🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Класацията К10 на най-добрите банки на 2023 г.; Жилищата са ни скъпи

И още: Предизборно депутатите отлагат с година премахването на регулираните цени на тока; Фентанилът - американският масов убиец; Как се пътува до Антарктида

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. К10: Най-добрите банки на 2023 г. Уникредит Булбанк запазва лидерството в класацията на "Капитал"

В корпоративния свят мениджърите разбираемо обичат да се хвалят с постигнатите печалби. Не е само до его, а е и начин буквално или преносно "да си покачат акциите". При банкерите напоследък хвалбите са доста приглушени. Не, няма проблем с печалбите - за 2023 г. те достигнаха нов рекорд - 3.4 млрд. лв., при това с почти 65% над този от предходната година. Причината е, че новините за внушителното представяне на сектора не само в България традиционно събуждат недоволни коментари от клиентите, но вече и апетити от финансовите министри, които виждат в това лесна кръпка за бюджетните си дупки чрез някой извънреден данък.

При все тази здравословна предпазливост трудно може да се намери показател за представянето на банките през миналата година, който да буди съществени притеснения. Ръстът на активите, макар да се позабави леко, остана над 10% до 172 млрд. лв. Въпреки всички глобални и местни катаклизми кредитирането също продължава да расте, а при жилищните заеми се и ускорява и надхвърли 20% годишно. При това лихвените нива в България изненадващо се запазиха сред най-ниските в ЕС. Ликвидните и капиталовите показатели остават комфортно над регулаторно изискваните нива и над тези в еврозоната. Въобще на прага на еврозоната българският банков сектор изглежда в пращящо здраве на фона на забавянето на икономиката и хроничната политическа нестабилност. "Капитал" за тринадесета поредна година изготвя класацията на най-добрите банки в страната К10 и тя ясно очертава както общата благоприятна картина, така и подобрението в показателите на практически всички участници на пазара, гарнирани с множество индивидуални рекорди.

2. Жилищата са ни скъпи, а инвеститорите нямат съмнения, че те ще растат още. Държавата би могла да се намеси, като актуализира данъчните оценки

Жилищата в България поскъпнаха в пъти последните години. Сега цените им продължават да растат на фона на лек средноевропейски спад, явно наваксвайки в посока източноевропейските нива. Дали обаче качеството на живот, което получават потребителите срещу немалкото давани пари (част от които и на кредит), е близко до европейското.

Въпросите за съотношението цена - качество набират сила напоследък по повод ръста на цените, но и покрай това, че хората пътуват или живеят в чужбина, по-старите поколения вече имат опит с пазара, а на него навлизат и активни и информирани млади купувачи. Ако преди хората искаха просто покрив над главата си, сега търсят качество на живот. Интересуват се от средата и инфраструктурата - има ли улици, паркове, училища, детски градини. Гледат разпределението на помещенията и колко са големи. Освен това питат за вложените материали - какви ще са дограмата и фасадата, има ли подово отопление, енергоефективна ли е сградата...

3. Предизборно депутатите отлагат с година премахването на регулираните цени на тока

Най-голямата реформа в енергетиката, която беше приета през есента на миналата година, ще бъде отложена с още една година. Вместо от този 1 юли либерализацията на пазара на електроенергия на едро ще се случи от 1 юли 2025 г. Това означава, че изкуственото поддържане на въглищните мощности ще остане още поне 12 месеца. Изненадващото решение беше гласувано на първо четене на заседание на енергийната комисия на 17 април. То беше иницирано от депутатите на БСП, ГЕРБ и ДПС, но на практика го подкрепиха абсолютно всички партии без ПП - ДБ.

Официалните мотиви са, че към момента няма готовност за плавното преминаване от регулиран към свободен пазар на ток, че липсват средства във фонда "Сигурност на електроенергийната система", както и че няма механизъм за осигуряване на ликвидност на електроснабдителните дружества при новия модел на покупки от борсата. Реално обаче става дума преди всичко за предизборен популизъм - депутатите ще могат да кажат, че са осигурили фиксирани цени на тока за бита. Също така отлагането на реформата ще позволи със заповед на енергийния министър държавата да изкупува енергия от ТЕЦ "Марица-изток 2", като покрива пълните й разходи - нещо, което нямаше как да се случи през борсата. Това ще позволи на държавната централа да агонизира още една година, но да няма съкращения на енергетици и миньори в комплекса. Решението ще има и по-голям ефект, който излиза извън енергетиката: страната вероятно няма да получи очакваните 1.3 млрд. лв. по Плана за възстановяване (ПВУ), тъй като енергийната реформа е една от задължителните.

4. Фентанилът - американският масов убиец. Четвъртата вълна на опиоидната криза залива почти всяко кътче на САЩ въпреки правителствените мерки

"Ще насърчим развитието на филантропията, ще изградим красиво и хармонично общество." Това гласи цитат от заглавната страница на сайта на Hebei Guanlang Biotechnology Co., Ltd. - китайски фармацевтичен производител. Отделните химични съединения, които предлага, имат кратко описание на свойствата си, без много допълнителна информация, а онлайн магазинът изглежда напълно законен. Същевременно в доклад на Министерството на правосъдието на САЩ от октомври 2023 г. компанията е обвинена в продажба на прекурсори на фентанила и други опиоиди. Основният производител на фентанил са мексиканските картели. Те купуват прекурсори от китайски доставчици, синтезират опиоида в Мексико и го продават в САЩ", обяснява пред "Капитал" Ванда Фелбаб-Браун, експерт по организирана престъпност и старши сътрудник в американския аналитичен институт Brookings.

Нелегално преминаващият през границата фентанил заедно с други подобни вещества захранва най-тежката криза с наркотици в историята на САЩ. През последните години наркопазарът там е доминиран от комбинацията на някакъв стимулант с фентанил, който иначе е болкоуспокояващо, синтезирано на базата на морфина, но е 100 по-силно от него. Експерти определят тази тенденция като "четвъртата вълна в опиоидната криза". Пандемията от коронавирус допълнително влошава ситуацията и през 2021 г. за пръв път в САЩ смъртните случаи от предозиране надхвърлят 100 хил. души, а през следващата година числото стига до 110 хил. души, като повече от две трети са причинени от фентанил.

5. Как се пътува до Антарктида и назад? Сред ледниците наука се прави само в екип, в суровите условия е най-силно усещането за общност

На 15 февруари 1874 година в градчето Килки, близо до Дъблин, е роден един от най-известните изследователи на Антарктида, Ърнест Шакълтън. 150 години по-късно - на 15 февруари 2024 година, научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК421) прекоси останалите мили от южния Атлантически океан до брега на град Комодоро Ривадавия в Аржентина, за да доведе до континента част от 32-ата национална антарктическа експедиция, откъдето щяхме да продължим пътя си към България.

Първите снимки в телефона ми от деня на годишнината на големия Шакълтън са от нощното небе над океана - след близо две седмици виждахме звезди! За първи път в живота си видях съзвездието Южен кръст, служило десетилетия наред като навигационен ориентир на мореплавателите, а Луната беше обърната наопаки. Насред океана, далече от светлинното замърсяване на човешките ни градове, магията на Млечния път буквално осветяваше нощта. Усещането за безвремие и "безземие" завърза поредното възелче от огърлицата емоции, с която пътуването до Антарктида завинаги окичи душата ми. Простете сладникавия тон, но аз още дълго ще разплитам нишка по нишка пренаситените от изживявания сетива от пътуването, което ме отведе до Българската антарктическа база на о-в Ливингстън, на 13 811 км от родната ми София.