Ще спаси ли Германия еврото, макар и с нежелание

Надеждите за пробив на срещата на ЕС в петък изтляват

Ангела Меркел    ©  Charles Platiau

"Освободили сме си графика за целия уикенд от ангажименти и в багажа си за Брюксел слагаме достатъчно бели ризи за всякакви изненади." Така ключов съветник на германския канцлер Ангела Меркел отговори вчера на запитване дали срещата на лидерите на ЕС в петък може да се окаже много, много по-дълга от очакваното (т.нар. срещи на двете ризи). Друг посочва пред "Файненшъл таймс", че в подготовката на "срещата, която трябва да сложи край на всички срещи" е прекарал напоследък толкова време в Брюксел, че пакетите с ризите му го чакат там и са достатъчно да се преоблича и в събота и, не дай Боже, в неделя. "Само се моля да не ми се наложи да започна да ги обличам наопаки", мрачно добавя той.

Отлитащи надежди

Надеждите от понеделник, че след срещата на Меркел с президента Никола Саркози са напипали спасителната формула за еврото, започнаха в сряда да се изпаряват, включително и заради отрезвителни коментари от официални представители на Берлин. Първа бе светкавичната реакция на "Стандард енд Пуърс" от нощта срещу вторник да предупреди 15 държави от еврозоната, включително "недосегаемата" Германия, за предстоящо скорошно отнемане на елитния им ААА инвестиционен рейтинг. После Великобритания се възпротиви на каквито и да е промени в Лисабонския договор, които биха застрашили по някакъв начин Лондонското сити и специалните права на страната в отношенията й с ЕС. Европейската централна банка продължава да брани независимостта си от политическа принуда да се намеси на валутните и дългови пазари.

"Ройтерс" посочва, че отсъствието на ключов играч - твърдолинейния гуверньор на германската централна банка Йенс Вайдман - от среща на в Брюксел допълнително засилва очакванията за провал. Без неговата благословия Меркел не може да "продаде" на сънародниците си каквото и да било трудно решение за еврото. Той беше съветник на канцлера, известен е с умението си да сглобява коалиции и да постига компромиси и би могъл да приеме временно изкупуване на държавен дълг от финансирания и от Германия Европейски фонд за финансова стабилност, но нищо повече.

Най-добрият план не е добър

Срещата в петък е изключително важен момент, но проблемът е, че движеният основно от Германия план е недостатъчен и на масата не се вижда поставено нещо по-добро. Меркел продължава да смята, че слабата фискална дисциплина е виновна за всичко (макар в периода 1999 - 2007 г. най-големите нарушители да са били Гърция, Италия, Франция, Германия и Австрия) и да се надяват железни юзди на и без това закъсали и потънали в рецесия държави. Проблемът е, че еврозоната страда от фундаментален проблем с баланса на плащанията и той няма да се реши, докато Меркел не преглътне, че цената на възстановяването на този баланс е намеса на ЕЦБ, по-висока инфлация, видимо съживяване на кредитирането и откриване на конкурентоспособните предимства на европейската икономика, коментира "Файненшъл таймс".

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 14

    Ади ма, како, пусни печатницата, аз от кога ти хортувам!

    Колкото и да е чувствително нивото на обществено доверие в момента, явно едрият бизнес продължава да дърпа конците на политиците и да не позволява вземане на радикални решения. Печатницата вероятно ще заработи, но на БАНКстерите им трябва време за преструктуриране на раздадените задължения. Предполагам, че до последно ще опитват да извият ръцете на ЕЦБ да изкупи лошите дългове без да печата евро.

    Нередност?
  • 2
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 6
    • + 3

    Весник Капитал задава отговори. А какво им остава на Германия..........с каквито се събереш такъв ставъш .Остава само да принуди и другите щат не щат да спазват елементарна дисциплина.Много свобода беше ,много демокрация . Сметката трябва да се плати , а никои не ще . Ще платят тогава вси4ки дори и кибиците.

    Нередност?
  • 3
    s.pavlov avatar :-|
    Tor

    ... докато Меркел не преглътне, че цената на възстановяването на този баланс е намеса на ЕЦБ, по-висока инфлация, видимо съживяване на кредитирането и откриване на конкурентоспособните предимства на европейската икономика, коментира "Файненшъл таймс".
    И като преглътне - тръгва оборотеца , връзваме се към тръбите и точим ...
    А дано , ама надали ...

    Нередност?
  • 4
    mik2 avatar :-?
    mik2
    • - 1
    • + 3

    19.10
    Ето я и "главната" прогноза:
    "Ако спестяванията ви са в евро, дръжте си ги. Еврото е залог за силна Европа и затова ще го запазят". Това каза в Монтана Бойко Борисов на жена, която го попита дали евровалутата е сигурна.
    Аз му вервам на човеко. Умен и прозорлив тип. Начетен. Затова всички да спят спокойно. Еврото е "бетон", изработено е от същия мат'риал, използуван за главата на МУ.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    Ами нека ЕЦБ да пусне печатницата, но отделните държави да получават парите при лихви зависещи от рейтинга на държавите както и от техния брутен дълг.

    Нередност?
  • 6
    charlyb avatar :-|
    charlyb

    Всички държави, далеч не само от ЕС, имат интерес от съществуването на еврото. В този смисъл за да бъде то унищожено, ще трябва да се положат максимум усилия, без в действителност, никакво желание за това...

    Нередност?
  • 7
    bento avatar :-|
    Иван Енчев

    то въобще не стои въпросът ще спаси ли Германия еворото или не, то това е ясно - въпросът е кой колко ще успее да надцака другите, за да може като се уталожат нещата в ЕС да е ясно кой е шефът и кой трябва да слуша и да изпълнява... защото ако успее да надделее Меркел и им седне на лицата на Саркози и Камерън, на единия да му запуши малко устата, на другия да го придърпа да не се прави на специален, повече никога няма да й се налага да спасява никой.

    Нередност?
  • 8
    anagor avatar :-|
    ANAGOR

    Ма какво е това заглавие. Германия има и винаги е имала най-голям интерес то еврото, така че да се говори за спасяване с нежелание е смешно. Просто няма желание да плати цената за спасяването. Даже и сегашната ситуация е доста добра за Германия. Нейната икономика си остава много силна, а проблемите на другите дърпат курса на еврото надолу, което е изключителен стимул за немския износ.
    Но все пак ще дойде момента, в който трябва да се плаща.

    Нередност?
Нов коментар