🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В режим S.O.S.

Румъния ще трябва да търси кредит от МВФ или ЕС, за да закрепи икономиката си

Протести за по-високо заплащане белязаха 2008 г. в Румъния<br />
Протести за по-високо заплащане белязаха 2008 г. в Румъния<br />
Протести за по-високо заплащане белязаха 2008 г. в Румъния<br />    ©  Reuters
Протести за по-високо заплащане белязаха 2008 г. в Румъния<br />    ©  Reuters

Добрият приятел се познавал в тежки времена. На румънското правителство изглежда ще му трябват поне двама, за да прескочи някак икономическата криза - Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз.

Разточителната и популистка политика преди изборите в края на миналата година, когато предишното правителство щедро повиши пенсии и заплати, може да струва на Румъния заеми за около 10 млрд. евро според положителния сценарий. Тази седмица финансовият министър Георге Поджа призна в интервю за агенция Ройтерс, че споразумение за заем с МВФ или ЕС трудно може да бъде избегнато в настоящия момент. "Можем да не сключваме споразумение, ако сме сигурни, че положението в икономиката и в ЕС няма да се влоши до края на годината. Но тъй като няма висока степен на убеденост, предпазливостта е за предпочитане", каза Поджа. По признанията на премиера Емил Бок страната има нужда от 5 до 9 млрд. евро външно финансиране, за да оцелее в икономическата криза. Голяма част от тях ще трябва да бъдат заделени за защита на обезценяващата се румънска лея, която изгуби 22% от стойността си спрямо еврото в периода от септември 2008 г. до февруари тази година. Управителят на Румънската централна банка Мугур Изъреску каза в началото на седмицата, че за стабилизирането на леята ще са необходими около 3-4 млрд. евро.

Въпреки че се чуват доста противоположни мнения дали страната наистина има нужда от кредит, или може да се справи сама, в момента реалната дилема на правителството е дали да потърси кредит само от едната институция или и от двете, каза пред "Капитал" източник от банковите среди в Румъния. Президентът Траян Бъсеску и премиерът Бок настояват страната да потърси заем от ЕК, без в това да бъде намесван МВФ, тъй като от фонда вероятно ще наложат изисквания за драстично намаляване на разходите и смаляване на бюджетния дефицит до 1% от БВП. Бок и Бъсеску вероятно се надяват да получат заем от антикризисния фонд от 25 млрд. евро на ЕС, без да им се налага да изтърпят надзора на МВФ. Това обаче е доста съмнително, тъй като ЕС вече даде 10 млрд. евро от тези средства на Унгария и Латвия. Икономическият съветник на Бок, Йонут Попеску обаче призна, че е почти невъзможно да бъде заобиколено споразумение с МВФ. "ЕК иска страните, които търсят помощ от ЕС, да имат споразумение с МВФ." В момента Румъния преговаря и със Световната банка за заем от 1 млрд. евро, с които да финансира бюджетния дефицит. Неговото отпускане обаче пак изисква одобрението на МВФ. "Целта на подобен заем е не да финансира неудържими дефицити, а да коригира евентуалните причини за появата на дисбаланси", обясни изискването в интервю за румънското икономическо издание Business Standard икономистът от Световната банка Каталин Пауна. Според Корнел Кожочару, говорител на Banca Comerciala Romana (BCR), която е най-голямата по пазарен дял банка в страната, споразумение с МВФ е необходимо не защото Румъния не може сама да покрие дефицитите си, а защото то ще даде по-голяма сигурност. "В такива трудни времена е по-добре да се подсигурим със споразумение с международна финансова институция", обясни той пред "Капитал".

Ситуацията в Румъния изглежда доста сериозна, след като миналата година страната имаше бюджетен дефицит от 5.2% от БВП, а политиците все още избягват да кажат категорично как точно ще бъде покрит той. Букурещ рискува и наказание от страна на ЕК, тъй като е надхвърлил определения за страните в ЕС таван от 3%. Според прогнозите на румънския филиал на ING обаче има реална опасност тази година бюджетният дефицит на страната да достигне до 7.3% от БВП, тъй като мерките, предвидени в бюджета, не са достатъчни, за да затворят дупките, създадени от политиката на предишния кабинет. От друга страна, икономиката на страната ще нараства много по-бавно тази година (до 1% според BCR) в сравнение с миналата, когато отбеляза над 7% ръст.

В тази ситуация изплащането на натрупаните задължения ще е още по-трудно. Частният сектор в Румъния ще трябва да плати под формата на вноски и лихви по заеми 9.6 млрд. евро тази година. Задълженията в чужбина на румънските компании достигнаха 33.56 млрд. евро в края на 2008 г. Дълговете на държавата пък са около 40 млрд. евро, повече от половината от които са краткосрочни.

От румънските банки обаче отричат да имат проблеми. Засега. "За момента нямаме проблеми с ликвидността, нямаме проблеми с капитала или финансирането. В случай че имаме такива проблеми, ще разчитаме на финансиране от страна на нашата банка майка - австрийската Erste Bank", твърди Кожочару.

Предвид затрудненията, пред които са изправени финансовите системи в Западна Европа обаче, така оптимистично настроените румънските банки по-скоро ще трябва да се надяват на помощ от правителството и неговите най-верни приятели.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Влад
    • - 2
    • + 1

    Не я мислете Румъния - тя си е добре. Мислете за България - втъваме!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    • - 2

    единствения интересен въпрос е от южната или от северната страна на дунав ще е първия икономически meltdown. това, че ще го има и от двете страни мисля е отдавна ясно.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    добрич
    • - 1
    • + 3

    Не съм икономист и не мога да правя съответните анализи, но Румъния видимо изглежда по-добре от нас! Знам го от личен опит, често пътувам там. А само преди десетина години се срамувахме да ни сравняват с тях..........

    Нередност?
  • 4
    koch avatar :-|
    iviliv
    • - 1
    • + 3

    да наистина са по-добре от бг-то. лично

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Варненски
    • + 2

    Не забравяйте, че между дветеб държави има една огромна разлика и тя се нарича Валутен борд. Независимо, че и тук банките прекалиха с кредитирането, то няма да се отрази на лева по никакъв начин.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Kumanin
    • + 1

    Да по добре са ако говорим за сравнение - румъния сега и българия преди 1878.

    Нередност?
Нов коментар