НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Фалшив романс по БНТ

Подвеждаща снимка на обществената медия роди фалшивата новина, че Кирил Петков и Лена Бориславова се държат за ръце

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Краят на кабинета "Петков" за мнозина носи куп тревоги - политическа криза, възможна геополитическа крачка назад към "Газпром", потенциалното завръщане на бял кон на политиците от корупционния модел. Но във вторник, деня на официалното предаване на властта на служебния кабинет, десетки хиляди българи във Фейсбук се вълнуваха от къде по-фундаментален въпрос: наистина ли бившият премиер Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова се държат публично за ръка в Министерския съвет?

Отговорът е - не, разбира се. Вълненията бяха предизвикани от подвеждаща снимка, която БНТ публикува във Фейсбук. Кадърът е засякъл позиция на ръцете на Петков и Бориславова една пред друга и създава измамно впечатление, че те се държат за ръце. Че това не е така, се вижда ясно и от видеото от събитието, и от други снимки, отрекоха го и десетки присъствали на церемонията журналисти. Авторката на снимката също потвърди пред "24 часа", че става дума за зрителна измама, и то само на един от многото кадри, които е направила.

Някак обаче точно този един кадър се озова самостоятелно в профила на БНТ и престоя там достатъчно дълго, за да запали социален гняв и да създаде фалшиви новини. Заглавия от типа "Кирил Петков и Лена Бориславова напускат МС, хванати за ръце" потекоха в кафявите сайтове и медии, хранещи се от ГЕРБ и ДПС. Едва след това БНТ добавиха и други кадри от церемонията, на които вече се вижда истината.

Разбира се, възможно е да става дума за неволна грешка. Възможно е телевизията да не е искала умишлено да компрометира премиера; да не е искала да подчертае вредното клише, че има ли млада и красива жена във властта, значи е любовница на шефа; да не е търсила евтина сензация. Но извинение от БНТ така и не дойде, а това съвсем не е единственият казус със съмнения за манипулация от страна на медията при управлението на Емил Кошлуков.

От СЕМ, които преди месец не успяха да изберат нов директор на БНТ и оставиха Кошлуков на поста въпреки изтеклия му мандат, формално нямат отношение и права да регулира съдържание в сайта и социалните мрежи на БНТ. Но пък пред Mediapool председателят на Съвета Соня Момчилова (от квотата на президента Радев) дори подсили фалшивото внушение, като каза, че "може да са се докоснали неволно, животът е лукав драматург".

Снимката на БНТ всъщност не получи случайно толкова голям отзив. Почвата бе подготвяна месеци наред от нечистоплътни медии, които атакуват Петков, включително и с твърдения, че има връзка с началника на кабинета си. Снимката на БНТ окрили армията във Фейсбук от тролове и обикновени морализатори, които първо издават присъдата, а след това търсят фактите. Имаше обаче и много, които видяха друга картина и поставиха на БНТ диагнозата "Надминахте жълтите вестници!"

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sgz48646846 avatar :-?
    sgz48646846
    • - 5
    • + 2

    Хубаво, но какво правим с видеото от едно друго стълбище, където пак се породиха въпроси коя ръка къде се намира? Там разбрахме само, че "близките ни подкрепят напълно", ама нещо немаше грантаджийски рев и опровержения? Защо така бе?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 1

    Джейн, впиването на служители от Икономедия в акцентирането на служебния роман на двамата от фотото е елементарен опит чрез заклеймяването на ровенето в чаршафите им да се измести темата от
    разгромното министерстване на онзи с панталона.

    Дали Киро е държал Лена Б за ръка на изпроводяк, дали и как ще си продължат отношенията в незнайни квартири или на свещи в петзвездни хотели не интересува никого с акъла си.

    Вместо това чета, че като следствие от недъгавото Киро-Асеново-Лениново Б управление :
    а) токът за клиниката ми скача с 60%;
    б) газ за последното тримесечие няма договорен;
    в) зърнарите държат реколтата в силозите и не продават;
    г) торовият завод в Димитровград е спрял производство заради цените на енергоресурсите. А те могат да се приемат за ниски в сравнение с задаващите се.

    Та, Джейн, мила клюкарко, споделяй наблюденията единствено със себеподобните си на Иван Вазов 30.

    Нередност?
Нов коментар