: Лампичките вече светят в ярко червено

Значително увеличение на пенсиите, ръст на заплати в публичния сектор, нови данъчни облекчения... Щедростта, която се изля с актуализацията на бюджета за тази година с дейното съучастие на всички партии в парламента, си има цена. И тя няма да се плаща само през 2022 г., а ще се пренесе и в около 6-6.5 млрд. лв. нови разходи за държавата догодина.

В момента все още растящата икономика и високата инфлация държат нещата в публичните финанси под контрол. Но ако се сбъднат очакванията за задаващо се забавяне или дори криза, разходите едва ли ще могат да се компенсират с толкова голям ръст на приходите през 2023 г. И ако следващото правителство бързо не измисли как да се посвие и да преструктурира някои системи, ще трябва или да вдига данъци, или да увеличи с още дефицита и дълга. Прочетете тук.

2. България може да не получи 2.6 млрд. лв. по Плана за възстановяване заради поръчка на МВР за криптираната комуникационна система TETRA

Когато се одобряваше Планът за възстановяване, няколко пъти беше казано, че тези пари са различни от досегашните. Този път Брюксел няма да плаща фактури, а ще чака да види дали се изпълняват набелязани цели, преди да се разплаща. Едва няколко месеца след началото България опря в първата такава бариера.

Първите 2.6 млрд. лв., които страната трябва да получи тази година, в момента зависят от една обществена поръчка. Тя е на МВР и е за разширение на TETRA - криптирана мрежа за комуникации, която се използва от органи като полиция и армия. Стойността на договора е 108 млн. лв. Поръчката би трябвало да е лесна за възлагане, защото в България има точно една компания, която може да я изпълни. Проблемът обаче не е в самото изпълнение, а в нереалистичните срокове, които МВР е задало в първата обществена поръчка. Подробности - в този текст.

3. За Mercedes и Maserati от София, или как столицата става център за софтуерни разработки за световните автогиганти

По какво избираме коя кола да купим? Дизайн, мощност, марка, дори цвят? Критериите за вземане на решение са много, но с малки изключения от години са едни и същи. С навлизането на все повече технологии в автомобила се оказва, че една основна функционалност ще става все по-важна и ще определя избора на клиента - какви са софтуерните възможности и платформи в колата. Подобно на смартфоните, новите модели се ъпдейтват, подобряват и променят с прибавянето на още възможности и опции. Което изцяло променя и модела на автомобилната индустрия - производителите се превръщат все повече в технологични компании със собствени огромни софтуерни екипи.

Тази еволюция ще има пряко отражение и върху България като аутомотив доставчик - някои от най-големите световни гиганти вече имат софтуерни и инженерни развойни центрове тук, като скоро се очаква навлизането на нови водещи играчи.

4. Нов комплекс с къщи между Бистрица и Панчарево за 35 млн. евро

Преди три години, когато имотният пазар беше балансиран и процъфтяващ, около София зачести строителството на мегакомплекси с къщи. Далновидно, както показа пандемичната 2020 г., която доведе до бум в търсенето на по-големи жилища с дворове. Тази година пазарният вятър стана студен. Поскъпналото строителство, войната, инфлацията забавиха и търсенето, и предлагането на къщи - този най-скъп продукт в сегмента на жилищата. Обяснимо - ако през 2019 г. нова къща в комплекс струваше 250 хил. евро, сега цената й гони половин милион. По-бюджетните редови къщи са между 320-450 хил. евро.

От около три седмици на пазара на комплекси от къщи около София има събитие. В активна продажба е първата фаза на "Камбаните резиденшъл парк" - затворен комплекс върху 100 дка на хълмовете между Бистрица и Панчарево. С появата си с мащабен продукт във високия ценови клас при жилищата на труден пазар с неясно бъдеще инвеститорите индиректно заявяват претенция, че предлагат продукт, който има достойнствата да успее при все предизвикателствата. Като начало се предвиждат 102 жилища - самостоятелни, редови къщи и апартаменти, на площ от 40 дка, от които 4 дка борова гора. Строително разрешение има отпреди година. От средата на юли изграждането е обезпечено и с почти 26 млн. евро кредит от ДСК. Вижте тук.

5. Скъпият долар: лош за бизнеса, добър за инвеститорите

Силно обичан и мразен, доларът е историческото ядро на глобалната търговия. За конспиративните теории той е източникът на всяко зло, но и до днес прогнозите за смъртта му още не са се сбъднали. Дори напротив. През тази седмица американската валута устойчиво проби паритета си с еврото и вече се търгува по-скъпо от него. Тренд, който започна преди повече от година и ускорил се заради агресивната политика на Федералния резерв за повишение на лихвите, с което изпревари Европейската централна банка. Доларът е на най-високото си ниво спрямо еврото и кошница от валути от 20 години насам. За година поскъпването му е около 17%, като това се пренася и върху лева заради фиксирания му курс към еврото.

Силата на долара идва в тежки времена - рекордна инфлация по света, война в Украйна, енергийна криза и притеснения за рецесия в най-големите европейски икономики, както и за потенциална стагфлация. Интересът към долара в момента оправдава и възприятието му за актив убежище.

Все още няма коментари
Нов коментар