Топ 5 от "Капитал": Новите два квартала срещу Бизнес парка в София; Тъмната страна на текстила

И още: ПИБ срещу "С.Г. груп": Първа банкерско-колекторска война; Печалбата на банките за 2023 г. надхвърли 3.4 млрд. лв.; "Икар 2024" - номинациите

Кои имоти ще бъдат преместени в новата зона
Кои имоти ще бъдат преместени в новата зона
Кои имоти ще бъдат преместени в новата зона    ©  Надежда Чипева
Кои имоти ще бъдат преместени в новата зона    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Новите два квартала срещу Бизнес парка в София

С един план "Младост" успя да реши два наболели проблема - от една страна, да опази част от междублоковите си пространства от строежи, а, от друга, да "обезщети" собствениците на реституирани имоти все пак да строят, но на друго място. Подробният устройствен план (ПУП) позволява подобен трансфер и в случая с "Младост" ще създаде нови два квартала срещу Бизнес парка.

Те ще са разположени на бивш държавен терен при Академията на МВР на бул. "Александър Малинов" в "Младост 4", или точно срещу Бизнес парка. Общата площ на спасените зелени имоти е над 11 хил. кв.м. Те се прехвърлят към държавен терен с площ 12 хил. кв.м, като застрояването върху него ще е около 33 хил. кв.м РЗП. Цялото това строителство е можело да бъде "реализирано" вътре в квартала, но се измества "по периферията", за да може хем да се запазят зелените площи, хем собствениците да осъществят инвестиционните си намерения.

2. Тъмната страна на гардероба. От 2025 г. разделното събиране на текстила става задължително

В най-мащабното гробище за дрехи в света - това в чилийската пустиня Атакама, се изхвърлят по 40 млн. тона текстил на година. Други 15 млн. дрехи всяка седмица заливат пазара за втора употреба в Акра в Гана. Въобще бързата мода на западния свят оставя много трайни следи върху околната среда, далече от лъскавите витрини на моловете. За да се справят с тъмната страната на гардероба и да вкарат текстила в полето на кръговата икономика, европейските регламенти предвиждат страните членки да създадат система за разделно събиране на текстил от домакинствата до началото на 2025 г. по подобие на другите отпадъци - стъкло, хартия, пластмаса.

В България към момента има специални контейнери за текстил на места, но системата работи изцяло на доброволен принцип. Тя е инициатива на частни компании с основен бизнес сортиране и търговия с дрехи втора употреба, като страната има традиции в сектора и по всяка вероятност изграждането на пълна система за разделно събиране на текстил не би било проблем. Към момента има около 350 такива контейнера, като вероятно ще са необходими поне още 1000 точки (на база стари изчисления). Това, което все още липсва, е яснота как точно ще изглежда българското законодателството и как ще работи цялата система. Вижте тук.

3. ПИБ срещу "С.Г. груп": Първа банкерско-колекторска война

Обикновено банките и фирмите за събиране на вземания са партньори. Бизнесът на първите е да отпускат заеми и ако се стигне до просрочия или сложни съдебни битки, те често предпочитат да ги оставят на друг и да насочат фокуса и ресурсите си в кредитирането. А пък т.нар. колектори се занимават именно с това - изкупуват пакети проблемни дългове с отстъпка и се опитват да ги съберат от длъжниците.

Когато обаче се стигне до оплетени взаимоотношения и огромни суми, често корпоративната симбиоза се изражда в борба за оцеляване на по-приспособимите. Тази еволюция в последните седмици видимо се развива на ускорени обороти с Първа инвестиционна банка и поне доскорошния лидер при събирането на вземанията "С.Г. груп". Прочетете историята тук.

4. Печалбата на банките за 2023 г. надхвърли 3.4 млрд. лв.

Това, че банките имат рекордни резултати през 2023 г., не е новина. Ефектите на покачващия се лихвен доход, комбиниран с изобилната ликвидност, задържаща лихвите по депозити ниски, и бумтящото кредитиране, личаха през всички месеци на годината и не показаха тенденция към отслабване в края й.

Новото е, че вече имаме точни измерители за всичко това. Печалбата за 2023 г. расте с 64.4% до малко над 3.4 млрд. лв. Това в номинално изражение е с 1.34 млрд. лв. над миналогодишния връх от 2.1 млрд. лв. Но спрямо тогава има и съществено подобрение в реално изражение - показателите за рентабилност скачат до невиждани отпреди световната финансова криза нива. Възвращаемостта на капитала (ROE) в края на годината достига 18.2%, а на активите (ROA) - 2.1%. Освен на обобщено ниво, рекордите изобилстват и на индивидуално - вижте в този текст.

5. "Икар 2024" - Народният театър отново с най-много номинации, следван от три извънстолични театъра

Сред претендентите за тазгодишните театрални награди "Икар" на Съюза на артистите в България (САБ), които бяха обявени на 1 февруари, Народният театър изпъква с най-много номинации: 3 за фантасмагоричната политическа сатира срещу войната в Украйна "Хага" (режисура - Галин Стоев, сценография - Борис Далчев и Кънчо Касабов, дебют - Кремена Деянова за ролята на Момиченцето), 4 за експерименталния и необикновен спектакъл-променада "Петрови в грипа и около него" (режисура - Боян Крачолов, поддържаща мъжка роля - Ненчо Костов, поддържаща женска роля - Александра Василева, майсторско техническо осъществяване) и 1 за драматургичния текст на Теа Денолюбова за спектакъла "Боже мой", вдъхновен от романа "Жажда" на Амели Нотомб.

Ако водещата позиция за първата българска сцена не е нещо необичайно (и даже е редно да бъде), то новото е, че този път три извънстолични театъра, при това различни от често присъстващите театри на най-големите градове Пловдив и Варна, се нареждат като следващите най-силни претенденти в надпреварата за наградите.