Неустоимото либидо на властта

Антъни Уинър бе смятан най-силната кандидатура за кмет за Ню Йорк през 2013 г. Докато не се оказа поредният американски политик, хванат в секс скандал

Конгресменът Антъни Уинър си призна през сълзи виртуалните афери
Конгресменът Антъни Уинър си призна през сълзи виртуалните афери
Конгресменът Антъни Уинър си призна през сълзи виртуалните афери    ©  Reuters
Конгресменът Антъни Уинър си призна през сълзи виртуалните афери    ©  Reuters

Вечерните комедийни шоута в Америка отдавна не бяха получавали толкова голям подарък. Членът на Камарата на представителите в американския Конгрес Антъни Уинър не само че носи име, предизвикващо ред щекотливи асоциации (Weiner се произнася както Wiener – кренвирш на английски, което има същите пикантни конотации като на български), но и се оказа забъркан в секс скандал. За да стане още по-жълта историята, повече от седмица политикът отричаше появилите се разголени снимки да са негови и дори заяви в интервюта, че акаунтът му в Twitter, откъдето изтече първият фотос, е бил хакнат. После обаче изведнъж на пресконференция в понеделник Уинър през сълзи си призна, че е пращал голи снимки и e имал онлайн афери с шест различни жени.

Сега конгресменът, сочен до момента за абсолютен фаворит на демократите за кандидат-кмет на Ню Йорк през 2013 г., не само се

Прости с политическите си амбиции

но и е заплашван от собствената си парламентарна група с разследване дали е ползвал неправомерно компютъра и телефона си в американския Конгрес. За капак скандалът идва само единайсет месеца след сватбата на Уинър с Хума Абедин, най-близкият личен съветник на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън (бившият президент Бил Клинтън пък официално венча двойката миналата година). Ако Абедин го напусне, това не само ще бъде краят на брака им, но и ще гарантира на нюйорския политик вечната омраза на могъщия Клинтънов клан.

Уинъргейт, както медиите нарекоха скандала, дойде изненадващо, защото конгресменът досега бе известен като умел комуникатор, който знае как да използва и традиционните, и новите социални медии. Интригата започна, когато на 27 май Уинър, мислейки, че праща снимка лично до 21-годишна студентка, по погрешка пуска снимката в Twitter. Близкия кадър на впити мъжки гащета с видима изпъкналост бързо е изтрит, но не преди един от последователите да я препрати на известния консервативен блогър Андрю Брайтбарт от BigGovernment.com. Оттам жълтата преса поде новината с пикантни заглавия като Weiner’s Pickle (на български нещо като "Киселата краставичка на кренвирша").

Това, което обаче компроментира Уинър в очите на сериозните медии и собствената му Демократическа партия, бе опитът да избяга от ситуацията с неумели лъжи. Политикът първо заяви, че акаунтът му е бил хакнат, после даде интервюта, че не може да е напълно сигурен дали сниманите гащета са негови и чак най-накрая, когато медиите се добраха до 26-годишна самотна майка, с която е имал виртуална връзка, той официално си призна. Публичните сълзи и молби за прошка не само не трогнаха репортерите, но и провокираха открита гавра с конгресмена. Журналистите подхвърлиха въпроси като дали сега ще търси утеха при Арнолд Шварценегер (пресата разкри миналия месец извънбрачно дете на бившия губернатор на Калифорния) и дали е имал ерекция на прочутата вече снимка. Консервативният блогър Брайтбарт междувременно пусна още разголени фотоси на Уинър.

Фактът, че аферите изглежда са били само витруални и никога реално консумирани, сега има малко значение. Уинъргейт се превърна в скандал с по-големи измерения от пикантно-сексуалните.

Междувременно след толкова публично изнесени тайни на политици американците са претръпнали достатъчно, за да не се впечатлят от няколко разголени снимки. Това провинение все пак е далеч от изчезването с дни на бившия губернатор на Южна Каролина Марк Санфърд, за да се срещне с изгората си в Аржентина, плащанията на любовницата от предизборната каса при някогашния кандидат-президент Джон Едуардс или похожденията на Бил Клинтън в Овалния кабинет. Освен това за разлика от другите хванати в изневяра политици в последните години като Санфърд, Шварценегер, Едуардс и бившите вече конгресмени Крис Лий и Джон Енсин, Уинър никога не е пропагандирал запазването на семейните цености като част от политическата си платформа. Преди брака с Хума Абедин той всъщност бе известен като конгресменът-плейбой заради слабостта си към партита, приятелството с холивудски звезди като Бен Афлек и публичните флиртове. Избирателите в либералния щат Ню Йорк пък му прощаваха заради чара и смело заеманите политически позиции.

Гневът точно на либералните поддръжници на Уинър сега обаче може да сложи

Край на публичната му кариера

Досега той бе героят на най-лявото крило на Демократическата партия с шумната си поддръжка за пълно държавно здравно осигуряване, прекратяване на оръжейните сделки със Саудитска Арабия и с опозицията срещу запазването на ниските данъчни ставки за богатите още две години. След признанието му интернет бе залят от коментари на леви блогъри, че ако Уинър не бе лъгал публично, избирателите му след няколко саркастични шегички щяха да прости снимките. В крайна сметка те не смятат себе си за пуритани като републиканците и атаките в пресата дори можеха да втвърдят подкрепата им. За това колко голям е сега гневът на либералните от злепоставянето е показателен фактът, че точно лидерът на демократите в долната камара на Конгреса Нанси Пелоси се обяви за етично разследване на конгресмена. Расте и натискът конгресменът да подаде оставка.

Медиите зад океана пък масово коментираха, че Уинър, както повечето политици, още не е разбрал, че не може да минава метър. Всъщност е по-скоро обратното. Както показват неофициалните статистики, социалните мрежи и новите медии създават твърде много изкушения и лесни възможности за изневери. "Добре дошли в клуба," пошегува се по повод пикантните снимки комикът (и дългогодишен приятел на Уинър) Джон Стюарт. Ако сте щракнали с мобилния си телефон някои свои скрити части или се пратили пълен с обещания SNS, то вие сте част от растяща световна тенденция. И само можете да се надявате да ви се размине. За разлика от Антъни Уинър.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meanmoonshiner avatar :-P
    meanmoonshiner
    • + 12

    "...на 27 май Уинър, мислейки, че праща снимка лично до 21-годишна студентка, по погрешка пуска снимката в Twitter."
    EPIC FAIL

    Нередност?
  • 2
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 11
    • + 19

    Само в християн-талибанска Америка снимката на гащите ти може да бъде проблем за друг, освен за жена ти. И то по-голям проблем от двете войни, които страната води едновременно, пагубните машинации на управляващата класа и икономическия залез на империята.

    Нередност?
  • 3
    the_top_dog avatar :-|
    незнайния войн
    • - 1
    • + 18

    До коментар [#2] от "gradinko":

    Абсолютно си прав...
    А в християнско-демократична България дори да беше изпратил снимка на к...ра си, на никой нямаше да му направи впечатление.

    Не знам, кое е за предпочитане. Фалшивия, "производствен" морал или тоталната липса на такъв ;-)

    Нередност?
  • 4
    xepo avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#3] от "незнайния войн":

    Доста добре казано...

    Тук е доста по-добре в това отношение - нищо не може да ни трогне вече...

    Нередност?
  • 6
    the_top_dog avatar :-|
    незнайния войн
    • + 7

    До коментар [#5] от "gradinko":

    Не бе пич... Понеже от едни гащи то направи проекция за манталитета на цялата американска нация, аз затова ти отговорих също по общо. Не става въпрос дали ще си снима к...ра, гъза, или каквото и да е...

    Просто споделям наблюденията си за БГ морала...

    Ще ти дам пример... Влез в някой от сайтовете за запознанства в България. Там дали ще правиш секс вечерта се решава в периметъра очертан от въпросите:

    1.Ходиш ли на фитнес?
    2. Каква кола караш ?

    Казвам ти го от личен опит.

    Нередност?
  • 7
    alfanero avatar :-P
    alfanero
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#5] от "gradinko":

    И двата ти коментара са меко казани глупави и неуместни.Ако беше чел внимателно щеше да разбереш,че хората щяха да му простят снимките и задявките,ако не беше лъгал така нагло и безочливо.За разлика от България,където вече на никого не му прави впечатление,че го лъжат всеки ден по няколко пъти най-нагло...

    Нередност?
  • 8
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 1
    • + 4

    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Неустоимото либидо на властта
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Много сполучливо заглавие ! Това либидо на властта - така характерно за пишман-левичарчетата по света , веднъж добрали се до нея.
    Този Уинър - типичен представител на "хайверено-лимузинено-шампанизираната" Левица , доказва за сетен път , че левичарът се интересува САМО от властта и от нищо друго , защото едва тогава му се отдава въможността за повече и много повече богатство , секс и привилегии.
    Примери? Колкото щеш:
    Уйлям/Бил/ Клинтън , Франсоа Митеран , примиерката му - Едит Кресон , продажния му син , лакомия Бетино Кракси , още по-лакомия Герхард Шрьодер , продажния Джордж Галуей , нерезът Д С Кан........
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    ........Досега той бе героят на най-лявото крило на Демократическата партия с шумната си поддръжка за пълно държавно здравно осигуряване, прекратяване на оръжейните сделки със Саудитска Арабия .........................
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    За какво мислите , че този Уинър е поддръжник на пълното държавно осигуряване? Заради едно единствено нещо - осигуряване на електорална подкрепа на изборите , от страна на всички социални отрепки в Америка , с цел добиране до властта.
    А всъщност е толкова загрижен за социално слабите в страната си , колкото за миналогодишния сняг.

    Нередност?
  • 9
    stoyanovstarshi avatar :-|
    Стоянов-Старши
    • + 3

    До коментар [#2] от "gradinko":

    Хехе, да, ама Брейтбарт има снимка, в която Уийнър е сан-кюлот, така да се каже.

    До коментар [#7] от "kokich":

    Точно така. В блогосферата преобладаващото мнение е че ако Уийнър просто беше излязъл и казал: "Да, мои снимки... съгласни пълнолетни хора... не е ваша работа... проблемът е м/у мен и съпругата ми.", сигурно щеше да бъде следващият кмет на Ню Йорк Сити. Лъжите, и контраобвиненията в лъжа (той даже се извини на Брейтбарт) са това, което го обрече.

    Нередност?
Нов коментар