Важните новини през седмицата

Здравното министерство удължи за трети път едномесечната забрана за износ на инсулини; ЕК свива бюрокрацията и екостандартите за фермерите; Световната банка: правителството разполага с ограничен ресурс за реакция при кризи

Руските власти предадоха тленните останки на опозиционера Алексей Навални на майка му Людмила, след като отказваха да го направят в продължение на осем дни. Погребението ще бъде в петък в Москва
Руските власти предадоха тленните останки на опозиционера Алексей Навални на майка му Людмила, след като отказваха да го направят в продължение на осем дни. Погребението ще бъде в петък в Москва
Руските власти предадоха тленните останки на опозиционера Алексей Навални на майка му Людмила, след като отказваха да го направят в продължение на осем дни. Погребението ще бъде в петък в Москва    ©  Reuters
Руските власти предадоха тленните останки на опозиционера Алексей Навални на майка му Людмила, след като отказваха да го направят в продължение на осем дни. Погребението ще бъде в петък в Москва    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравното министерство удължава за трети път едномесечната забрана за износ на инсулини. Това стана след пореден политически натиск от ГЕРБ и ДПС, които твърдят, че в страната няма инсулини и хиляди пациенти са застрашени. Очевидната цел на този натиск е желанието да се овладее здравното министерство. По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата в страната има инсулин за три месеца напред, но огромната част стои в складовете на фармацевтичните компании. Министерството съобщи, че е получило само пет сигнала за липси от цялата страна от началото на годината.

НАП няма да плаща рекордната глоба от 5.1 млн. лв., която през 2019 г. й бе наложена от Комисията за защита на личните данни заради мащабния теч на лични данни през лятото на същата година. Административният съд - София град, окончателно отмени санкциите срещу агенцията с мотив за изтекла абсолютна давност, докато продължаваха съдебните дела.

ДАНС обяви, че е наложила забрана за двама руски разузнавачи нелегали да влизат в България за срок от 5 години, като забраната е мотивирана с налични данни, че те действат против сигурността на страната. Установено е, че руските граждани Владимир Николаевич Горочкин и Татяна Анатолиевна Горочкина успели да се сдобият с български документи за самоличност на името на Денис Рашков и Диана Рашкова, както и нови биографии на български граждани, с цел да ги използват за шпионска дейност извън България.

Свят

Австрия, Чехия, Унгария и Словакия предупредиха, че може да бъдат принудени да увеличат вноса на руски природен газ заради въведената през 2022 г. такса от Германия върху доставките на газ, преминаващи през нейната територия. Според документ, разпространен сред членовете на ЕС, четирите страни са заявили, че транзитната такса "затруднява достъпа на страните членки в района до вноса на газ от Западна Европа".

ЕК свива бюрокрацията и екостандартите за фермерите на фона на поредните блокади в Брюксел. Отстъпките включват по-малко административни и екологични изисквания в полза на производителите в земеделския сектор. Председателството на ЕС, което в момента държи Белгия, посочи, че разбира проблемите на фермерите, които включват трудности при спазването на политиките за околната среда, намалените селскостопански евросубсидии и конкуренцията от вноса на някои безмитни продукти от Украйна, които влияят на цените на пазарите.

Йеменските хути заявиха, че могат да преразгледат атаките си с ракети и дронове срещу международни кораби в Червено море само след като Израел прекрати "агресията" си в ивицата Газа. Попитан дали ще спрат атаките, ако бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня, говорителят на хутите Мохамед Абдулсалам каза пред Reuters, че ситуацията ще бъде преразгледана, ако обсадата на Газа приключи и хуманитарната помощ може да влезе свободно.

Икономика

0.2 процентни пункта се свива показателят за бизнес климата в страната до 22.6% през февруари, по данни на НСИ. Повишение има в промишлеността, а в сектора на услугите има понижение.

Световната банка: правителството разполага с ограничен ресурс за реакция при кризи. В същото време над 60% от разходите в бюджета на държавата не са гъвкави и при кризи управляващите трудно могат да ги пренасочат към други пера или пък да ги свият, ако се налага. Това принуждава правителствата да режат от парите за инвестиции, за да ограничат дефицита, показва доклад на Световната банка, който прави преглед на публичните финанси на страната. От него става ясно още, че България се е забавила с прекратяването на мерките за подкрепа, които бяха въведени заради ковид и заради енергийната криза в Европа. За периода септември 2021 - януари 2023 г. те са за почти 6% от БВП, което нарежда страната ни на пето място по най-голям обем на помощите като дял от икономиката й в ЕС.

До 2050 г. населението на България в трудоспособна възраст се очаква да намалее с една трета. По този показател страната ни е с най-лошата прогноза в целия ЕС, според последния доклад на застрахователя на търговски кредити Allianz Trade. Като основни причини се посочват демографската криза и миграцията. България е един от основните "донори" на работна ръка към други държави в ЕС заедно с Румъния и Полша.

Бизнес

Годината започва с лек спад на лихвите по заемите и за бизнеса, и за домакинствата, а кредитната активност на банките остава висока, макар и под нивата от декември. Това показва лихвената статистика към края на януари 2024 г. От нея се вижда, че в почти всички сегменти предоставяното от банките финансиране е било малко по-евтино спрямо средната цена към края на 2023 г. Ръстът на ипотечните портфейли на годишна база обаче продължава да се покачва и вече е малко над 21%. Януари по принцип не е от месеците, в които кредитната активност е особено висока, така че не е изключено и в следващите месеци ръстовете отново да се ускорят.

Две от най-големите компании за потребителски стоки в света - Danone и Nestle, заявиха, че ще забавят повишаването на цените през 2024 г. след две години на скокове, които накараха много купувачи да търсят по-евтина алтернатива за основни стоки като кисело мляко и кафе. Но Danone, която притежава марки, сред които води Evian и Badoit и кисело мляко Activia, предупреди, че цените все пак ще се повишат, като се позова на необходимостта от компенсиране на разходите за труд и цените за доставка, съобщава Reuters.

Сделки и проекти

Американската Figure.AI се превърна в първия еднорог за хуманоидни роботи с оценка от 2 млрд. долара. Досега е набрано финансиране за 675 млн. долара. Участниците в рунда включват технологични гиганти от цял свят. Водещи инвеститори са Джеф Безос, чрез неговата Explore investment LLC, със 100 млн. долара, лидерът от първия рунд Parkway Venture Capital, която увеличава своето участие до 100 млн., следвани от Microsoft с 95 млн. долара и Align Ventures с 90 млн. С по 50 млн. долара финансиране са Nvidia, както и фонд, свързан с Amazon. Други технологични компании, които влагат средства в американския стартъп, са Intel с 25 млн. долара, както и Samsung с 5 млн. долара.

Аpple прекратява десетилетните си усилия за създаването на автономен електрически автомобил, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Според тях компанията е оповестила тази информация вътрешно във вторник, с което е изненадала близо 2000-те служители, работещи по проекта. Според източниците на агенцията решението е било споделено от главния оперативен директор Джеф Уилямс и Кевин Линч, вицепрезидент, отговарящ за проекта.

Reddit иска да излезе на борсата в Ню Йорк в тежки за социалните мрежи времена. Сайтът за форуми, обяви на 22 февруари, че е подала заявление за листване на акциите си на Нюйоркската фондова борса. Компанията, която за първи път подаде заявка за първично публично предлагане (IPO) в края на 2021 г., но се отказа от него, не посочва колко акции ще емитира или каква ще бъде цената. През 2021 г. Reddit постигна оценка 10 млрд. долара, но ситуацията се промени през последните години.