Беднякът антикорупционер

Или как един един 74-годишен активист успя да вдъхнови милиони и да постави правителството в Индия на колене

Ана Хазаре - новият Ганди или популист-имитатор?
Ана Хазаре - новият Ганди или популист-имитатор?
Ана Хазаре - новият Ганди или популист-имитатор?    ©  reuters
Ана Хазаре - новият Ганди или популист-имитатор?    ©  reuters

"Границите на Индия ще станат по-солидни от Китайската стена. Ще можем да построим 28 хил. км първокласни пътища като в Париж. Ще можем да направим къщи за 100 млн. души, 1500 университета като Оксфордския и 2000 безплатни болници." SMS с този текст, описващ какво би могло да се случи, ако Индия пребори корупцията и върне нелегално натрупаните милиарди, изнесени в чужбина в тайни банкови сметки, обикаляше страната в края на август. Съдържанието му е показателно за настроенията в Индия. И обяснява защо един 74-годишен активист на име Ана Хазаре и неговият гладен поход срещу масовите подкупи и злоупотреби успя да вдъхнови милиони, да предизвика сравнения с Махатма Ганди и да постави правителството в Делхи на колене.

Корупцията, моят приятел

Третата по големина икономика в Азия има наистина сериозен проблем с корупцията. Само в последната година избухнаха скандали за подкупи и измами, в които бяха замесени парламентът, медиите, строителният сектор, телекомите, минодобивът, болниците, авиокомпаните и спортът (виж карето). Истории като тези за доставките на рула тоалетна хартия за по 80 долара бройката по време на Игрите на британската общност в Делхи миналата година и раздаването на лицензи за мобилни оператори без търг и на смешни цени, ощетило държавата с 40 млрд. долара, са само едрото и видимо лице на корупцията. Тя съпътства и живота на индийците буквално от люлка до гроб. "Плащаме, за да получим свидетелство за раждане и смъртен акт. Плащаме цял живот. И за какво? За неща, които би трябвало да са безплатни," казва пред в. Guardian софтуерният инженер Варун Мишра, един от стотиците хиляди, които демонстрираха в Делхи, Мумбай и други индийски градове в подкрепа на активиста Ана Хазаре.

Показателен за размерите, които е достигнала дребната всекидневна корупция, е сайтът ipaidabribe.com ("аз платих подкуп" от англ.), стартиран през октомври от пенсионирания висш служител в държавната администрация Рагунандан Тонипарамбил. На него вече са споделени близо 13 хил. анонимни лични истории за даване на пари под масата в болници, на пътна полиция, за издаване на паспорти и документи, за регистриране на имоти, за получаване на билети за иначе препълнен експресен влак. Миналата година Transparency International постави Индия на 87-о място в корупционния си индекс (обхващащ общо 187 държави), девет позиции след авторитарен Китай. За мащаба на проблема говори и скорошно изследване на одиторската компания KPMG, според което ендемичната корупция отблъсква чуждестранните инвеститори и е една от най-големите заплахи за икономическия растеж в Индия.  

Не съвсем като Ганди

Всичко това обяснява защо антикорупционната кампания на Ана Хазаре докосна оголен нерв в индийското общество и особено в някои части от него. "Хората, които се включиха, бяха основно от средната класа. Те са дълбоко отвратени от случващото се. И Ана Хазаре успя да хване това", казва пред "Капитал" д-р Гарет Прайс, експерт от британския аналитичен център Chatham House.

Действително в Индия гладните стачки като форма на протест са почти национална традиция (самият Хазаре вече е правил 16 от 1980 г. насам). За пръв път обаче някой успява да привлече толкова внимание и последователи и да се издигне до своеобразна икона. На 28 август след преговори с правителството изгубилият над 6 кг от теглото си, но спечелил силно влияние Хазаре прекрати 13-дневния си гладен протест. Със заплахата, че ще го започне отново, ако управляващите в Делхи не изпълнят дадените пред него обещания.

Безпрецедентният компромис между правителство и активист стана възможен, след като и двете страни отстъпиха от първоначалните си крайни позиции. Кабинетът в Делхи се съгласи да създаде поста антикорупционен омбудсман, за който настояваше Хазаре. Но отказа да направи това до края на август, какъвто срок беше поставил самопровъзгласилият се гуру, както и да даде на новата институция правомощия да разследва премиера и други висши федерални служители.

Така Хазаре не успя да постигне пълен триумф, но победата му е значителна. Тя се дължи на три причини: популярността на каузата, която защитава, личната му история и авторитет и неадекватния и тромав отговор на правителството. То първо се опита (неуспешно) да изкара самия Хазаре корумпиран, след това заподозря американско вмешателство в кампанията му и за капак го арестува в деня, в който бе обявил, че ще започне гладната си стачка. Всичко това само допринесе още повече за образа му на мъченик и засили фурора около акцията му.

Последователите му го нарекоха съвременен Махатма Ганди, опълчил се не срещу колониалното владичество, а срещу тиранията на корупция. Критиците му обаче предупреждават да се внимава със сравненията, защото въпреки аскетизма и белите си дрехи Хазаре съвсем не е светец. Когато например трима мъже от селото му нарушават наложената от него забрана за употреба на алкохол, той ги връзва за колоните на храм и ги бичува с колана си. Същевременно, както посочва пред в. New York Times Аруна Рой, активист за прозрачност в управлението, "тактиката на Хазаре е като тази на Ганди, но духът е друг". Докато националният герой от миналото се бори срещу Британската империя, днешният активист се опитва да изнудва и да диктува закони на демократично избрани парламент и правителство, казват критиците му. Смущаващ е и създалият се около него култ към личността му, както и нелепият лозунг "Анна е Индия и Индия е Анна."

Спорно е и дали лекарството, което той предлага, ще излекува страната от корупцията. Анализатори предупреждават, че исканата от него могъща антикорупционна агенция не само рискува да се превърне в своеобразно Гестапо, но и ще създаде поредната огромна бюрократична машина. Както отбелязва Гарет Прайс от Chatham House, в Индия е "много трудно политик да поведе кампания срещу корупцията, защото усещането е, че всички партии са замесени в нея". Но след като кампанията започна, в една парламентарна демокрация избраните политици са хората, които трябва да я доведат до някакъв резултат, дори и без ефектни и драматични жестове в стил "Ганди".

От скандал на скандал

Има някаква тъжна ирония във факта, че премиерът Манмохан Сингх с неговия ореол на един от най-честните политици в Индия ръководи вероятно най-корумпираната администрация от десетилетия насам. Последната година мина под знака на поредица скандали за подкупи и злоупотреби. Ето някои от тях:

- Кеш за гласове

На 17 март в индийския парламент избухна недоволство, след като Wikileaks публикува грама, описваща как висша фигура от управляващата партия Индийски национален конгрес е показала на представител на американското посолство в Делхи куфарчета с пари, използвани за купуване на депутатски гласове в ключов вот на недоверие през 2008 г. Той беше предизвикан от противоречивата сделка между САЩ и Индия, позволяваща на Делхи да разшири ядрената си програма. Тогава правителството оцеля на косъм при гласуването в парламента.

- Лицензи за теб и за мен

През февруари министърът на телекомуникациите Андимутху Раджа беше арестуван и обвинен, че е продал на безценица и без търг лицензи за мобилни оператори. Според анализатори това е вероятно най-големият корупционен скандал в историята на Индия. Дотук той е струвал три оставки на висши политици, а щетите за държавата от пропуснати приходи се изчисляват на 40 млрд. долара. Сред разследваните са известни бизнесмени и собственици на телевизии.

- Игри за милиарди

Игрите на Британската общност в Индия през 2010 г. бяха засенчени от нещо повече от лоша подготовка и закъснения в строежа на съоръженията. Полицията арестува дузина представители на организационния комитет заради обвинения във финансови измами, а председателят му бе принуден да подаде оставка през януари тази година. През август държавните одитори представиха в парламента доклад, според който подготовката на игрите е била силно опорочена, имало е сериозни нередности при търговете и договорите, а седемте години за организиране на събитието са били пропилени. Игрите струваха 4.1 млрд. долара вместо предварително изчислените 270 млн. долара, а приходите от тях бяха едва 38 млн. долара.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    joro112 avatar :-|
    joro112
    • - 1
    • + 22

    Всяка година държавните служители които изготвят критериите на които трябва да отговарят кандидатите за водачи на МПС , печелят милиони от печатане на листовки, провеждане на измислени от тях курсове и учебни помагала ! За миналата година ИААА са провели 100 000 изпита по теория , похабили са 200 000 листовки, а са задължили фирмите да пазят в архив още толкова , всички закупени от печатницата на служител от ИААА?Министърът казва, че една листовка струва 7,50лв. , в книжарницата е 10 лв. комплекта ? Благодарение на фалшивите критерии на които трябва да отговарят кандидатите за водачи на МПС , само миналата година над 5000 водачи на МПС са причинили ПТП по своя вина , ранили са над 7000 човека и са убили 670 човека ! Защо не са ги върнали да се учат още , щом не са подготвени ? Това не е ли корупция ? Колко още жертви трябва да има по пътищата , за да махнат тези служители ?

    Нередност?
  • 2
    jeg_er avatar :-P
    Тя
    • + 18

    Търси се българският Ана Хазаре. Моля желаещите да кандидатстват на ххх@възроди.България.ком

    Нередност?
  • 3
    angelan avatar :-(
    one4all
    • + 8

    Корупцията е съвкупност от множество фактори - политически, икономически, социални - обособили манталитета на обществото. И докато следваме принципа : "А защо не аз..." и да се опияняваме от благото усещане да си корумпиран повече от другия, стига да имаш тази възможност. Както няма абсолютна истина, така няма и абсолютна честност. Защото ако честност е да спазваш законите, задайте си въпроса, кои са "Честните" създали тези закони?!

    Нередност?
  • 4
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 6

    До коментар [#2] от "Тя":
    Май индийците си търсят своя Хан Крум...
    Пожелавам им късмет, и поне при тях да се получат нещата:)

    Нередност?
  • 5
    akalchev avatar :-|
    Асен Калчев
    • + 1

    Повечето заглавия в "Капитал" ме дразнят с напъните си да бъдат креативни, но за тази статия е много готино заглавието :)

    Нередност?
Нов коментар