🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Свързани фирми печелят поръчки за милиони на Центъра за градска мобилност; Доган подготвя три големи соларни парка

И още: Нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел; Производителят на наносателити "ЕндуроСат" удвоява оборота си до около 27 млн. лв.; Новата вълна в лондонската мода

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Столичното общинско дружество ЦГМ възлага спорни договори за милиони на познати фирми, отвеждащи към съмнителен и вероятно корупционен модел

Орфанидис Димитриос не е известно на обществеността име. А трябва. Защото всеки пътуващ в софийския градски транспорт плаща на Димитриос. Това е собственикът на компанията, изградила мащабен софийски проект за 100 млн. лв. - електронната билетна система и валидаторите в градския транспорт на столицата. По силата на договора с Центъра за градска мобилност (ЦГМ) всеки път, когато доближите банковата си карта до валидатора, 10 стотинки директно отиват в джоба на Димитриос. А месечно това прави над 170 000 лева. Затова е леко странно, че този януари Орфанидис Димитриос решава да продаде дяловете си във фирмата на двама души срещу скромните 3200 лв. Няколко месеца преди това друг млад предприемач също удря джакпота - придобива фирма, занимаваща се с покупко-продажба на автомобили и камиони, срещу 1200 лв. Същата тази фирма сега сключва договор за 6 млн. лв., за да дигитализира паркирането в София - отново с Центъра за градска мобилност.

Това са само два примера от любопитни намествания по фирмените регистри, започнали в началото на годината, малко след изборите. Те обаче очертават модел, действал в общинското дружество ЦГМ през последните десетина години. В този модел са преплетени счетоводители, управители, собственици на свързани помежду си фирми, които изпълняват значителна част от поръчките на общинското дружество. А покрай тези поръчки витаят сериозни съмнения за завишени цени и ниско качество.

2. Ахмед Доган подготвя три големи соларни парка. След ТЕЦ "Варна" лидерът на ДПС е осигурил общински терени до Радомир, Бургас и Казанлък

През последните две години България преживява истински соларен бум. За този период капацитетът на фотоволтаичните паркове се удвои, като само през миналата година бяха изградени около 1.3 гигавата нови фотоволтаици. По всичко изглежда, че и през 2024 г. ще бъдат включени още много мощности. Инвеститорите, когато става въпрос за големи паркове, в голямата си част са познати на обществото местни лица и компании - "Електрохолд", "Винпром Пещера", Гинка Върбакова, братя Домусчиеви, Христо Ковачки и др.

Към списъка с потенциални инвеститори в нови соларни мощности сега се включва и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Той има "богата" енергийна биография, която включва придобиването на ТЕЦ "Варна", консултациите за ВЕЦ "Цанков камък", както и председателски пост на българската водородна асоциация. До момента Доган не е предприел ясни действия дали проектите за фотоволтаици ще бъдат реализирани, или продадени на други инвеститори, но предвид техния мащаб, едва ли ще бъдат оставени дълго време без посока. Става въпрос за потенциални мощности около 400 мегавата и инвестиция поне толкова милиона лева, които, ако бъдат изградени, със сигурност ще позиционират Доган като един от най-големите ВЕИ инвеститори в страната.

3. Нов жилищен проект в Боровец на мястото на стар хотел. Бъдещият 7 Angels на собственика на "Си комерсиал 7" Сотир Немов

На фона на минималното предлагане в Боровец на апартаменти ново строителство за продажба се набива на очи реклама във Facebook, която предлага на зелено бъдещ луксозен жилищен комплекс в курорта.

7 Angels е затворен комплекс със 70 апартамента в два блока, отделен ресторант и спа зона. Очаква се строителството да започне през лятото и да завърши в края на 2025 г. "Комплексът е проектиран така, че природата да влезе в стаята ви", казва образно инвеститорът Сотир Немов. Той е един от големите индустриалци в Самоков. Собственик е на компании от групата "Си 7" с бизнес в производството и търговията със сладкарски изделия. 7 Angels ще е дебютът му в жилищното строителство. Дотук има опит като инвеститор в индустриалното, покрай изграждането на производствената му база в Самоков, която е с около 12-14 хил. кв.м РЗП. Вижте подробности тук.

4. Българският производител на наносателити "ЕндуроСат" удвоява оборота си през миналата година до около 27 млн. лв.

Докато на Земята икономиката остава уязвима, в Космоса ситуацията изглежда по-добре. За българския производител на наносателити "ЕндуроСат" трудностите не засягат съществено стратегическия сектор, в който работи. След като преди девет месеца получи поредна финансова подкрепа от външни инвеститори за разширяването си от 10 млн. долара, с основен инвеститор европейският фонд CEECAT Capital, компанията отчита най-силната си досега година през 2023 г. А скоро ще пусне и ново поколение сателити, с което ще разшири още хоризонта на дейността си.

Изминалата година е добра за "ЕндуроСат" по много показатели - от продажби и заети до нови проекти и иновации. По предварителни неофициални прогнози компанията очаква да удвои приходите си спрямо 2022 г., което според данни от търговския регистър за този период означава да достигне оборот от около 27 млн. лв. Разширява се и екипът. Новите попълнения включват удвояване на броя тестови и сглобяващи инженери, както и утрояването на инженерите, отговорни за осигуряването на качеството. Прочетете тук.

5. Новата вълна в лондонската мода: Изложбата Rebel се организира в партньорство с модния бранд Alexander McQueen

Изкуството има способността да зарежда и вдъхновява не само публиката, но и самите артисти, и така да създава още изкуство. Без значение какъв е отговорът на вечния въпрос дали модата е изкуство или не, дизайнерите несъмнено също си предават заряд един на друг. А колкото повече дизайнери, толкова повече мода. Не такава обаче е била ситуацията в Лондон в началото на 90-те години. Във времена на тежка рецесия за страната както икономиката, така и модата са в криза. В опит да върне Лондон на световната модна сцена Британският съвет по мода (British Fashion Council) решава да подпомогне талантливи млади дизайнери в създаването на първите им колекции. Така през 1993 г. основава програмата Newgen (от английски new generation, или ново поколение - бел. ред.) с надеждата, че новият поглед към модата ще създаде заряд да вдъхнови още млади британски дизайнери.

Така се и случва. Успехът на Newgen продължава вече 30 години, като през програмата са минали над 300 дизайнери, сред които Лий Александър Маккуин, Ким Джоунс и Грейс Уелс Бонър. Работата на това ново поколение съвременни британски дизайнери представя изложбата REBEL - 30 Years of London Fashion, която може да бъде видяна в Design Museum в Лондон до 11 февруари. Изложбата събира на едно място емблематични дизайнери, част от програмата Newgen, и предлага своеобразна разходка в създаването на модни колекции и изграждането на нова лондонска поп култура и стил.