🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изпаднал от портрета

Македонският премиер Ковачевски беше изрязан от групова снимка на Кирил Петков с Антъни Блинкен

Македонският премиер Димитър Ковачевски (вляво) и българският му колега Кирил Петков
Македонският премиер Димитър Ковачевски (вляво) и българският му колега Кирил Петков
Македонският премиер Димитър Ковачевски (вляво) и българският му колега Кирил Петков    ©  Юлия Лазарова
Македонският премиер Димитър Ковачевски (вляво) и българският му колега Кирил Петков    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Какво е изпаднал македонец? Димитър Ковачевски след намесата на информационната служба на правителството на България." Така излиза от минискандала, който се разрази миналата седмица. По време на Конференцията за сигурност в Мюнхен Кирил Петков се снимал с "неговия приятел" премиера на Северна Македония и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, застанал между двамата балканци. Посланието е недвусмислено - вземете се разберете най-сетне.

И докато Ковачевски публикува пълната снимка в социалните мрежи с коментар, че на "сърдечната среща държавният секретар на САЩ е изразил пълната си подкрепа за диалога и приятелството между Северна Македония и България и споделил искреното си желание да види двете страни заедно", часове по-късно някой в екипа на Петков реши да изреже македонския премиер нескопосано от снимката, оставяйки рамото му, и да я използва в публикация, че партньорите на България я подкрепят в борбата с корупцията.

Подигравките в мрежата не закъсняха, а с тях и реакцията в Северна Македония. "Новите ветрове на приятелство с България, които правителството анонсира, отвяха Ковачевски от снимката с Петков", се казва в изявление на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която видя тежко унижение за македонския премиер. "Петков удари ножица на македонския премиер", коментираха бурята в чаша вода "Стандарт". Македонската реакция и подигравките в мрежата успяха да вкарат правителството в обяснителен режим. От правителствената пресслужба коментираха пред bTV, че снимките, публикувани от премиера, са пристигнали директно от европейските институции и се проверява каква е причината Ковачевски да бъде изрязан. Досущ като в "Репортаж за трите хаш" на Валери Петров, налице е, явно, "враж, твърде подъл саботаж!"

И докато "скандалът" около снимката още тлееше, Петков публикува нова снимка, на която си е стиснал ръката с Ковачевски с коментар, че "той и Димитър" вярват във възможността за взаимно уважение, зачитане на правата на двете държави и просперитет, напук на злонамерените езици. Новата публикация на Петков "нито е оправдание, нито обяснение, нито извинение за случката. По-скоро дори създава усещането за индиректна критика, че медиите търсят "под вола теле" и че критиките идват от "злонамерени страни", които пречели на светлото бъдеще на народите на България и Северна Македония", коментират от Offnews новата снимка на премиера. А колажите, в които Ковачевски е изрязан и от новата снимка, не закъсняха.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 1

    Развитите западни демокрации си избират политици, които са учили за това с години. Тук чужи сили ни слагат свои случайни ибрикчии* за 2 месеца сравнително мирно и без да си дават много зор. Важно е да има хубава усмивка и да повтаря списък с опорки, които му спуснат рано сутрин по имейла. Дали си продавал плавници или пробиотици какво е значението. Станишев беше много подготвен след две управления и видяхме до къде я докара с Орешарски. Какво остава за Киро. Последният говори непрекъснато за борба с корупцията, но скоро ще видите как тази корупция у нас взима размери каквито никога до сега - от най-ниските до най-високите нива. От дърводобива до енергетиката, по митниците, ДДС измами, контрабанда, престъпност, от администрацията до пътните полицаи и т.н.

    *ибрикчия - Прислужник, които участва в ритуала на подмиването – подлива вода с ибрика, подсушава с кърпи задните части на господаря си, пръска го с ориенталски аромати.

    Нередност?
Нов коментар