Войната в Афганистан: Само още два бойни сезона

Президентът Барак Обама обяви началото на изтеглянето на американските части

През септември 2012г. войната в Афганистан трябва да приключи или поне вече да не е голям американски проблем. Така накратко може да бъде обобщен планът на президента Барак Обама, обявен пред нацията в сряда вечер.

От следващия месец ще започне постепенно изтегляне на частите на САЩ като до края на 2011г. общо 10 хил. американски войници ще напуснат Афганистан. През 2012г. намаляването на контингента ще продължи постепенно така че до септември следващата година общо 33 хил. души ще се приберат удома. В момента САЩ е представен в мисията на НАТО с най-много войници – 96 хил. от всичките 132 хил.души. 

Това дефакто означава, че Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ISAF) ще имат на разположение още само два бойни сезона – това и следващото лято, за да неутрализират талибаните, тъй като лошите условия в страната не позволяват военни кампании през останалото време. "Ние няма да се опитваме да направим Афганистан перфектно място за живеене, заяви в речта си президентът Обама, Ние няма патрулираме улиците и планините му до безкрай. Това е задължение на афганистанското правителство, което трябва да засили усилията си да защитава гражданите си и да трансформира икономиката от разрушена от войната в поддържаща мира."

След септември 2012г. в страната ще останат само 70 хил.американски военни, твърде недостатъчни за широкомащабни бойни действия. Те ще имат по-скоро подпомагаща функция и ще продължат усилията за изграждане на афганистанска национална полиция и армия, които да поемат сигурността на държавата. В същото време Обама обяви, че ще се търсят и възможности за диалог с талибаните, които, ако са верни сметките на Белия дом, след два силни бойни сезона ще трябва да са с отслабена воля за борба. До края на 2014г. всички останали американски части ще се изтеглят от страната. Среща на НАТО през май следващата година в Чикаго ще координира плановете за изтегляне на останалите държави, участващи в ISAF.

За разлика от обичайния стил на Обама за търсене на баланс, сегашното решение за изтегляне е далеч от опит за консенсус. Президентът открито отказа да се вслуша в съветите на генералите си, поискали продължаване на бойната мисия поне до 2013г. Опасенията им са, че постигнатите успехи в омиротворяването на стараната и в борбата срещу талибаните са твърде крехки и няма как да бъдат затвърдени само с два бойни сезона. Министърът на отбраната Робърт Гейтс пък настояваше изтеглянето да започне с възможно най-минималната цифра, не повече от 5 хил.души.

За Барак Обама решението за мащабно изтегляне обаче е изпълнение на едно от големите му обещания. Когато в края на 2009г. президентът обяви изпращането на допълнителни 30 хил. души в Афганистан, той допълни, че войната няма да трае вечно. Сега след като с ликвидирането на Осама бин Ладен основният повод за интервенцията на НАТО дефакто бе елиминиран, търпението на американските гласоподаватели е на изчерпване. Вече почти ежеседмичните новини за убити войници (общо 1552 души от началото на войната) и годишната цена от 120 млрд.долара направи Афганистан непопулярна тема. Както показа изследване на общественото мнение на Pew Research Center този месец за пръв път повече американци са "за" незабавно изтегляне – 56% срещу само 36% за оставане до стабилизирането на страната.

Не без значение е и фактът, че изтеглянето през септември 2012г. ще е точно преди президенските избори през ноември догодина. В края на 2011г. от Ирак ще се приберат и последните американски части останали на съвещателна и подпомагаща мисия. Така в предиборната битка Обама ще може да представи като изпълнени две от обещанията си – край на войната в Ирак и обозрима мисия в Афганистан.

Въпреки официално обявеното изтегляне на военните части, САЩ обаче по всяка вероятност ще останат силен играч в района, макар и в по-прикрита форма. Нестабилността на афганистанското правителство, непредсказуемостта на съседен Пакистан и възможността за опасен политически вакуум в тази част от света налагат продължаващо американско внимание.

Затова паралелно с традиционните военни операции в Афганистан, ЦРУ и специалните части постепенно изградиха своя инфраструктура, която да продължи да действа след евентуалния край на ISAF. Както изтече информация в американската преса паравоенните части на разузнавателното управление са обучили и финансират специални отряди съставени от афганистанци, които се бият срещу талибаните. В същото време Ленгли има свой собствен ескадрон от безпилотни самолети от типа Predator и за разлика от военновъздушните сили може да ги ползва без постоянен обществен надзор. Неслучайно сегашният главнокомандващ на ISAF ген.Петреъс лобира да бъде номиниран за новоосвободения пост на директор на ЦРУ. Ако бъде потвърден от американския Конгрес, за него войната със сигурност няма да свърши през 2012г.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimiterptsvetkov avatar :-|
    uran
    • + 7

    Иначе Афганистан е впечатляващо място за туризъм. Може би малко безводно.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 4

    Най-добре ще направят да се изтеглят колкото се може по бързо..... афганистанците сами знаят кое как стои и къде....
    Пък друг път да не си слага пръста там където скърца вратата...

    Нередност?
  • 3
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 1
    • + 4

    Не за първи път Америка се проваля и губи война (нито талибаните в Афганистан, нито "Ал Кайда" са унищожени - Осама бен Ладен просто беше наследен от Айман ал Зауахири). След като не са в състояние да задържат позициите си - за какво въобще трошиха пари и човешки животи в афганистанската и в иракската кампании?!!! Американска му работа!

    --------------------------------------------------
    Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от Шеврон на шистов газ в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

    http://www.youtube.com/watch?v=g3h7V5m9JKE&feature=related

    Нередност?
  • 4
    manager avatar :-P
    Зам. Директор
    • + 4

    Моля, моля! Имайте малко уважение към Афганистан!

    Според доайенът на актуализираната БГ история, Историк Историков от гара Искър, завършил академията за "бързоразвиващи" се индивиди, българите са се появили по настоящите земи след миграция на нашите пра-пра-пра родители придошли на глутнции от планината Имеон, находяща се в Северен Афганистан.

    За да не възбуждам съмнения в зрителите на форума, ще се позова на щатския Стейт Департмънт, който е бил намагнетизиран от brand new откритията на водеща група БГ хистерици ("историци"):
    ...the Bulgars came to Europe from their old homeland, the Kingdom of Balhara situated in the Mount Imeon area (present Hindu Kush in northern Afghanistan). LOL

    И съответната ТОЧНА отправка към официалния "Вебсите".
    http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/3236.htm

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 2

    До коментар [#4] от "Зам. Директор":именно щото имаме уважение към Афганитстан, затова съветваме янките да си обират крушите от пра-родината, докато "ходят" трамваите........ както направила и ред други джентълмени преди тях в последните 2300 години

    Нередност?
  • 6
    omniam avatar :-|
    omniam
    • + 1

    Струва ми се, че Барак Обама просто бърза да си изпълни предизборните обещания - за сметка на качеството. Това, че си убил един човек (Осама бин Ладен), не значи, че си унищожил възгледите му ("Ал Каида"). Арабските протести от тази година доказаха, че местните хора са тези, които могат да свалят диктатори и правителства, а САЩ и НАТО показаха, че чужди правителства и коалиции просто губят ресурси. Не че не знам колко ужасни неща са се случвали в Афганистан - но когато местното население предпочита да търпи, вместо да въстане, всякаква чужда намеса би била безполезна.

    Нередност?
  • 7
    chichkovuychev avatar :-@
    Angel Dobrev
    • + 1

    И така последно - КОЛКО АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ ЩЕ ОСТАНАТ В АФГАНИСТАН СЛЕД 2012 И СЛЕД 2014???? 70 000 ИЛИ 35 000???? И няма ли риск, въпреки супермодерното си въоръжение, тези 70 000 или 35 000 да бъдат РЕДУЦИРАНИ /звучи цинично, но очакваемо!/ от талибаните до отчайващо малък брой, който да наложи и тяхната светкавична енакуация в стил "а ла Сайгон"??? Или отново ще има внезапно и до края на 21 век присъствие в Афганистан???

    Нередност?
Нов коментар