Топ 5 от "Капитал": Планът за възстановяване, който няма да се случи; Кой взе на концесия част от листите на "Български възход"

И още: Интервю с главния изпълнителен директор на United Group Виктория Боклаг; Географията на строителството в София стана пъстра; Всичко за зехтина

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Пѝши план и да бегаме: България рискува над 14 млрд. лв. в опит да запази въглищата

Посланиците на страните - членки на Европейския съюз, се събират често на координационни срещи в Брюксел. Тези срещи са едни от най-важните в съюза и служат, за да се изчистват висящи въпроси, да се уточняват позиции и да се съобщава за дадена национална политика, която може да има значение за останалите. След една такава среща в края на януари писменият брифинг за България гласи: "Служебното правителство открито признава, че е готово да пожертва някои плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, за да удължи живота на въглищните централи."

То беше цитирано на "Капитал" от източник, който го е чел, с цел да потвърди подозрение, което присъства от известно време насам - че служебният кабинет е на път да спре изпълнението на плана за възстановяване, както и на още няколко европейски инструмента, в името на запазването на "свещената крава" - комплекса "Марица-изток 2". Прочетете тук.

2. Кой взе на концесия част от листите на "Български възход": хора на Георги Гергов получиха места в Пловдив, иначе се виждат бивши кадри на ГЕРБ и ДПС

Когато формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" (БВ) влезе в предишния парламент, това беше, от една страна, изненадващо, но от друга, не съвсем. Изненадващо, защото малко преди парламентарните избори през миналата година редица знакови имена, които участваха активно в подготовката за учредяването на формацията, изведнъж я напуснаха, а аргументът им тогава беше, че партията е "обект на нездрав интерес и се пълни със странни партийни отломки и компрометирани личности". Въпреки сътресенията на старта на формацията обаче БВ успя да влезе в парламента, за което със сигурност най-много допринесоха точно тези "отломки", които се свързваха с различни бизнес интереси както на национално, така и на местно ниво. Заради факта, че Янев откри предизборната си кампания на предишния вот в "Брикел", имаше съмнение, че бившите структури на партията на бизнесмена Христо Ковачки "Лидер" ще помагат на БВ във вота и в крайна сметка той получи доста гласове там. Участието в коалицията на формацията на Румен Петков - АБВ, се свързваше с други съмнителни интереси, както и с директно руско влияние.

Сега кандидатите за депутати от "Български възход" рисуват друга и доста показателна коалиция от интереси зад партията на Стефан Янев. Там могат да се видят бивши кадри на ГЕРБ, хора от широкия кръг около ДПС, назначения от кабинета "Орешарски", както и много красноречиво рамо от влиятелния в Пловдив бивш лидер на БСП в града и почетен консул на Русия Георги Гергов. Тази коалиция около "Български възход" показва, че шансовете ѝ да влезе в следващия парламент не са никак малки - всеки от тези хора носи, макар и по различен начин, някакви гласове по места.

3. Главният изпълнителен директор на United Group Виктория Боклаг: Ще вложим още 600 млн. евро в България за три години

United Group е сред най-големите медийни и телеком инвеститори в България, а и в региона. Компанията, създадена преди години от Драган Шолак в Сърбия (който продължава да е акционер в групата), е собственик тук на телекома "Виваком", "Нова телевизия", "Нет инфо", вестници и радиостанции. През последните години купи регионалните доставчици на телевизия и интернет - софийския "Нет 1" и пловдивския N3 , а в края на 2022 г. стана ясно, че е финансирала придобиването на "Булсатком" от Спас Русев, като срещу него е получила фиксираната и мобилната инфраструктура на оператора. Сделката беше оспорена от конкурентите на "Виваком" А1 и "Йеттел България" в КЗК. В края на миналата година пак двата оператора подадоха сигнали в КЗК, с които твърдяха, че покупката на "Булсатком" от бизнесмена Спас Русев може да наруши конкуренцията. През последните години UG изкупуваше редица оператори в региона, но активността на групата намаля в последната година, докато дълговете й нараснаха. Основен акционер в UG е фондът BC Partners с малко над 50%. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и ЕБВР и мениджмънтът на компанията. Мениджмънтът и Шолак държат близо 40% общо.

"Капитал" зададе въпроси и получи писмено отговори от изпълнителния директор на UG Виктория Боклаг за българския и международния бизнес на групата. Вижте ги тук.

4. Географията на строителството в София стана пъстра, а през 2022 г. разрешената разгърната застроена площ нараства с 32%

Плановете на инвеститорите да строят още жилища в София не изглеждат ни най-малко разколебани през 2022 г. въпреки съществуващите несигурности - около ефекта от нарастващите лихви, страховете от рецесия, негативните демографски тенденции и пр. Строителните разрешения, издадени от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) - София, са за 2.62 млн. кв.м разгъната застроена площ със сутерен, което е с 31.5% повече в сравнение с предишната година. Ръстът през 2022 г. е само с 2 процентни пункта под този от 2022 г., който беше 33.7%.

Разрешеното строителство е на още по-големи сгради, средното строително разрешение почти се удвоява - от 2177 кв.м през 2021 г. на 4292 кв.м през 2022 г. В същото време се множат и проектите за къщи, в резултат на което общият брой на разрешителните в София през миналата година е нараснал с 11% до 980. Фаворити продължават да са южните и югоизточните райони на града - "Студентски", "Лозенец", "Триадица" в частта си "Манастирски ливади-изток", "Младост", "Витоша". Но географията на строителството става все по-пъстра.

5. Въведение във вкусовете, насоки и селекция от сертифициран сомелиер на зехтин

Топим залък хляб в кехлибарено-тревист, искрящ зехтин и небцето ни поема целия еуфоричен букет от природни аромати и усещания. Идва ароматът на окосена трева и стрък домат със свежестта на зелена ябълка и полски цветя или на сухи билки и сено, на сладки бадеми и златна превъзходна. На хубави маслини и листата им, на артишок и зеленолистни. След това идва горчивината, по-настойчива или дискретна, а пикантността ни отнася в края на хапката. Тя също може да е ненатрапчива или пък да се заяви смело и категорично и окончателно да ни покори. Самата аз харесвам точно тези зехтини екстра върджин - с характер и пластове, които постепенно ни се разкриват.

Но как е възможно това в една мазнина се питаме? (Нали сме свикнали с неутралните вкусове на видовете рафинирано олио или само с един вкус на дадена ядка или семе.) Възможно е и е много подобно на преживяването с по-познатите ни вино или спешълти кафе, чай или тъмен шоколад. Истинско благородство и природа в бутилка.