Топ 5 от "Капитал": Бюджет 2023: Какво ще се случи след 10 юни; Втора млечна сделка създава новия №2 в сектора

Самоковският бизнесмен Петър Георгиев: военно начало и голям имотен проект в съседство; Страхотната седмица на "Витоша" (Бистрица): купа, стадион без пари и добри приятели; Деветашкото плато за напреднали

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Бюджет 2023: Какво ще се случи след 10 юни. Тогава изтича действието на удължителния закон за бюджета и ако не се гласува ново, държавата може да се окаже с вързани ръце

Ако сега държавата работи с удължителен бюджет, скоро ще й се наложи да премине в още по-екзотична територия и да поиска да се приеме удължаване на удължителния закон от миналата година. Звучи като скоропоговорка, която обаче е отражение на състоянието на страната след двегодишна политическа криза - подобно на останалите системи и финансовата започва да се заплита все повече заради липсата на редовен кабинет.

Такъв се задава на хоризонта, но той вече е доста притиснат от времето, тъй като срокът на годност на даденото удължение и разпоредбите на Закона за публичните финанси заплашват след две седмици правителството буквално да се окаже с вързани ръце, що се отнася до възможностите си да харчи. На 10 юни ще спре действието на вече споменатия удължителен закон, който позволява на държавата да функционира нормално, докато няма приет финансов план за годината. Ако след тази дата няма приет бюджет обаче, правителството ще може да разходва само толкова, колкото събира. Това на практика означава да се плащат само пенсии и заплати, а всички останали пари към публичните системи да спрат, както и да не може да се поема нов дълг. Тоест държавата ще изпадне и в бюджетна криза.

2. Втора млечна сделка създава новия №2 в сектора: Ливанецът с българско гражданство Джозеф Джабра, който има мандра в Карлово, купува и бившата "Сердика" - София

На българския млечен пазар рядко има размествания. Тази година обаче е различна. Първо гръцкият собственик на сливенската мандра "Тирбул" купи ОМК и така създаде местен гигант с оборот 200 млн. лв. Сега е в ход ново сливане на два производителя с общи продажби 100 млн. лв.

Серийният предприемач в бранша, ливанецът с български паспорт Джозеф Маурис Джабра, ще купи българското поделение на американската Schreiber Foods - "Шрайбер фуудс България". Продаваното дружество е всъщност бившата "Сердика" - София, която бе приватизирана от "Данон" и преди десетилетие производственият актив беше купен от американската група. Покупката се подготвя от шест месеца, уточни за "Капитал" Джозеф Джабра, който вече притежава една млекопреработваща фирма - "Ем Джей Дериз", в Карлово. И ако регулаторът действа в сроковете си, новият собственик ще е факт в средата на годината.

3. Самоковският бизнесмен Петър Георгиев: собственикът на военния завод "Самел 90" инвестира около 80 млн. лв. в комплекс от къщи, хотел и спортна зала

Историята на Петър Георгиев е центрирана в Самоков. Той започва работа в някогашния Радиозавод в града преди почти половин век, издига се до директор, а през 1999 г. приватизира военния завод, който вече се нарича "Самел-90". През годините извън основния му бизнес - оборудване за армията, Георгиев взима газификацията на Самоков, започва производство на осветление, мебели, дори на зеленчуци и риба, има ресторант и хотел, баскетболен клуб.

Новото му начинание е в имотния сектор. Естествено, в Самоков. Проектът му е за 80 млн. лв. С тях в съседство със завода върху 61 дка изгражда нов комплекс от 36 къщи, спортна зала за 3000 души, хотел и басейн със спа. Завършването е насрочено за края на годината. А с начинанието си ще тества да продава къщи за по половин милион евро в Самоков - на малък и не високо платежоспособен пазар, но пък близо до Боровец.

4. Страхотната седмица на "Витоша" (Бистрица): купа, стадион без пари и добри приятели

"Витоша" (Бистрица) имаше голяма седмица. Ветераните на клуба взеха купата след победа с 5:3 срещу "Ботев" (Пловдив), голямата им звезда - Бойко Борисов, се завърна в центъра на политическия живот, а накрая общинският съвет в София позволи на клуба да спре да плаща наем за ползването на терена, върху който е разположен стадионът в село Бистрица.

В последните десет години тимът е имал договор със Столичната община, който се оказа тайна, защото "Капитал" не успя да го получи. Иначе прогнозната сума за месечен наем, дадена в търга на общината през 2013 г., при обявяването на конкурса, е била 643 лв. без ДДС на месец за 26 хил. кв.м терен. Но дори тази сума, която е под наемите на двустаен апартамент, сега трябва да се махне, защото се преценява, че клубът е направил много инвестиции, не е ползвал стадиона, защото е ремонтирал и строил, и следователно явно заслужава да бъде освободен от задължението да плаща на общината. Поне в следващите десет години.

5. Маршрути | Деветашкото плато за напреднали - пещери, езда и музика помагат да опознаем района, известен най-вече с Крушунските водопади

Посещавано главно от спелеолози и катерачи и само с една малка хижа допреди петнайсетина години, Деветашкото плато е едно от местата в България, които се развиха бързо благодарение на туризма. В момента в деветте му села има над 50 къщи за гости, а в района на популярните забележителности Крушунски водопади, Деветашка пещера и Къкринско ханче разминаването с шумните тълпи в почивни дни е трудна работа. Това, което обаче малко хора знаят, е че отвъд тези три места Деветашкото плато продължава, изненадва с още красоти и предлага интересни начини да бъде опознато.

Деветашката пещера, макар и да е една от най-големите и красивите в България, съвсем не е единствената подземна природна забележителност на платото. По-слабо популярни, но въпреки това интересни за посещение са и пещерите Футьова, Стълбица и Гарваница. И трите са част от Деветашкото плато и са достъпни за любопитни туристи без специален опит в спелеологията.