🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо Черно море "светна" от Космоса

Тюркоазеният оттенък се дължи на цъфтящия фитопланктон

Йоанна Иванова
от Йоанна Иванова
24215 прочитания

Фотошоп или реалност? Такава дискусия сред потребителите събуди снимка, която НАСА наскоро публикува във фейсбук профила си. Макар на нея да се вижда самата планета Земя, изображението изглежда като от друг свят. Причината - "светещото" Черно море.

Придаващите блясък на морето тюркоазени вихрушки обаче съвсем не са добавени допълнително. Всъщност обяснението е много по-просто.

В Черно море живее фитопланктон от вида Coccolithophores. Това е микроскопичен планктон, покрит с калциев карбонат, който отразява светлина. Kогато е в период на цъфтеж, покритието го прави лесно забележим дори и от Космоса.

Според океанолога към НАСА Норман Кюринг, тазгодишният цъфтеж на Сoccolithophores в Черно море е един от най-обилните през последните години. Макар животът на отделните микроводорасли да е едва няколко дни, самото цъфтене на големи групи от тях може да продължи до няколко седмици.

Освен че предизвиква тюркоазеносиния оттенък, фитопланктонът е интересен и по ред други причини. Също като почвените растения тези микроводорасли могат да превръщат въглеродния диоксид в кислород, а също така поддържат биоразнообразието в морската екосистема.

Само в Черно море?

Самият вид Сoccolithophores е разпространен в целия Световен океан. Само в Тихия океан учените са идентифицирали над 90 подвида.

"Важно е да запомним, че при цъфтеж не всеки фитопланктон прави водата по-светла", коментира Кюринг, цитиран от НАСА. Други представители на вида притежават пигменти, който "оцветяват" водата в червено, кафяво или дори жълто. Според Кюринг кремъчните водорасли например, които също вирят в Черно море, имат точно обратния ефект - при цъфтежа им водата става по-тъмна.

Как се заснема движение от Космоса?

Може би противниците на идеята, че това е истинска снимка, донякъде имат право. Всъщност изображението представлява няколко кадъра, съчетани в едно. Снимката е заснета от т.нар Moderate Resolution Imaging Spectoradiometer, или просто MODIS.

Това е сателитен сензор със средна резолюция, който се задейства през по-големи времеви интервали. Заснетите кадри се налагат един върху друг във вид на мозайка и се използват в най-различни научни сфери, включително океанологията. По този начин MODIS е успял да улови цъфтежа на фитопланктона и да проследи развитието му.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • + 3

    Дайте да го обсъждаме това още два месеца.
    И ако може само това, че е най-важното...

    Нередност?
Нов коментар