🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заразителят на корта

Григор Димитров попадна в епицентъра на разпространение на COVID-19 сред тенисисти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-добрият български тенисист Григор Димитров попадна в епицентъра на разпространение на коронавирус по време на демонстративните турнири в бивша Югославия, организирани от лидера в световната ранглиста Новак Джокович. Във времена, когато епидемията ту намалява силата си, ту я увеличава, но не е приключила, двамата усилено се опитваха да покажат, че няма нищо страшно. Обаче се оказа, че има и че е твърде рано да се организират тенис събития, без да се спазват елементарни изисквания за лична безопасност.

Забавленията тип "хахо-хихо" започнаха в Белград, където преди първия турнир от веригата "Адрия тур" Димитров и Джокович участваха в приятелски футболен мач. По-късно в Задар двамата показваха умения и в баскетбола заедно с Александър Зверев, Марин Чилич, Борна Чорич и други звезди на тениса. Но ден по-късно Димитров се оттегли от срещата от тенис турнира срещу Педжа Кръстин, защото се почувствал зле. А след още един ден от Монако долетя новината, че е заразен с коронавирус. От веселбата пострадаха още самият Джокович, жена му Йелена, Чорич, още двама тенисисти, както и физиотерапевтът и треньорът на българина. Истерията се пренесе и в Хасково, където Димитров се беше прибрал за няколко дни и се беше срещал с фенове и местни обществени фигури.

Още по време на турнира в Белград се появиха критики, че не се спазват елементарни противоепидемични мерки. Тенисистите са излизали на клубове и ресторанти и не са спазвали никаква социална дистанция. "Мисля, че всички са виждали кадрите от Сърбия, какво се случи там. Така че за мен не е изненада, че няколко играчи са се заразили с коронавирус там. Какво мисля? Известна доза тяхна вина, разбира се", написа световната №7 в тениса Кики Бартенс. Английският вестник The Independent запита "Що за глупаво поведение?", а The New York Times определи организацията на "Адрия тур" като безотговорна. В Сърбия медиите се опитваха да разберат откъде е тръгнала заразата. B92 твърди, че и в Сърбия, и в Хърватия Димитров е отказал да бъде тестван.

Бащата на Джокович Сърджан директно обвини българина: "Защо стана така? Вероятно защото е пристигнал човек, който е бил болен. Никой не знае откъде. Той не е бил тестван. Той се тества след това на друго място. Според мен това нещо не е наред. Какво да правим? С поведението си той нанесе огромна щета на Сърбия и Хърватия, както и на семейството ни."

Мениджърът на българина Георги Стоименов твърди, че клиентът му е долетял след триседмична изолация в САЩ и никой не му е предлагал тестване. Но призна, че дисциплината не е била такава, каквато е било необходимо. Поне сега е ясно, че балканците и спортистите (или и двете в комбинация) са също толкова застрашени от заразяване, колкото и всички останали.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bokoci avatar :-|
    bokoci
    • + 1

    Организацията на г-н Новак Джокович беше на изключително ниско ниво. Това все пак е разбираемо, при условие, че още април той заяви,че не би се ваксинирал за каквото и да е било. Сега с обвиненията към Григор нещата станаха мега грозни.

    Нередност?
  • 2
    bobyys avatar :-|
    Димитър Мачев

    Нали на всички новопристигнали се прави тест, ако ли не на всяко активно мероприятие, излиза, че най - популярния тест " PCR тест " не става, е и на какво да вярваме, ами ако е маркер за вируси и пак не става...

    Нередност?
Нов коментар