🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сутрешен блок: 21 юли

Полиция разпръсква ромите, които се опитват да попречат на премахването на къщите им в Стара Загора; Загубата на НЕК двойно по-малка от очакваната; Развод в партията на Бареков; Телеком бизнесът увеличава инвестициите си; ООН настоява за прекратяване на огъня в Газа;

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Максимални температури за страната днес:

София 30°

Пловдив 33°

Варна 31°

Бургас 30°

Русе 33°

Благоевград 33°

България 

Полиция и багери влязоха в ромския квартал на Стара Загора. Полиция разпръсна събралите се жители на квартал "Лозенец" в Стара Загора, за да осигури достъп на багерите, които ще събарят незаконни къщи тази сутрин. Над 100 униформени дойдоха в района, където хората бяха образували своеобразна барикада. Навлизането на полицаите беше съпроводено от писъци на жени и плач на деца. Местните се опитват да попречат на акцията по събарянето. Общината в Стара Загора планира принудителното премахване на 55 къщи от ромския квартал. (Дневник)

Развод в "България без цензура" "Николай Бареков не е истинският лидер на "България без цензура". Той се оказа просто една марионетка, задействана и ръководена всекидневно от депутата от ДПС  Делян Пеевски." Това обяви в открито писмо до медиите Ангел Славчев, зам.-председател на партията, оглавявана от бившия тв водещ. Той заяви, че напуска формацията, като обвинява досегашния си съратник, че е в тъмни връзки с ДПС и че се е опитал да му оказва натиск чрез заплахи. Лидерът на ББЦ Николай Бареков на свой ред върна удара, като каза, че с поведението си Ангел Славчев обслужва Бойко Борисов и Лютви Местан. В съобщение на партията се казва още, че познатият от февруарските протести Славчев отдавна практически не е член на партията, тъй като се опитал да гради паралелни структури. (Mediapool, Капитал Daily)

Държавата предвижда разселването на 2000 бежанци в страната. До края на годината българските власти възнамеряват да разселят из цялата страна 2000 чужденци, които са получили бежански и хуманитарен статут. Това е записано в годишния план на правителството по националната програма за интеграция на бежанците. Документът трябва да бъде приет на заседание на кабинета в сряда. На него ще бъде одобрено и финансирането, което ще бъде само за 6 месеца. Разселване на хората със статут е залегнало в приетата вече стратегия за интеграция на лица, получили международна закрила до 2020 г. Документът предвижда всички общини да поемат отговорност за бежанците, а не както досега, само 3-4. Общините ще декларират сами колко души могат да приемат. Ако няма желаещи, разпределянето ще става служебно от Националния съвет за миграция и интеграция, който ще се създаде към социалното министерство. (Сега)

Загубата на НЕК - двойно по-малка от очакваното. Ако предварителните разчети към май показваха отрицателен финансов резултат в размер на 334.2 млн. лв. за Националната електрическа компания (НЕК), то според одитираните данни загубата е 142.2 млн. лв. Това показва отчетът на дружеството за 2013г., публикуван в Търговския регистър. Свиването на загубата е резултат основно от корекция на разходите за закупуване на електрическа енергия, показва сравнението между предварителния и одитирания отчет. Той показва още спад на продажбите на обществения доставчик, съпоставим със свиването на потреблението в страната, срив на износа с повече от 25% и увеличение на задълженията към Българския енергиен холдинг (БЕХ) с повече от половин милиард лева за една година. (Капитал Daily)

Бизнес

Телеком бизнесът планира увеличаване на инвестициите си. Двете най-общи тенденции на телекомуникационния пазар в България през 2014г. ще бъдат по-малки приходи, но повече инвестиции. Това са изводите от годишния доклад за състоянието на сектора на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Според анализа общите инвестиции на компаниите от бизнеса в България за 2014 г. ще бъдат 624 млн. лв. Това е първото увеличение на сумата от три години - за 2013 г. тя е била 524 млн. лв., което е с 4% под тази за предходната година. Безспорно най-голямо вложение в бранша се очаква да направи "Глобул", чийто нов собственик Telenor предприе цялостна подмяна на мрежата. (Капитал Daily)

Комисията за финансов надзор блокира проект за увеличение на капитала на "Спиди". Комисията за финансов надзор (КФН) блокира проекта за увеличение на капитала на една от малкото български компании, решили да излязат на стагниращия капиталов пазар в кризата. Регулаторът отказа да потвърди изготвения за целта проспект на най-голямата куриерска компания в страната "Спиди" със странни аргументи. Така поставя пречка и пред влизането на френската компания GeoPost, част от групата на La Post, в българското дружество. Според източници от пазара регулаторът е отказал да даде зелена светлина на проекта заради дребни забележки към информацията в документа. (Капитал Daily)

Свят

Най-кървавият ден за Газа от началото на бомбардировките. Поне 100 палестинци са мъртви след най-кървавия ден от началото на двуседмичния конфликт в Ивицата Газа между "Хамас" и Израел. Израелска атака в жилищен квартал е предизвикала смъртта на 67 души само в този район и беше определена от палестинските лидери като "отвратително клане", а от Арабската лига като "военно престъпление". Телата на жени и деца са били разпръснати по улиците на квартала Шеджая, тъй като хората са се опитали да избягат пеша или да се доберат до колите си. Загинали са и 13 израелски войници. В неделя Съветът по сигурноста към ООН е имал извънредна среща в Ню Йорк по настояване на Йордания, за да се обсъди влошаващата се ситуация в Ивицата Газа. Йордания е изготвила вариант за резолюция, в която изразява "сериозна загриженост" за броя на цивилните жертви на конфликта в Газа, включително деца, и настоява за незабавно прекратяване на огъня. (The Guardian)

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 5

    -С писъци и плач се събуди ромски квартал в Стара Загора.Багери и полиция атакуват незаконно построени жилища,местните са издигнали барикади и не отстъпват;
    - Съвета за сигурност на ООН на извънредно заседание за да обсъди влошаващата се ситуация в ивицата Газа.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал