Медийна сергия | Война на кореспонденти

От изгонването на кореспондента на БНР в Москва Русия ще понесе значително повече щети, отколкото България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник "Росийская газета" Александър Гацак, предаде БНР."

В съобщение на сайта на руското външно министерство се казва, че на Григоров е разпоредено да предаде акредитационните си документи, като "огледална мярка" в отговор на "преследването" на Гацак от страна на ДАНС. Тази война на кореспонденти се разрази миналата седмица, когато кореспондентът на "Росийская газета Александър Гацак беше експулсиран заради "дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България", каквато е формулировката на, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за шпионска дейност.

За случая стана ясно първо от съобщение на вестника "Росийская газета". В него бе посочено, че българското външно министерство е отнело акредитацията на Александър Гацак, без да дава обяснения, и го заплашва с екстрадиция, припомня "Медиапул". Всъщност това се е случило още в момента, когато ДАНС изгони двама свещеници на Руската църква в София. Гацак е получил съобщение по телефона да се яви в мигрантската служба, а след това в ДАНС. Очевидно предусещайки развитието, вместо да се отзове на обаждането, руският журналист се е скрил в руското посолство. Досега ДАНС е гонил основно дипломати като заплаха за националната сигурност и няколко бизнесмени през далечната 2001 г.

Ответната реакция на Москва не закъсня. Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова първо заплаши с реципрочни мерки. Според БНР" "Захарова заяви, че отнемането на акредитацията на Александър Гацак е станало под диктовката на Съединените щати." "Българското правителство получи ясни насоки как да провежда "публична дипломация": цензура, експулсиране на руски журналисти, е казала Захарова. Тя допълнила, че Вашингтон е платил почти 1 милион долара чрез специализирана субсидия от Държавния департамент, формално - за "повишаване на медийната грамотност". В крайна сметка Григоров е бил накаран да напусне.

Това действие на Русия няма да нанесе твърде голяма вреда. Ангел Григоров е един от малкото кореспонденти от Европейския съюз, след като диктатурата на Путин наложи строги рестрикции за свободата на словото в Русия. В този смисъл кореспонденциите на българския журналист от Москва бяха доста безкритично предаване на официалната линия на руската държава по отношение на войната в Украйна и вътрешната политика. Така че с изгонването на кореспондента на БНР в Москва Русия със сигурност губи един канал за пропаганда в България.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Уважаеми д-р Зорге, колега,
    Пишете откровени глупости.

    Много добре ви е известно, че единствено акредитирани по Виенската конвенция дипломати не подлежат на съдебно преследване. Затова кампанийно руските ги обявяват за нежелани и им се дава срок да напуснат страната. След изтичането му те вече могат да бъдат арестувани, разследвани и съдени по обвиненията. Така гласи Виенската.

    Всички останали чужди граждани със статут на постоянно или временно пребиваващи в БГ подлежат на наказателна отговорност наравно с българските граждани без значение дали са кореспонденти, лични готвачи на посланика, учители, камериерки, свещеници и пр.

    Експулсирането от страната на чужди граждани от миграционните служби (както стана със свещениците на руската църква и с кореспондента), а не завеждането на наказателно дело срещу тях като заподозрени в тежко престъпление (каквото е шпионството в полза на друга държава), говори ясно за едно-единствено нещо: за такова обвинение видимо липсват доказателства, то няма да издържи в съда, затова разправата е маскирана като отнемане правото на пребиваване.

    Всъщност експулсирането на заподозрени в престъпление срещу държавата е отказ на същата тая държава от правосъдие.
    Защото в конституцията е записано, че пред закона всички са равни.

    Защо тогава руски граждани не се изправят пред съд, колкото и тежки формулировки да са използване в секретни доклади?

    Нередност?
  • 4
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 1
    • + 2

    Какво точно работи "кореспондентът" на БНР в Москва, освен да прочита по радиото официалните съобщения на кремълските агенции ТАСС и РИА Новости? Направил ли е някога разследване, репортаж или интервю от Русия, както правят другите кореспонденти по света? В ерата на интернет и свободната информация, трябва ли българските данъкоплатци да издържат една такава ненужна длъжност в мракобесната империя РаZZиа, в която единствените разрешени новини са тези, одобрени от император Путин?

    Нередност?
Нов коментар