🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЧРД, 6i6i

40-ият рождения ден на Делян Пеевски предизвика серия от пърформанси и акции в София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Казват, че 40-ияг рожден ден не се празнува. Вероятно и депутатът от ДПС Делян Пеевски си е мислел така. Но да ознаменуват "светлата дата" решиха протестиращите, които искат оставката на Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и правителството на ГЕРБ, "Демократична България" и укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков.

Първо "МлаДа България" подкани протестиращите пред Министерския съвет на 27 юли да издигнат на площада плакати, с които да поздравят депутата за рождения му ден, под надслов "Картичка за Шиши". (Прозвището Шиши за депутата от ДПС беше официализирано, след като премиерът Бойко Борисов миналата седмица обясни на пресконференция, че половината от служебния кабинет на президента Радев бил назначен от Шиши. След това на въпрос на "Свободна Европа" кого визира като "Шиши" министър председателят правителственият пресцентър отговори "Делян Пеевски".)

"ЧРД, Шиши. Нека всичко, което ти пожелава народът, да се сбъдне", включи се и от Дубай със съобщение в профила си във "Фейсбук" и Васил Божков. Той дори публикува телефонния номер на депутата с покана който желае да го поздрави.

"Демократична България" пък ознаменува рождения ден на Пеевски, като залепи върху табелата на сградата на Министерството на икономиката плакат "Министерство на Пеевски" и "Ministry of 6I6Inomy". Съпредседателят на коалицията Христо Иванов разказа във видео как Бойко Борисов е направил подаръци на депутата от ДПС чрез фирми, близки до него, в размер на 500 млн. лв. през държавната Българска банка за развитие, което е една трета от кредитното портфолио на ББР при три-четири пъти по-изгодни условия от останалите кредитополучатели.

След като дни наред протестиращите в триъгълника на властта замерваха сградата на Министерския съвет с тоалетна хартия, пъдпъдъчи яйца, домати, семки и бонбонки, осигурени от протестиращи, нарекли себе си "Отровното трио", ден преди рождения ден на Делян Пеевски те хвърляха по правителствения билдинг свински уши. Акт, който не показва особено добър вкус и много наподобява на демонстрациите в подкрепа на лобито на Делян Пеевски в съдебната система преди няколко години, когато очевидно платени мутри търкаляха одрани агнешки главички по улицата. За организатор на проявата тогава се смяташе че е Любена Павлова. По-късно тя стана съпруга на бившия прокурор и сега адвокат Петьо Еврото, главен герой в разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета". В него се разказва как с помощта на специализираната прокуратура и МВР се превземат фирми и се присвояват пари. Накратко, всички са оплетени като... хм... като нещо сложно.

Иначе и самият Васил Божков, който също имаше рожден ден в сряда, стана обект на честитки. Протестиращи младежи излязоха с плакати "Ч.Р.Д. Череп, ти си добър математик, прави си сметките без нас!" и други подобни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kui21556245 avatar :-@
    Viktor Ivanov

    Честит да му е рождения ден на този.... Бих му пратил пожелания от https://xn--80aandmqpdi1b8j.net/ ама той заслужава друго!

    Нередност?
Нов коментар