🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": България и еврото: и влакът за януари 2025 г. се отдалечава; Бюджетът на новия кмет на София

И още: Интервю с изпълнителния директор на НЕК Мартин Георгиев; Защо сделките за жилища с ипотечен заем в България са толкова малко; ОББ срещу "Тома строй": Десетгодишната битка за една ипотека

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. България и еврото: и влакът за януари 2025 г. се отдалечава. Очакванията са, че страната няма да получи "да" в доклада през юни заради инфлацията

Да направим всичко останало, а за инфлацията в Брюксел ще измислят нещо, както с Хърватия. Горе-долу в този стил звучаха изказванията на политици и официални лица, имащи отношение към присъединяването на България към еврозоната. И наистина неформалните сигнали от ЕК и ЕЦБ бяха, че нямат принципни обструкции и са склонни отново да поогънат правилата.

За да може да сработи подобна джентълменска уговорка, е нужно да си близо до целта и компромисът да е политически приемлив. В момента обаче България не отговаря с много и дори и изваждането на 2-3 държави от сметките едва ли ще е достатъчно страната да покрие критерия. А с това става и все по-вероятно приемането на единната валута от 2025 г. отново да се отложи. Така валутният механизъм ERM II поне за България ще оправдае жаргонното си име - "чакалня за еврото". Подробности тук.

2. Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев за ремонта на ПАВЕЦ "Чаира", балансиращите мощности, пазара през 2024 г. и плановете за нови ПАВЕЦ и плаващи ВЕИ-та

Инж. Мартин Георгиев е изпълнителен директор на НЕК от май 2022 г. Бил е регионален мениджър за Южни Балкани в швейцарската компания за производство и търговия на електрическа енергия Alpiq, както и член на съвета на директорите на съвместно дружество между Alpiq и гръцката държавна енергийна компания Public Power Corporation. Преди това е бил мениджър ключови клиенти в Aare-Tessin Ltd. for Electricity в централата на холдинга в Швейцария. Ръководил е програма "Преструктуриране и либерализация на електроенергийния пазар в България" съвместно с Американския университет в България. Консултирал е EON Energie Германия за преструктуриране на енергийната им компания в България. В периода 2013 - 2022 г. е председател на Асоциацията на търговците на енергия в България.

С Георгиев разговаряме за ремонта на ПАВЕЦ "Чаира", балансиращите мощности, пазара през 2024 г. и плановете за нови ПАВЕЦ и плаващи ВЕИ-та. Интервюто с него можете да прочетете тук.

3. Бюджетът на новия кмет на София: Инвестициите ще са в детски градини, реновиране на поликлиники, булеварди, метро

След двумесечен зимен сън работата в София, изглежда, най-сетне започва. Покрай раздвижването в преговорите за председател на общинския съвет, столицата трябва да пристъпи към най-спешната задача - приемането на бюджета за годината. След 18-годишното управление на ГЕРБ в новия проект се забелязва по-различен почерк. Публикуваните таблица с остойностени проекти и обяснителен доклад на по-достъпен език дават заявка за прозрачност.

Макар и да не звучат особено съблазнително, в тези документи се съдържа отговорът на различни въпроси, които всеки си задава, като например ще ремонтират ли най-сетне улицата пред блока, кога ще има паркинг в квартала, ще има ли място за детето в детската градина и нов пробив, по който да минавам по-бързо. Още повече че едно от обещанията на зам.-кмета по финансите Иван Василев е и всеки да може да разбира за какво точно отиват данъците, които плаща - в специален дашборд към сайта на общината. Вижте тук.

4. Защо сделките за жилища с ипотечен заем в България са толкова малко

Ипотечното кредитиране в България продължава да бумти, а в същото време статистиката на Агенцията по вписванията (АВ) показва, че само около една пета от покупко-продажбите на имоти в страната стават с банкови заеми. През третото тримесечие на 2023 г. например случаите на придобит имот чрез ипотека са 21.5% от всички. И това не е изключение - процентът трайно е около това ниско ниво през годините.

Делът на ипотеките в България изглежда още по-озадачаващо нисък на фона на нива около 80-90% в страни като Германия, Великобритания и САЩ. Какво е обяснението на тази национална специфика?

5. ОББ срещу "Тома строй": Десетгодишната битка за една ипотека

Концепцията за това как работи ипотеката не е сложна. Когато искате да купите имот с кредит, сключвате договор с банката. И ако по някаква причина спрете да обслужвате заема си, той ѝ дава право да продаде имота и с постъпленията да покрие вземането си. Всичко това обичайно работи безотказно. Разбира се, винаги е имало опити за измами, но в тази област практиката е добре смазана и възможните пробойни са добре запушени от закона и клаузите в ипотечните договори. Има обаче и случаи, когато длъжниците проявяват особена изобретателност в измислянето на техники на ръба на законното и отвъд него. За да минат те, често трябва да се подберат благосклонни (разбирай склонни да затворят очите си) синдици, нотариуси, оценители и дори съдилища. Или комбинация от тях.

Такъв е и казусът с "Боско строй"/"Тома строй", с който се сблъсква Райфайзенбанк, а впоследствие и наследникът ѝ ОББ, която вече десетилетие не успява да си събере близо 4 млн. евро, а вместо това се оказва пленена в безконечна серия съдебни схватки.