🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предупреждението на S&P's внесе смут в Европа

Пазарите се оцветиха в червено, политици и анализатори критикуват решението

"S&P приклещи еврозоната", обяви онлайн изданието на германския вестник Handelsblatt
"S&P приклещи еврозоната", обяви онлайн изданието на германския вестник Handelsblatt
"S&P приклещи еврозоната", обяви онлайн изданието на германския вестник Handelsblatt    ©  Reuters
"S&P приклещи еврозоната", обяви онлайн изданието на германския вестник Handelsblatt    ©  Reuters

Предупреждението на Standart&Poor's, че е възможно понижаване на рейтингите на 15 от 17-те страни в еврозоната, хвърли в смут пазарите. Съобщението дойде броени часове, след като френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел обявиха мащабни планове за промени в учредителните договори в опит да запазят по-строг контрол над страните с прекомерно харчене. Двамата лидери трябва да представят идеите си пред председателя на еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната) Жан-Клод Юнкер в сряда.

След обявяването на решението на S&P's Франция и Германия препотвърдиха готовността си за реформи в еврозоната, предаде BBC. Двете страни обявиха, че договорените в понеделник предложения за промени в договора ще засилят контрола в еврозоната, както и че към момента приоритетът им е да продължат с усилията си за приемането на предложенията, допълва BBC.

Самият Юнкер окачестви решението като "голямо преувеличение и несправедливост". "Не съм разстроен, но съм удивен особено с оглед на значителните усилия за преодоляване на кризата, които бяха положени в последните дни, като например мерките за бюджетни икономии в Италия и Ирландия", коментира той пред германски медии, цитиран от Reuters.

Междувременно борсовата търговия също се оцвети в червено. Към 11ч. българско време водещите индекси в Европа отчитат понижения, предаде dnevnik.bg. Лондонският FTSE 100 спада с 0.20%, парижкият CAC 40 е надолу с 0.22%, а франкфуртският DAX загуби 0.93%. Цената на петрола сорт брент също намаля – с 0.23% до 109.56 долара за барел. Курсът на еврото спрямо долара поевтиня първоначално с 0.4%, но в последствие разпродажбите на общата европейска валута вече бяха ограничени. Към 11 часа българско време еврото се търгува за 1.3377 долара, посочва dnevnik.bg.

Мнозина анализатори също критикуват решението на рейтинговата агенция, като изтъкват неподходящия момент с оглед на предстоящата в петък среща на върха.

"Защо дърпат спусъка сега?", коментира Крис Рупки, главен финансов икономист от Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. По думите му налице е опасност от съсредоточаване на твърде много влияние в ръцете на рейтинговите агенции, което може да ускори затъването.

Един от членовете на управителния съвет на ЕЦБ – Кристиян Нойер, също посочва, че е спорно дали S&P's не налива допълнително масло в огъня. "Рейтинговите агенции бяха един от двигателите на кризата от 2008 г.? Дали не се превръщат и в двигател на настоящата криза?", коментира той на конференция в Париж, цитиран от Reuters.

Според Марк Грант, управляващ директор от американската Southwest Securities, цитиран от Bloomberg, промяната на перспективите по рейтингите е "катастрофална за Европа". "Рейтингът на всяка банка в Европа също ще бъде понижен, ако се стигне до понижаване на рейтингите на държавите, ще бъдат намалени и рейтингите на много европейски компании, еврото ще бъде подложено на огромен натиск в световен мащаб. Твърде много плочки от доминото ще паднат само заради това съобщение," посочва той.

Има обаче и някои, които виждат възможни позитиви. Според германският депутат от управляващата консервативна партия CDU Норберт Бартле, предупреждението на S&P's може да доведе до положителен ефект като помогне на Меркел и Саркози да засилят натиска за приемането на предложенията си, предаде Reuters.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mechopuh avatar :-|
    mechopuh
    • + 6

    "Не съм разстроен, но съм удивен особено с оглед на значителните усилия за преодоляване на кризата, които бяха положени в последните дни, като например мерките за бюджетни икономии в Италия и Ирландия"

    Агенциите предупредиха Еврозоната.
    Усилията засега са само в отделни страни и то на думи. Имат 100 дни за действие.

    "предупреждението на S&P's може да доведе до положителен ефект като помогне на Меркел и Саркози да засилят натиска за приемането на предложенията си"

    Това ми е надеждата. Да се разберат накрая и да се действа.

    Нередност?
  • 2
    kotrag avatar :-|
    kotrag
    • - 3
    • + 7

    Обективно погледнато, какво казват европейските политически елити, към този момент вече няма никакво значение. Предпоставките за провала на общата европейска валута бяха на лице още със самото и създаване - дълговата криза само ускори процеса по дезинтеграцията на един несъстоятелен политически проект.
    Временно бягство от неизбежната смърт би била откровенната намеса на ЕЦБ и създаването на нови евра - вероятността обаче това да се случи намалява с всеки изминат ден.
    Грешният фундамент обаче си остава - налудничаво е да се обвържат държави като Германия от една страна и Портгугалия, Гърция и Италия от друга, с единна валута и единен лихвен процент. Провалът е неизбежен. Въпросът не е дали адверсните събития ще настъпят, а кога.

    Нередност?
  • 3
    conservamus avatar :-?
    conservamus
    • - 1
    • + 2

    Финансови войни зад кулисите, всеки се опитва да опази интересите си. Поредната световна финансова война, където страните в конфликта са размити до крайност.
    Позволявам си да копирам своя коментар от преди малко по същата тема, (съзнавам колко неконвенционален е) (:

    :Нагли, нагли кредитни агенции! Това е висша (низша...) форма на натиск върху правителствата само и само да приемат еврооблигациите от ЕЦБ. Мисля така, особено след като гледах един потресаващ филм за централните банки, правен 1996-та и описващ сегашната криза пределно ясно - "The Money Masters" (линк към по-кратката му версия: http://www.youtube.com/watch?v=_dmPchuXIXQ ) ...

    Не може да се каже кое е по-добре...
    Дали утежняването на зависимостта на всяка една от страните от еврозоната и ЕС (зависими така-и-така от частните си централни банки) към ЕЦБ, управлявана частно... Като по този начин глобализацията се налага със сила ; (макар и говоренето за корпоративност, където всяка членка на еврозоната и ЕС има дял, управителния съвет на ЕЦБ е съставен именно от директорите на 17тте частни централни банки от еврозоната, държащи в зависимост икономиката на страните си, не от демократично избрани представители да кажем... Въпреки че всяка страна активно лобира за своя представител, тоест - ограничава "частното", ЕЦБ си остава "частна" банка)
    Или естественото развитие на човека, което така-и-така ще доведе до глобализация. Защо трябва да се предизвиква "зорлем" (каква звучна дума, чиято етимология ми е твърде симпатична) глобалщина, не е ли именно тази насилствена глобализация в ядрото на тази криза?

    Няма значение, за да бъда по-конкретен - считам, че тези които доведоха до тази поредна криза-в-епруветка (очевидно свързани и с рейтинговите агенции и технократщина вместо демокрация), пределно разбират че в крайна сметка ще се стигне до еврооблигации, тоест ЕС ще бъде обединен още по-здраво, сега и от икономическа власт, не само политическа.

    Но, в крайна сметка- не виждам нищо лошо в това. Проблемът за мен е в темата на сегашната криза - обявената теза, че 'демокрацията, като общочовешка ценност, не позволява да се направи един информиран избор за точния експерт в точния момент', защото няма как масата избиратели (редом с баба Пена) да разбира от икономика, да кажем. Тоест, властта е привилегия за "хората, които разбират" , или - установяване на диктат на интелигентните над обикновените. Това е своеобразен расизъм, дали е жизненоважен?

    Нередност?
  • 4
    mechopuh avatar :-|
    mechopuh
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "kotrag":

    100+
    Не за пръв път напълно подкрепям коментара ти.

    Нередност?
  • 5
    alterego avatar :-?
    alterego
    • + 6

    Някой беше казал по друг повод (цитирам по памет):

    „Функциите на рейтинг-агенциите се свеждат до това да отидат на бойното поле след като битката е приключила и да застрлят ранените“.

    Нередност?
  • 6
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • + 3

    Това е единствения начин на тези агенции да раздуват изкуствено собствената си значимост. Проспаха кризата в САЩ и дори спомогнаха за нея като даваха на много рискови инвестиционни фондове и инструменти оценка ААА. Проспаха и Гърция. И сега след серия неудачи им е от жизнена необходимост да вдигат шум около себе си и правят новини. Иначе ще потънат в забвение!
    Жалко е, но медийте винаги търсят някаква драматична новина - те се продават по-добре. И с намален рейтинг не идва нито края на света, нито края на еврото.

    Нередност?
Нов коментар