🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КапиталНО

Изказванията от седмицата

Ивайло Пенчев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Приемането на еврото казва на света: "Ние сме толкова смотани, че не заслужаваме самостоятелна парична политика и трябва да ни управляват еврочиновници."

Бизнесменът Ивайло Пенчев в предаването "Въпросите" по TV1

"Изказана е грижа (от съда), че утре може да завали градушка и да наруши целостта на автомобилите (на автокъща "Капитолия", която трябва да се събори като незаконна). Същият съдийски състав през февруари, когато даде своето допускане, не беше преценил, че ще има студове и ледени дъждове. Казва се, че ние сме постъпили едва ли не като вандали - чупим и трошим, което абсолютно не е вярно."

Главният архитект на София Здравко Здравков пред журналисти

"С абсолютно добра равнинност на настилката ще се премахнат всички аквапланинг точки."

Регионалният министър Гроздан Караджов пред бТВ

"Ако реша да бъда съвносител на някой законопроект, просто трябва да се разпиша. Познавам една дама в парламента, която имаше специфична професия и има доста сериозна законодателна дейност, а има трудности с изписване на собственото си име."

Депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров - Ицо Хазарта, в профила си във Фейсбук

"Много е тъжно, че не се получи (споразумението от Минск с Русия от 2014 г. - бел. ред.), но не се обвинявам, че не опитах."

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел пред списание "Шпигел"

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    За Пенчев няма да е изгодно да купува/продава катерушките си в евро, защото тогава той няма да може да подбива цената на европейските си конкуренти на пазара. Но в България, по стара традиция, всеки мисли само и единствено за своя собствен интерес, а не за благото и за националния интерес на държавата ни.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Миличък Капитал, само 2-3 уточнения в стремежа си да ви моля да поднасяте истината:

    1. Минските споразумения всъщност са две.
    2. Не са "от 2014 г". През ември 2014 г е поставена преговорната рамка и се брои за първо споразумение, но от него не произтича абсолютно нищо, а същественото - второто - е от февруари 2015 г;
    3. Минските споразумения не са "с Русия", а са между Киев и самопровъзгласилите се ДЛНР. Бившият украински президент Кравчук и руският посраник, които освен лидерите на ДЛВР и предстевител на ОССЕ подписват документа като гаранти за изпълнението му.
    4. Минското споразумение от февр. 2015 г е съпътствано от Декларация на държавните ръководители на Украина - Порошенко, Русия - Путин, Франция - Макрон и Германия - Меркел, в поддръжка на договореното. По-късно СС на ООН излиза също с резолюция в подкрепа на Минск 2.0

    В този смисъл внушението, че това е споразумение "с Русия" и затова е хубаво, че не се е случило, е подвеждащо и не ви прави чест.

    За любознателните качвам линк към пълния текст на документа.
    Тъй като е в сайта на забранената в БГ Руска информационна агенция Новости, ще могат да го видят само тези (малко е парадоксално), които имат абонамент за американски VPN:

    https://ria.ru/20150212/1047311428.html

    Нередност?
  • 3
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Малко уточнение докторе-Френския президент(тогава) е Франсоа Холанд,а не Макрон :). Пропусна още че многогратноте заявления и десйтвия на Киев(уморихме се да броим колко пъти), че няма да изпълнява Минските споразумения и не са в неин интерес.
    Иначе Минските споразумения изпълниха целите за които бяха подписани-да подготвят Украйна и Русия за предстоящия конфликт.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#3] от "kapitalcho":

    Пусти Макрон! Залепил ми се е на езика. Абсолютно си прав. Извинявам се.

    Минските споразумения, година след преврата в Киев, бяха опипващ опит на Москва, без директно да се намесва - , да защити руското етническо неселение в Изт.Украина, срещу което Киев бе хвърлил армията и нацибатальоните. И опит зад това да се убеди да застане и Запада в лицето на ОЛАНД, Меркел и СС на ООН.

    Всъщност Минската договореност беше Донецка и Луганска области да получат щирока автономия В СЪСТАВА на Украина! Неприемливото за Киев бе, че ако стане така, двете автономии ще гласуват против желанието на властите да присъединят Украина към Нато.

    В този смисъл Минск II не е подготовка за война, а доколкото бе възможно тогава, опит да се избегне войната. И пак стигаме до крилатата фраза, че който не желае Лавров, получава Шойгу...

    P.S. В горния пост ми убегна името на руския представител, подписал споразумението на 12.2.2015 г. Това е посланикът в Украина Михаил Зурабов.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал