🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Паркоместа само за хора с власт и пари; Как Rissmann реши да направи фабрика в България

София е имотна звезда на Балканите; Как да направим ремонт, без да си скъсаме нервите; Акцентите на 15-я One Dance Week

Представителите на Rissmann Йорг Вебер и Габриеле Яхрейс виждат голям потенциал в новата фабрика в гоцеделчевското село Ново Лески
Представителите на Rissmann Йорг Вебер и Габриеле Яхрейс виждат голям потенциал в новата фабрика в гоцеделчевското село Ново Лески
Представителите на Rissmann Йорг Вебер и Габриеле Яхрейс виждат голям потенциал в новата фабрика в гоцеделчевското село Ново Лески    ©  Anton Chepilski
Представителите на Rissmann Йорг Вебер и Габриеле Яхрейс виждат голям потенциал в новата фабрика в гоцеделчевското село Ново Лески    ©  Anton Chepilski
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Паркоместата в София са само за хора с власт и пари. В центъра на столицата няма къде да се паркира, а общината не осигурява алтернативи и политики за ограничаване на автомобилите

Отскоро на малката столична улица "Велико Търново" до Докторската градина има интересен казус - пет места денонощно са резервирани като "служебен абонамент" пред частен жилищен дом на физическо лице. Става дума за бизнесмена и бивш директор на "Лукойл" Валентин Златев. Според справка от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) той е единственото физическо лице с тази привилегия - в правилата иначе много ясно се посочва, че "служебен абонамент" се допуска само за собственици, ползватели и/или наематели на нежилищни имоти". На адреса на къщата на бизнесмена няма регистрирана фирма, сочи справка в Търговския регистър.

Но ако оставим настрана частния несправедлив случай, режимът "Служебен абонамент" сам по себе си е морално остарял и контрапродуктивен подход за град, който има огромни проблеми с паркирането. София е една от много малкото европейски общини, които все още използват този модел. Режимът води до това, че цели участъци от централни улици са "резервирани" за държавни служители (доскоро дори неплащащи за услугата) или от частни компании, докато за живеещите на тях става все по-тясно. В същото време общината вече десетилетия не предлага никаква алтернатива на гражданите - не се изграждат общински паркинги, а градското развитие е такова, че реално не ограничава, а насърчава използването на автомобили. Така се получава напълно неприемлива ситуация - огромният проблем с паркирането в София има решение само за хората с власт или пари.

2. От Нюрнберг до Ново Лески: Как Rissmann реши да направи фабрика за хартиени опаковки до Гоце Делчев

Ново Лески не е първото място, за което човек се сеща, когато става дума за чуждестранни инвестиции. Със своите малко над 300 жители селото до Гоце Делчев е непознато за много българи. Германският производител на луксозни хартиени опаковки Rissmann обаче, част от Rissmann Group, която има годишен оборот 52 млн. евро и 1200 служители, избира мястото за своя четвърти завод в света, привлечен от дългогодишен партньор и достатъчно работна ръка в региона.

В средата на миналата година създава дъщерното дружество "Риссман България", в което миноритарен дял държи пловдивската "Бикей продакшън", а няколко месеца по-късно първата от предвидените две сгради вече е готова. Втората се очаква да бъде завършена през първото тримесечие на 2024 г., с което инвестицията ще достигне 5.7 млн. лв., а броят на заетите около 130 души ще се удвои. Закупеният терен пък позволява и следващо разширение на производството. Вижте историята тук.

3. София е имотна звезда на Балканите. Цените на жилищата в българската столица са по-високи, в сравнение с другите в региона, по данни на Numbeo.com, но са по-достъпни заради ниските лихви

Ситуацията с влошената достъпност на жилищата в София може да изглежда песимистично, погледната отвътре. Изненадата обаче е, че разгледана в контекста на другите столици в Югоизточна Европа, възможността да се купи апартамент се очертава като по-добра. Дори най-добра по данни на Numbeo.com. Най-голямата световна база за разходите за живот определя индекса на достъпност в София като 1.4 - по-висок, отколкото в Букурещ, Атина, Белград, Скопие, Загреб, Любляна и Солун.

Официална статистика за цените на имотите в България, както е известно, няма, но Numbeo.com определя средна цена на кв.м на жилище в централната част на София около 5 хил. лева, а извън нея около 3.3 хил. лева към началото на май. Причините въпреки това жилищата в София да са най-достъпни са поне две. Средната нетна месечна заплата в българската столица - 2040 лева, надвишава (статистически) средното заплащане в Букурещ, Атина, Белград, Скопие и Солун. Отстъпва, но малко пред средните заплати в Загреб и Любляна. Успоредно с това средните лихви по ипотечни кредити в България са вторите най-ниски в региона. По-ниски нива има единствено в Словения. Съотношението ипотечна вноска спрямо дохода според Numbeo.com за София е 69 - най-доброто от всички. Подробности тук.

4. Как да направим ремонт, без да си скъсаме нервите. Съвети от интериорен дизайнер, опитът на потърпевши и кратък речник

Един бегъл поглед по многобройните (с над 500 000 потребители) български групи за ремонти показва, че хората у нас предпочитат да си свършат сами работата или поне сами да си организират майсторите, за да спестят от наемането на фирма. Но човек без опит се изгубва в морето от съвети. Именно затова интериорната дизайнерка Мила Владиславова решава да помогне, като споделя архитектурния си опит в социалните мрежи под формата на кратки видеа или ясни инструкции. Съвсем наскоро проведе и целодневно обучение по темата. Почти е готов и нейният "Интериорен речник" с основни понятия, полезни за всички, ангажирани с ремонти, който скоро ще качи на сайта си.

Зад гърба си Мила има повече от петдесет завършени ремонта, изпълнени с предизвикателства, и уроци, научени от скъпо струващи грешки. Преди месец тя получи второ място за жилищен интериор на фамилна къща на Dibla Design Awards. Съветите й ще откриете в този текст.

5. Пловдив танцува: акцентите на 15-я One Dance Week

One Dance Week навлиза в 15-ото си издание с интензивна и силна програма, която ще се проведе изцяло в Дом на културата "Борис Христов", Пловдив. Публиката там ще бъде първата, която ще види два премиерни спектакъла - "Мъртви души" на Гергана Димитрова и "Необичайно семейство" на Клер Дюран-Друен.

На 19 май северноирландската хореографка и носителка на Сребърен лъв за най-добър млад артист на Венецианското биенале за танц през 2021 г. Уна Дохърти ще представи най-новия си спектакъл - Navy Blue, създаден заедно с международния състав на Big Pulse Dance Alliance, с оригинална музика от композитора и диджей Jamie xx (Джейми Смит от групата The XX), а в саундтрака влизат и мотиви от Сергей Рахманинов. В спектакъла Дохърти, едно от големите имена в съвременния танц през последните години, търси смисъла на това въобще да си отдаден на изкуството на фона на световните кризи и сътресения. Още от акцентите четете тук.