Важните новини през седмицата

ГЕРБ номинира еврокомисарката Мария Габриел за кандидат-премиер; Десетки хиляди сърби протестираха в Белград срещу свързаното с оръжие насилие; До месец Министерството на финансите ще внесе проектозакон за приемане на еврото

С далеч не толкова грандиозен парад Русия отбеляза Деня на победата на 9 май, като Путин заяви, че бъдещето на страната е ръцете на войниците, биещи се в Украйна
С далеч не толкова грандиозен парад Русия отбеляза Деня на победата на 9 май, като Путин заяви, че бъдещето на страната е ръцете на войниците, биещи се в Украйна
С далеч не толкова грандиозен парад Русия отбеляза Деня на победата на 9 май, като Путин заяви, че бъдещето на страната е ръцете на войниците, биещи се в Украйна    ©  Reuters
С далеч не толкова грандиозен парад Русия отбеляза Деня на победата на 9 май, като Путин заяви, че бъдещето на страната е ръцете на войниците, биещи се в Украйна    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ГЕРБ официално номинира в сряда еврокомисарката Мария Габриел за кандидат-премиер. Според заявката на Бойко Борисов формациите, които имат желание да участват в програмно правителство, оглавено от Габриел, ще могат да предлагат свои министри в него, а тя ще има решаваща дума за избора.

Варненската апелативна прокуратура е започнала досъдебно производство срещу варненския кмет Иван Портних за престъпление по служба, свързано с опит за скрита приватизация на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. Това съобщи депутатът от ПП-ДБ Стела Николова. Портних е разследван за бездействие след взето решение на варненския общински съвет от май 2017 г. акциите от Пловдивския панаир в размер на 29% от капитала му, собственост на местната администрация, да бъдат върнати на държавата.

Европарламентът подкрепи присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. Това стана, след като Съдът на ЕС през октомври 2021 г. потвърди, че ЕС може да ратифицира конвенцията, без да има съгласието на всички държави членки. Ратификацията трябва да бъде гласувана и в Съвета на ЕС с квалифицирано мнозинство. България е една от шестте държави в ЕС, които още не са ратифицирали конвенцията, другите пет са Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия. Евродепутатите призоваха шестте държави да ратифицират конвенцията незабавно, за да могат да защитават жените в пълния обхват на предвиденото в нея.

Свят

Десетки хиляди сърби протестираха в Белград срещу свързаното с оръжие насилие след две масови стрелби миналата седмица, при които загинаха 17 души, включително 8 деца в начално училище. Демонстрантите поискаха оставката на висши правителствени представители, както и вестници и тв станции, които според тях насърчават насилието, да бъдат затворени. Сръбският президент Александър Вучич критикува протестите. Той обвини опозицията, че използва националната трагедия за свои интереси.

Жури в Ню Йорк призна за виновен бившия американски президент Доналд Тръмп за сексуално посегателство срещу писателката Елизабет Джийн Карол през 1996 г. Решението обаче носи само финансова санкция за Тръмп, тъй като делото не е наказателно. Той ще трябва да плати 5 млн. долара, но по-голям проблем е, че това е поредният му сблъсък с правосъдието година и половина преди предстоящите президентски избори в САЩ. Тръмп нарече присъдата "позор" в социалните медии и се смята, че ще обжалва.

НАТО предупреди, че съществува "значителен риск" Русия да атакува ключова инфраструктура в Европа или САЩ, включително газопроводи и интернет кабели. Дейвид Катлър, помощник генерален секретар на НАТО по въпросите на разузнаването и сигурността, заяви, че Москва "активно картографира" инфраструктурата на съюзниците на Украйна както на сушата, така и на морското дъно.

Икономика

700 хил. са подадените декларации от физически лица за доходите, получени през 2022, по данни на НАП. Те са декларирали общо почти 221 млн. лв.

До месец Министерството на финансите ще внесе в парламента проектозакон за приемане на еврото. Това стана ясно по време на дискусия за присъединяването на България към еврозоната, организирана от Икономическия и социален съвет. Представители на БНБ и на служебния кабинет заявиха, че страната напредва с техническата подготовка за приемане на еврото от 1 януари 2025 г. Предизвикателство обаче остава изпълнението на критериите за инфлация и бюджетен дефицит.

ЕЦБ повиши основните си лихвени проценти с четвърт пункт - най-скромното увеличение, откакто институцията започна битката си с инфлацията в средата на миналата година. Забавянето на скоростта на затягане на паричната политика е в съответствие с пазарните очаквания и се приема като сигнал, че лихвите на ЕЦБ приближават своята връхна точка. Пазарите обаче очакват още няколко увеличения от по четвърт пункт, преди депозитната лихва да достигне максимум от 3.75%.

Преработващата промишленост спада за първи път от две години. Към март промишленото производство е с 9% по-ниско спрямо година по-рано, показва индексът на НСИ. Най-силно надолу дърпа сектор енергетика, който е на минус още от края на 2022 г. За първи път от две години обаче преработващата промишленост също минава на червено.

Бизнес

До 100 "резервни" фирми ще получат 32 млн. лв. по схемата за модернизация. Парите са по Плана за възстановяване, а кои от чакащите ще бъдат поканени за сключване на договори предстои да бъде обявено, става ясно от отговори на Министерството на иновациите за "Капитал". Грантовете са между 180 и 700 хил. лв. в зависимост от категорията на предприятието.

Печалбата на ТЕЦ "Марица-изток" 2 се сви с почти 30% през първото тримесечие на годината. Положителният финансов резултат е в размер на 196.4 млн. лв., а приходите - 766 млн. лв., или спад с 30%. От началото на април държавната централа работи почти с едва 15% натоварване и буквално не може да продава енергията си на борсата, като изпълнява само стари споразумения. Заради високите разходи токът на ТЕЦ-а пак е почти непродаваем, а ситуацията с извънредно високите борсови цени от 2022 г. едва ли ще се повтори скоро.

Сделки и проекти

Българският производител на електромобили "Син карс" обяви 4 нови поръчки. Два от автомобилите са доставени в Германия, един ще бъде в Обединеното кралство и един "на голямо производствено дружество (в автомобилната индустрия) за дейността му в гр. Русе", става ясно от официално съобщение до борсата на 10 май. Колите ще бъдат доставени до края на юни, като продажбите се очаква да генерират приход над 400 хил. лв.

Русенската шивашка фирма "Антоан Вилл" строи нова производствена сграда. Това е първият етап от плана за инвестиции на компанията, който е за над 1 млн. лв. Нoвaтa cгpaдa, чието строителство започна в началото на март, е разположена на около 1200 квaдpaтни мeтpa площ. Изграждането й е cъoбpaзeнo c изиcĸвaниятa зa eнepгoeфeĸтивнocт и aвтoнoмнocт нa eнepгoзaxpaнвaнeтo.

Краят на кризата на енергийните цени се отразява значително и на финансовите резултати на АЕЦ "Козлодуй". При почти същото количество произведена енергия през първите три месеца на годината централата отчита почти двоен спад на приходите от продажби до 807 млн. лв.

Apple повиши дивидента и обяви 90 млрд. долара за обратно изкупуване на акции. За три месеца технологичният гигант регистрира рекордни приходи от продажби на iPhone - над 51.3 млрд. долара. Активните мобилни устройства вече надхвърлят 1 млрд., а общо всички устройства - лаптопи, таблети и компютри - над 2 млрд. Акциите на Apple поскъпнаха с над 2%, след като компанията публикува на 4 май отчета за първите три месеца на годината. Приходите и печалбата на компанията се понижават с около 4% (приход 94.8 млрд. и печалба 24.1 млрд. долара), което според финансовия директор Лука Маестри се дължи на отрицателното въздействие от чуждестранни валути.