Важните новини през седмицата

Президентът сезира Конституционния съд с промените в Конституцията; Двама полски депутати, осъдени на затвор, са били арестувани; На 10 януари започна подаването на данъчни декларации за доходите на физическите лица

Германски фермери провеждат едноседмичен протест в отговор на плановете на правителството да спре земеделските субсидии
Германски фермери провеждат едноседмичен протест в отговор на плановете на правителството да спре земеделските субсидии
Германски фермери провеждат едноседмичен протест в отговор на плановете на правителството да спре земеделските субсидии    ©  Reuters
Германски фермери провеждат едноседмичен протест в отговор на плановете на правителството да спре земеделските субсидии    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд (КС) част от промените в конституцията. Оспорените текстове са свързани с новите срокове за конституиране на Народното събрание, които създават възможност за застъпване на мандатите на два последователни парламента, двойното гражданство на депутатите и министрите, новите правила за служебното правителство, възможността парламентът със закон да променя мнозинството, с което се избират членове на регулаторите, както и новата процедура за назначаване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Президентът обаче не атакува същинските текстове за съдебната реформа.

Въздушната спешна помощ в България се завръща. До края на януари се очаква да пристигне първият хеликоптер, който ще заработи по системата за спешна въздушна помощ (HEMS) у нас. По HEMS ще заработят и първите две сертифицирани медицински площадки - на панагюрската болница МБАЛ "Уни Хоспитал" и "Св. Марина" във Варна. Това се случва, след като в продължение на повече от 13 години у нас нямаше адекватна възможност за спасяване по въздух.

Новата общинска администрация във Варна ще работи, за да върне на държавата акциите на Пловдивския панаир, така че тя да може да запази управленските си възможности в компанията. Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев (ПП - ДБ) в предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

Свят

Лидерите на републиканците и демократите в американския Конгрес постигнаха споразумение за федералните разходи за 2024 г. в размер на 1.66 трлн. долара. Това приближава Конгреса до избягването на скъпоструващо спиране на работата на правителството.

Двама полски депутати, осъдени да влязат в затвора, са били арестувани в президентския дворец във Варшава. Това ескалира конфликта между националистическия държавен глава и новото проевропейско правителство. Депутатите Мариуш Камински и Мачей Васик бяха осъдени за злоупотреба с власт и се издирваха, за да бъдат отведени в затвора за излежаване на присъдите си.

САЩ и партньорите им, включително България, осъдиха предаването на оръжия между Северна Корея и Русия, включително определеното от Вашингтон като набавяне на севернокорейски балистични ракети от Русия и използването им от Москва срещу Украйна на 30 декември и 2 януари. Изявлението е подписано от всички държави в Европейския съюз без Унгария и Словакия.

Американското разузнаване твърди, че разкритата корупция по различните етажи на Народната освободителна армия на Китай, която сериозно подкопава усилията за модернизация на Си Цзинпин, е довела до масовата военна чистка. Това съобщават пред Bloomberg лица, запознати със случая. Проблемът повдига и въпроса доколко китайските въоръжени сили са способни да водят война.

Икономика

10.9% e спадът на индекса на промишленото производство през ноември 2023 г. спрямо година по-рано, показват данните на НСИ.

Предприятията под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК) ще бъдат преструктурирани, а самият холдинг може да бъде закрит. Това стана ясно на пресконференция на Министерството на икономиката, което е принципал на дружеството. В момента се прави анализ на възможностите, като по думите на министър Богдан Богданов всичко засега сочи, че от консолидационна структура няма смисъл. Заради практиката предприятията на холдинга да се използват за черни каси и през тях да се възлагат договори на частни фирми без търг досега са натрупани щети за над 700 млн. лв., уточни той. Държавната структура беше създадена през 2010 г. като тъмен чувал, който обедини напълно несвързани фирми - от оръжейния сектор до киселото мляко.

На 10 януари започна подаването на данъчни декларации за доходите на физическите лица. По данни на НАП над 85% от тях вече се подават по електронен път, като целта на агенцията е този процент да се приближи до 100%. Срокът за деклариране на получените през 2023 г. доходи и ползването на данъчни облекчения е 30 април 2024 г. Отстъпката от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до 1 април 2024 г. включително, като размерът й не може да надвишава 500 лв.

Бизнес

Ryanair заяви, че ще намали цените на билетите, и предупреди за празни места в самолетите си, след като няколко водещи онлайн агенции за продажба на билети "внезапно" спряха да продават полетите на нискотарифния превозвач. Съобщението е следствие от години на напрежение между Ryanair и онлайн агентите, които авиокомпанията определи като "пирати" и ги обвини, че вземат комисиони за билетите и допълнителни услуги към резервациите, като например багаж или резервация на места.

В сряда Ryanair заяви, че в началото на декември "повечето от по-големите" сайтове, включително Booking.com, Kayak и Kiwi, внезапно са премахнали от продажба нейните полети.

Израел заделя 100 млн. долара за подкрепа на технологичните стартъпи в страната. Компаниите могат да получат безвъзмездни средства, които трябва да изплатят само ако станат печеливши. Важно условие е, че стартъпите трябва да намерят и финансова подкрепа от частния сектор, която да е равна на предоставената от държавата. В първите два кръга на финансиране агенцията за иновации разпредели около 150 млн. шекела (41 млн. долара), а до края на февруари са планирани още четири кръга. Технологичният сектор на Израел се превърна в критичен за растежа на израелската икономика в последното десетилетие.

Сделки и проекти

Технологичната компания Redis, която разработва софтуер с отворен код в сферата на бази с данни, отваря офис в София. Първоначално компанията ще назначи 75 души, а в бъдеще планът е бройката да нараства. Redis е избрала София пред пет други локации, които е обмисляла за свой следващ развоен център. Българският офис ще работи по всички продукти на компанията. Redis е базирана в Калифорния и е основана от израелските граждани Офер Бенгал и Ифтах Шулман. Компанията е набрала общо 356 млн. долара външно финансиране от началото на съществуването си, като последната оценка, от април 2021 г., е за над 2 млрд. долара

Българската компания Green Innovation, която от началото на 2023-а оперира през бранда Hydrogenera, работи върху първата си поръчка за мегаватов електролизьор за производство на зелен водород. Сключеният договор е за алкален електролизьор, като на този етап не са включени системи за съхранение на произведения водород, което означава, че той ще се използва директно. От компанията споделят пред "Капитал", че е направено авансово плащане в размер на 50%, но не посочват точната сума, както и кой е възложител на проекта.

Платформата Оxygen ще изчислява безплатно въглеродния отпечатък на компаниите на БФБ. Тя се предлага като услуга на компаниите на БФБ от поне година и половина. Платформата е създадена и подкрепена от БФБ и дъщерното ѝ дружество FMS, като идеята е да даде стартова информация на българските компании, които искат да научат повече за въглеродния си отпечатък и да проверят в каква степен покриват ESG рейтинговите критерии. Новата директива за нефинансово отчитане на ЕС влезе в сила от януари 2024 г.