🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горещо лято в Букурещ

Спирането на разследването срещу бившия румънски премиер Нъстасе е притеснителен знак към ЕС за борбата с корупцията

Нъстасе и съпругата му гласуват през 2004 г. Какво ще им донесе тази есен обаче?
Нъстасе и съпругата му гласуват през 2004 г. Какво ще им донесе тази есен обаче?
Нъстасе и съпругата му гласуват през 2004 г. Какво ще им донесе тази есен обаче?    ©  reuters
Нъстасе и съпругата му гласуват през 2004 г. Какво ще им донесе тази есен обаче?    ©  reuters

"Румъния не е научила абсолютно нищо през последните години", не крие разочарованието си Лаура Щефан, експерт по борба с корупцията в неправителствената организация Румънско академично общество.

Телефонният разговор, който водим насред горещите летни дни, е провокиран от не по-малко гореща тема - решението на румънския парламент да спре (за втори път) разследването за корупция срещу бившия премиер Адриан Нъстасе и бившия транспортен министър Мирон Митря. Според Щефан подобен сценарий ще се разиграе и следващата седмица, когато румънският Сенат ще трябва да се произнесе по още едно искане на прокуратурата - дали да бъдат разследвани други двама бивши министри - на труда Паул Пакурару и на икономиката Йоан-Кодруц Шереш. "Да се разреши на политиците да решават дали да има разследване или не е грешка. Те се защитават един друг, действат като група. Парламентът действа като гарант на имунитетите на тези хора, които са разследвани за корупция", възмущава се Щефан.

Решението предизвика сериозни притеснения от възможни санкции от страна на Брюксел, който в последния си доклад недвусмислено заяви, че от Букурещ се очаква да стигне по-далеч в борбата с корупцията, особено с тази по високите етажи на властта. Макар че за разлика от България на Румъния засега не беше спряно финансирането по еврофондовете, в Букурещ едва ли имат основание да са особено спокойни, защото лесно може да ги постигне същата съдба. "Очевидно няма политическа воля да се стигне докрай в този случай. Това не е добро решение", заяви след гласуването председателят на камарата на представителите Богдан Олтеану. Известният румънски политически анализатор Алина Мунгиу Пипиди пък предупреди, че "осигуряването на чадър за заподозрените политици може до една година да вкара Румъния в същата лодка като България".

Други румънци като Лаура Щефан пък са крайни в позициите си. Според нея единственият начин да се реши проблема с корупцията във властта е Брюксел да наложи финансови санкции на Букурещ. "За съжаление в Румъния, също както и в България, е много трудно да се дисциплинират хората без наказания", споделя тя. Съмненията за корупция срещу Нъстасе и членове на неговия кабинет, управлявал от 2000 г. до 2004 г., са известни отдавна, но до момента те умело се крият зад имунитета си като бивши служители в правителството и настоящи депутати. Още преди две години материалите на прокуратурата показаха, че Нъстасе може би е придобил незаконно 1.4 млн. долара, най-вероятно взети като подкуп за осигуряването на държавни постове на определени лица, както и за неправомерна продажба на държавни имоти. Оправданията, че това е получено наследство от починала леля на съпругата му, не бяха особено убедителни. В крайна сметка въпреки твърденията му, че е жертва на чисто политическа игра, заради обвиненията Нъстасе трябваше да напусне лидерския пост в партията си, но не и депутатското си място. Скандалът не му попречи да обяви намерението си отново да се кандидатира за президент на следващите избори.

Прекратяването на разследването срещу него беше предшествано и от друго скандално решение - ползващият се с добро име в Брюксел шеф на румънската Национална дирекция "Антикорупция" Даниел Морар беше освободен въпреки очакванията, че ще му бъде даден нов мандат. Говорителят на Европейската комисия Марк Грей заяви, че "възстановяването в длъжност на Даниел Морар е тест за реформирането на румънските власти". Заговори се и за нови правила при избора на неговия наследник. "Това е тъкмо обратното на препоръките от доклада на ЕС, а в същото време правителството иска до средата на 2009 г. да бъде прекратен мониторинга на Румъния. Мисля, че това ще е, меко казано, неприемливо за Брюксел", смята Щефан.

Темата за корупцията и случаят с Нъстасе и неговите министри очевидно ще разгорещява все по-силно страстите в Румъния, където предстоят парламентарни избори тази есен. Единствената надежда е в променената избирателната система, гласуването ще е мажоритарно, обяснява Щефан. Но и тя не е сигурна доколко това ще помогне да бъде вдигнат чадърът срещу висши политици като Нъстасе.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    ъъм

    Същите нагли смешковци

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Nikola Yordanov - psychologist

    Без да оправдавам нашите грешки искам да кажа, че и в другите страни много неща не стават без наказание. (Или започват да стават без наказания след доста дълъг път на строги наказания.) Общо взето човек се променя или за да получи награда (в пъти, не в проценти, по-голяма от доесгашните), или за да избегне наказание (много страшно и непосредствено - война, катастрофа или отнемане на деца, а не лечение на белия дроб след 20 години пушене).
    Какво мислите е наказанието за БСП и ДПС, които си имат твърди електорати, гарантирано участие в местната власт и парламента и големи шансове за участие в коалиционни правителства? Ами никакво.
    Могат да бъдат наказани, ако им се беше сринал рейтинга под 4%.
    Ама не е.

    Нередност?
Нов коментар