🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Език мой, враг мой

След неприемливи изказвания към жените, жертви на насилие, Вежди Рашидов напуска политиката

Талантът на Вежди Рашидов да излиза сух от водата може досега да му е вършил работа пред политици и бизнесмени, но поредното му стъпване накриво премина границата на търпимост на обществото
Талантът на Вежди Рашидов да излиза сух от водата може досега да му е вършил работа пред политици и бизнесмени, но поредното му стъпване накриво премина границата на търпимост на обществото
Талантът на Вежди Рашидов да излиза сух от водата може досега да му е вършил работа пред политици и бизнесмени, но поредното му стъпване накриво премина границата на търпимост на обществото    ©  Юлия Лазарова
Талантът на Вежди Рашидов да излиза сух от водата може досега да му е вършил работа пред политици и бизнесмени, но поредното му стъпване накриво премина границата на търпимост на обществото    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Умението на Вежди Рашидов да минава между капките на всеки скандал, в който е замесен, в комбинация със способността бързо да се нагажда спрямо силните на деня му помогнаха в извайването на целия му политически път досега. "Има и сега закони. К'во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са (неясно) години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна", каза Рашидов на неизключен микрофон във вторник и думите станаха достояние на всички.

Талантът на Вежди Рашидов да излиза сух от водата може досега да му е вършил работа пред политици и бизнесмени, но поредното му стъпване накриво премина границата на търпимост на обществото, срещна остри реакции от НПО и доведе до протест. Неприемливите му изказвания по адрес на жените, жертви на домашно насилие, и омаловажаването на проблема точно по време на почивка от обсъждането на промените в Закона за защита от домашното насилие отблъснаха дори и ГЕРБ, които се разграничиха от него.

Неприемливите изказвания на Рашидов отблъснаха дори и ГЕРБ.

Този път и добре познатият похват на съжаление и извинение от страна на Рашидов не помогна и в крайна сметка на 9 август той подаде оставка като депутат и обяви, че напуска политиката. Без изненади, като негов защитник се изяви Валерия Велева от "Епицентър", която в познат патетичен стил възхвали смелостта му. "Историята познава много примери на мигове, в които изречената истина звучи като кощунство за тези, които я чуват, макар и да я осъзнават. Ето това се случи и с Вежди", заключи тя.

"Ай да ми извъртиш една баница, а...?", коментира във фейлетон в. "Сега".

Отвъд таланта му на скулптор и художник още в края на 90-те години той изгражда близки връзки с "Мултигруп" на Илия Павлов, което му носи и титлата "главен мултак на републиката". Кой да предположи, че това бутафорно прозвище ще се превърне в предсказание и няколко години по-късно Вежди Рашидов действително ще заема няколко от най-високите държавни длъжности в България. Пътят му от мултак през министър на културата в две правителства на ГЕРБ до председател на 48-ото Народно събрание е осеян със завои, предприемани според това накъде духа политическият вятър. От изявен критик на ДПС с изкачването му във властта отношенията им се затоплят, а Делян Пеевски, наречен от Рашидов пред "Дневник" през 2013 г. "вреден човек за българската държава", по време на пандемията се превърна в "най-големия дарител" и Рашидов категорично заяви в ефира на bTV: "чест му прави".

Неравности също има по пътя, които той успешно преодолява всеки път. Например през 2005 г. беше арестуван за побой над полицай, през 2016 г. заплаши журналист на БНТ заради критичната му позиция, а през 2021 г. мина на червен светофар и предизвика ПТП, но само няколко месеца по-късно прокуратурата реши да прекрати разследването.

Хъшлашкият език на Вежди Рашидов е известен на всички политически формации и вероятно подобен тип изказвания не са прецедент за него. Затова ако репликите му не бяха станали публично достояние, той по всяка вероятност щеше да продължи кариерния си път, в който вместо да рисува - псува.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 7
    • + 9

    Вежди просто припомни историята феминисткото движение Ме too и амнезията, която го породи.
    Т.е. каза истината. А че истината не влиза в рамките на политкоректността, не е проблем на истината.
    Днешната БГ политика отхвърля личностите и брани. плужаците.
    Това е тревожно.

    Нередност?
Нов коментар